Autor Wątek: Kierownica - baranek  (Przeczytany 6528 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Kierownica - baranek
« 14 Paź 2013, 23:52 »
Jako że mili i uczynni panowie złodzieje (niechaj im nerki sparcieją) umożliwili mi swobodny wybór modelu kierownicy (muszę kupić nowy mostek, kierownicę, manetki...), zacząłem się zastanawiać nad tym, co mnie od dawna męczyło, a na co nie miałem czasu ani kasy - nad wymianą starej i nieistniejącej już dla mnie prostej kierownicy na baranka.

Pytanie pierwsze: czy warto? Nadmienię, że wolę trzymać jednak dłonie bliżej siebie niż dalej, co zdaje się być głosem na plus.
Pytanie drugie: czy finansowo baranek+mostek+klamkomanetki wyjdą drożej niż kierownica+rogi+klamki+manetki?

Rower, co może być istotne, to moja wyprawówka-transportówka. Szosę (bo to też istotne) kupuję niebawem.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Kierownica - baranek
« 14 Paź 2013, 23:58 »
Będzie dużo drożej. Mogą jeszcze dojść do tego hamulce ;)

Musiałbyś napisać coś więcej o sobie (wymiary) i swoim rowerze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 00:06 »
Chodzi Ci o zupełnie nowe szczęki? Hmm... przednie i tak zniknęly z amortyzatorem, więc i tak muszę je kupić.

A czego potrzebujesz o mnie?
180 wzrostu.
Rower to Unibike Viper, rama 19'', pasująca idealnie.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 15 Paź 2013, 00:16 »
Geometria pasuje do baranka.

Klamkomanetki szosowe mają inny uciąg. Musisz mieć albo cantilevery, mini v-brake, tarczowe avidy w wersji road lub tektro lyra. Ewentualnie pozostaje zabawa w adaptery (nie słyszałem żeby ktoś był zadowolony z ich działania zadowolony).

Możesz też kupić klamki i osobno manetki (np. bar-endy). W takim przypadku istnieją klamki z uciągiem pod v-brake.

To tak na początek.. sprawa jest bardziej złożona :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Paź 2013, 00:16 »
Klamkomanetki szosowe są zdecydowanie droższe od zwykłego zestawu klamki + manetki...

A czy warto? Wg mnie zdecydowanie tak. Sam chcę posprzedawać rowery, i złożyć wyprawówkę na baranku z klamkomanetkami... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 00:21 »
Ok. Czyli opcja oddzielnie z klamkami i oddzielnie z manetkami ma (przynajmniej teoretycznie) sens przy zostawieniu V-brake.
To już coś.

« 15 Paź 2013, 00:23 »
Do wyprawówki lepiej brać bar-endy - różnica szybkości zmiany biegów jest wyraźna. Jest się czym zająć podczas jazdy 8) Można zmieniać o kilka biegów jednocześnie (jak w Campagnolo). Odpada też trochę zabawy z regulacją i ryzyko awarii takich manetek jest znikome. Wilkowi i Waxmundowi klamki już padły ;)

Minusem jest zahaczanie kolanami i przypadkowa zmiana biegu (niezbyt często ale zdarza się). Zmiana biegu możliwa jest jedynie w dolnym chwycie, mi akurat nie przeszkadza.

Ok. Czyli opcja oddzielnie z klamkami i oddzielnie z manetkami ma (przynajmniej teoretycznie) sens przy zostawieniu V-brake.
To już coś.
Za to klamki pod v-brake nie są dostępne w Polsce i wychodzi dwa razy drożej w porównaniu do klamek pod uciąg szosowy.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 09:03 »
Chodzi Ci o coś takiego? Rozumiem że jest to dźwignia taka, jak przy starych rowerach: ile sobie udrę, tak mi przerzuci, nie ma skoku o określoną długość linki. Pancerz idzie pod owijką, jak mniemam, nie wnętrzem kierownicy?

A, jeszcze jedno. Muszę (zalecenie lekarza i moje preferencje) korzystać z lemondki. Jak ma się lemondka (ale taka wygodna, wyprawowa) do takiej kierownicy?

Przy założeniu, że kupuję same klamki, jak ma się do tego V-brake? Chodzi o to, żeby klamka miała określoną długość skoku?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Paź 2013, 09:38 »
Tak, chodzi o to co podlinkowałeś. Pancerz idzie tak, jak go puścisz (może i na zewnątrz iść całkiem :P)

Lemondka + baranek = idealny zestaw ;)

Co do hamulców to nie wiem ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Paź 2013, 09:40 »
Chodzi Ci o coś takiego? Rozumiem że jest to dźwignia taka, jak przy starych rowerach: ile sobie udrę, tak mi przerzuci, nie ma skoku o określoną długość linki.
Nie całkiem.
Lewa rzeczywiście jest nieindeksowana, ale prawa może pracować jako indeksowana albo nie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 09:57 »
Lemondka + baranek = idealny zestaw ;)
Nawet taka?

Lewa rzeczywiście jest nieindeksowana, ale prawa może pracować jako indeksowana albo nie.
A, ok, teraz rozumiem. To nawet lepiej, bo oszczędzi czas na regulacji przedniej.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Paź 2013, 11:06 »
A czy warto? Wg mnie zdecydowanie tak. Sam chcę posprzedawać rowery, i złożyć wyprawówkę na baranku z klamkomanetkami... ;)

!!! W tym temacie to już wszystko - początek i koniec dyskusji !!!

8)   8)   8)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Paź 2013, 12:51 »
na asfalt nie ma nic lepszego od baranka, moim zdaniem. Klamkomanetki gwarantują najwyższą wygodę i warto je rozważyć mimo minusów (minusy to tylko krótki ciąg hamulca i skomplikowana budowa wewnętrzna (zwłaszcza w shimano)).

Jak zwykle zaproponuję campagnolo + shimano, ale coraz ciężej jest kupić wersję, która ma mikroindeksację przedniej przerzutki (czyli ultrashift).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 13:00 »
Skoro chłopaki piszą, że klamkomanetki są sporo droższe, to w obliczu nadchodzących zakupów chyba skuszę się na opcję tańszą. Cholernie mi się podobają te bar-endy.

« 15 Paź 2013, 13:44 »
Moje bar-endy akurat nie są indeksowane (przód i tył).

Do jazdy wyścigowej bar-endy byłyby porażką ale w turystyce "niewygodę" zmiany biegów można nawet polubić :P Dochodzi jeszcze ergonomia klamki. Jeździłem na starym Campagnolo (te mniejsze) i nie były dla mnie zbyt wygodne. Tektro RL340 są ogromne, zupełnie jak klamkomanetki Shimano i dużo lepiej je się trzyma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum