Autor Wątek: Kierownica - baranek  (Przeczytany 6542 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Kierownica - baranek
« 15 Paź 2013, 13:46 »
Czy te Tektro podejdą do V-brake?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Paź 2013, 13:59 »
Nie. Do v-brake tylko Tektro RL520 lub Dia Compe 287V.

Możesz kupić RL340 i do tego tanio znaleźć cantilevery ale dobrze byłoby gdyby miały szeroki profil. Moje mają średni i musiałem je dziwnie ustawić żeby dobrze (mocno) hamowały.

Zwróć też uwagę na trójkąt-wieszak. Jeśli nie masz sztywnej torby na kierownicę (np. Ortlieb) będzie opadała na linkę prowadzoną w tradycyjny sposób. Można też kupić wieszak przykręcany do korony widelca. Mając rower ze sterami 1 1/8 i tak mocno namęczyłbyś się przy wyszukiwaniu tradycyjnego wieszaka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 14:11 »
Nie, hamulców jednak zmieniał nie będę, przynajmniej na razie. Musi być do VB. Jednak ani jednych, ani drugich na pierwszy rzut oka w polskich sklepach nie widzę. Masz jeszcze na oku coś sprawdzonego?

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Paź 2013, 14:16 »
Nawet taka? (tranz=x jd-802)

Mam dokładnie taką ;)

A co do bar-endów i baranka, to wydaje mi się to średnim połączeniem. Dolny chwyt jest w teorii dedykowany do sprintów i jazdy pod wiatr. Sam go bardzo rzadko używam (prawie że w ogóle, myślałem nawet o ucięciu :P). Jeśli miałbym przy każdej zmianie biegów przekładać rękę z górnego na dolny chwyt, to by mi się to nie podobało.
Uwielbiam klamkomanetki. To że masz wszystko pod ręką, i do tego jest ci wygodnie... nie ma nic lepszego ;)

Za 400zł idzie kupić (nowy) komplet klamkomanetek 3x9. Drożej, ale wg mnie warto ;)
http://www.synkros.pl/product-pol-4526-Klamkomanetki-SHIMANO-ST-3500-2-3x9.html

Chcąc kupić zwykłe manetki i klamki przyzwoitej jakości, ze 200 (300?) pewnie by trzeba dać.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 15 Paź 2013, 14:20 »
O ile dobrze mi wiadomo innych nie ma, a trochę się naszukałem. W Polce wymienionych raczej nie kupisz.

A co do bar-endów i baranka, to wydaje mi się to średnim połączeniem. Dolny chwyt jest w teorii dedykowany do sprintów i jazdy pod wiatr. Sam go bardzo rzadko używam (prawie że w ogóle, myślałem nawet o ucięciu :P). Jeśli miałbym przy każdej zmianie biegów przekładać rękę z górnego na dolny chwyt, to by mi się to nie podobało.
Uwielbiam klamkomanetki. To że masz wszystko pod ręką, i do tego jest ci wygodnie... nie ma nic lepszego ;)
Kwestia preferencji. Dla mnie akurat dolny chwyt jest podstawowym. Najlepiej gdyby Hipek jednak pożyczył od kogoś szosówkę, pojeździł trochę i wyrobił sobie opinię.

Za 400zł idzie kupić (nowy) komplet klamkomanetek 3x9. Drożej, ale wg mnie warto ;)
Między innymi Oszej strasznie narzekał na zmianę biegu z dolnego chwytu. Nie wiem czy chodziło o ten model.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Paź 2013, 14:24 »
Na poprzedniej szosówce też non-stop jeździłem w dolnym chwycie. Może dlatego że była za duża? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 15 Paź 2013, 14:30 »
Mój rower (góra rura + mostek) jest raczej stosunkowo krótki ;) Akurat nie dziwię się, że nie używasz dolnego chwytu, bo masz paskudne gięcie kierownicy :P :P Twojej poprzedniej szosy nie widziałem ale domyślam się, że było klasyczne gięcie.

JD-802 pasuje tylko kierownic 25,4 mm.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 14:42 »
Najlepiej gdyby Hipek jednak pożyczył od kogoś szosówkę, pojeździł trochę i wyrobił sobie opinię.
Hipek bardzo chętnie by to zrobił. Ale raz, że nie ma od kogo pożyczyć, a dwa, że i tak by tego nie zrobił, bo nie przeżyje pożyczania od ludzi niczego, z czym ktoś może być emocjonalnie związany. Będę musiał, niestety, testować na sobie, zwłaszcza, że zależy mi na prędkości przywracania rowerów do oczekiwanego stanu.

Te akurat są niedostępne, a inne, które zwraca mi google, są już droższe o ok. 60 zł.

Pozostaje mi się tylko zdać na Wasze doświadczenie i propozycje. Jeśli różnica między klamkomanetkami a osobnym zestawem jest w granicach 100-200 zł, to mogę sobie na to pozwolić.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Paź 2013, 14:45 »
Worek, co kto lubi. Jak dla mnie klasyczne gięcie jest całkowicie nieakceptowalne... To które mam teraz jest w sam raz ;) Zresztą, przy barendach ręce trzyma się na końcu kiery, gdzie rodzaj jej gięcia nie ma już praktycznie znaczenia...

Hipek, jak to niedostępne? Na allegro choćby są...
http://allegro.pl/nakladka-na-kierownice-tranzx-jd-802-mtb-szosa-i3605914535.html

Tyle forumowiczów z wawy... Twój wybór ;)

www.waxmund.pl

« 15 Paź 2013, 14:53 »
Gięcie zależy od różnicy wysokości siodełka i kierownicy. Jeśli kierownica jest niewiele niżej  od siodełka to pasuje gięcie jak w Twoim rowerze (anatomiczne). U mnie jest nisko, więc po prostu miałem pokrzywione nadgarstki, katorga.

Współczesne kierownice szosowe mają 31,8 mm. Trzeba to uwzględnić. Kierownice o klasycznym są głównie na 25,4. Kompaktowe mają zawsze 31,8.

Przydałaby się choć przymiarka. Jazda nawet przez 5-10 minut sporo by wyjaśniła.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Paź 2013, 15:13 »
Współczesne kierownice szosowe mają 31,8 mm. Trzeba to uwzględnić. Kierownice o klasycznym są głównie na 25,4. Kompaktowe mają zawsze 31,8.

Co tzn kompaktowa kiera?

Co do dostępności to się nie wypowiadam. Kiere kupuje się bardzo rzadko. Jeśli będziesz miał mniejszy wybór to raczej nie będzie to problemem...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 15 Paź 2013, 15:21 »
Bar-endy ma też Remigiusz w swoim nowym Surly ale o ile pamiętam, nie był nimi zachwycony.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 15 Paź 2013, 15:38 »
Dodałbym do tego że leżąc na lemondce da się zmieniać biegi klamkomanetką. Już bym wolał od razu na lemondce takie coś zamontować o ile się da  ??? niż gdzieś tam na dół daleko sięgać  ;) Dla mnie jadąc po prostej jest bez różnicy dolny czy górny chwyt..

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2013, 15:40 »
Hipek, jak to niedostępne? Na allegro choćby są...
http://allegro.pl/nakladka-na-kierownice-tranzx-jd-802-mtb-szosa-i3605914535.html
Pisałem o klamkomanetkach.

Co do tego, o czym napisali Worek i Wilk: żeby się upewnić, że chciałbym baranka, nie potrzebuję się przejeżdżać. Od dłuższego czasu czuję, że właśnie z taką kierownicą byłoby mi wygodniej, stąd teraz próba wykorzystania okazji. Co do samej kierownicy, to dopiero jak kupię i założę do swojego roweru, to będę wiedział, że taka właśnie mi odpowiada.

Niepokoi mnie jednak to, co krąży nad tematem jak drapieżny ptak: że próba dopasowania klamek czy klamkomanetek do V-brake'ów to jakaś krzywa hybryda, która do niczego pozytywnego nie doprowadzi. Jeśli tak jest w istocie, to chyba niepotrzebnie zawracam komukolwiek głowę.

Offline Mężczyzna marcinzet

• ex rumburak666
  • Miasto: Łapy
  • Na forum od: 22.01.2013
« 15 Paź 2013, 16:29 »
Jeśli MUSI!!! być VB to co jakiś czas na allegro pojawiają się Tektro mini v. U mnie się takie fajnie dogadują z klamkami szosowymi. 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum