Autor Wątek: Kierownica - baranek  (Przeczytany 6530 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Kierownica - baranek
« 16 Paź 2013, 14:54 »
Mini v i klamki ma chyba Cinek?
Nie, zwykłe klamki, a manetki ma na ramie. Chyba, że piszesz o Baśce.

Potwierdzam, co napisał Zbyszek, Remigiusz ma bar-endy i raczej nie jest nimi zachwycony.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Paź 2013, 15:03 »
To są kolejne wesołe teorie. Ramę to się dobiera na niej siedząc, a nie na podstawie wzrostu. Ja mam 180cm, mam ramę 56 - i jest dla mnie za duża. Każdy człowiek ma inne proporcje budowy, niektórzy dłuższe nogi, niektórzy dłuższy tułów, czy krótsze ręce - i takie "przymiary" z samego wzrostu biorą w łeb. Magda zwróciła uwagę na ważny aspekt - baranek wyraźnie wydłuża rower, a za długi rower robi się niewygodny, bardziej się wyciągamy, co prowadzi do drętwienia rąk itd. O wiele lepiej mieć za małą ramę, niż za dużą.
Hipek jeszcze nie zdecydował się (a przynajmniej nie poinformował nas) czy rzeczywiście chce baranka. Trochę spieszysz się z tymi przymiarami.

Długość górnej rury w rowerze wyprawowym nie musi być taka sama jak w dobrze dobranej szosówce. Np. Surly LHT jest długi, a za to ma krótszy mostek. Dzięki większej bazie kół rower prowadzi się stabilnie i jest szansa, że nie będzie się zahaczało o błotnik. Krótszy mostek to też mniejsze ramię i mniej przeszkadza obciążona torba na kierownicy.

Dokładnie, takie teorie rozsiewają ludzie co z takimi klamkomanetkami mieli niewielką styczność.
Na allegro regularnie pojawiają się połamane klamkomanetki Campagnolo.  Niestety zdarza się.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Paź 2013, 15:54 »
to jest ją bardzo ciężko naprawić, ze względu na złożony mechanizm, ale i to jest możliwe.
Jedynie shimano są tak skomplikowane. Rozbiórka i ponowny montaż campagnolo są na youtube, a części zamienne na ebayu. Nie wymaga to zdolności zegarmistrza i skomplikowanych narzędzi.

tego że baranek znacznie wydłuża rower,
Owszem, ale ręce niekoniecznie są dalej. Mając dość wąski (42cm) i krótki (9cm reach) baranek jestem bardziej wyprostowany niż na szerokiej prostej kierownicy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Paź 2013, 18:19 »
Do baranka pasują klamkomanetki to oczywiste, baranek do rowerów szosowych jest używany.
Ale my chyba mówimy o rowerach wyprawowych, trekingach, nie szosówkach. Szybkość zmiany biegów nie ma tutaj znaczenia.
Baranka używa się w takich rowerach właśnie dla mnogości chwytów, Chyba nie jeździcie (klamkomanetkowicze) na wycieczkach, przez 8 godzin z rękami na klamkomanetkach, czujni, zwarci, gotowi do zmiany biegu lub hamowania.
Takie sięgnięcie do manetki to rozrywka, okazja do rozprostowania dłoni.
Dodatkowy problem to hamulce - praktycznie tylko szosowe pasują.

• blog podróżniczy
« 16 Paź 2013, 18:30 »
Chyba nie jeździcie (klamkomanetkowicze) na wycieczkach, przez 8 godzin z rękami na klamkomanetkach, czujni, zwarci, gotowi do zmiany biegu lub hamowania.
Do dobrych klamkomanetek jest dostęp z dolnego chwytu, z chwytu na klamkach, z chwytu nad klamkami. Także prawie 100% czasu ma się biegi w zasięgu ręki.
Coś nie bardzo to widzę. Typowa prosta kierownica to ma jakieś 55cm, a przecież rąk nie trzymamy na jej końcu, a na manetkach, które są sporo węziej, porównywalnie do klamek w baranku, to tylko przy bardzo szerokiej kierownicy ma miejsce.
Tutaj można się spierać, bo 55cm to moim zdaniem bardzo wąsko w mtb :) Zwykle jest montowane 60cm lub według ostatniej mody jeszcze szerzej.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 16 Paź 2013, 19:05 »
Cytat: magda w Dzisiaj o 06:37
Mini v i klamki ma chyba Cinek?
Nie, zwykłe klamki, a manetki ma na ramie. Chyba, że piszesz o Baśce.
Manetki na ramie, ale klamki szosowe z uciągiem pod mini V. Mylę coś?

Wilku, możesz poprawić cytat? wygląda jakbym to ja teorie o cm wysnuwała ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 16 Paź 2013, 23:34 »
Hipek jeszcze nie zdecydował się (a przynajmniej nie poinformował nas) czy rzeczywiście chce baranka. Trochę spieszysz się z tymi przymiarami.

Nie spieszę - tylko daję rady jak najbardziej na czasie, wiele osób sobie nie zdaje sprawy z tego że baranek znacznie wydłuża rower, ta sama rama z prostą kierownicą może być dużo wygodniejsza, bo ramę pod baranek dobiera się tak by była wygodna w górnym chwycie przy manetkach, a nie jak prosta kierownica. Więc warto, żeby osoba zastanawiająca się nad tym zdawała sobie z tego sprawę.
Nie miałem czasu napisać wcześniej. Sytuacja wygląda tak, że zdecydowałem się i to w wersji "pełnej", z klamkomanetkami i bez kombinowania z V-kami.

Kwestia przymiarek do cudzego roweru (nawet na pięć minut) niestety odpada. Akurat kradzież trafiła mi się pechowo w okresie, w którym do pracy przychodzę o 7:00 a wychodzę o 21:00 i już nie mam za bardzo jak myśleć o rowerze, z kolei bezczelnością byłoby prosić kogoś, żeby przyjechał do mnie do roboty i pozwolił przejechać się na swoim rowerze, nieprawdaż?

Pozostaje mi mój sprawdzony sposób na zakupy. Znam długość starego mostka, kupuję dwa-trzy mostki o różnych długościach, ale krótsze, dwie-trzy różne kierownice, montuję i sprawdzam na sucho w domu. Niepasujące - zwracam. Jeśli się okaże, że do tej ramy nijak mi baranek nie podpasuje - trudno, wracam do pomysłu z prostą kierownicą.

Od jutra zaczynam poszukiwanie części.

Chciałbym się tylko upewnić co do jednego: przedniej ani tylnej przerzutki nie muszę zmieniać?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 16 Paź 2013, 23:50 »
Chciałbym się tylko upewnić co do jednego: przedniej ani tylnej przerzutki nie muszę zmieniać?
Nie musisz.

Co z widelcem?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna marcinzet

• ex rumburak666
  • Miasto: Łapy
  • Na forum od: 22.01.2013
« 17 Paź 2013, 00:15 »
Chyba, że zamontujesz bar-endy, w których możesz "wyłączyć" indeksację  ;)

« 17 Paź 2013, 00:22 »
albo Campagnolo z mikroindeksacją

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 17 Paź 2013, 08:06 »
Co z widelcem?
Mam jeden od "starego" Vipera, w którym pękła mi rama. Wczoraj pytałem, nada się.
przerzutki szosowe mają trochę inny uciąg niż MTB
Mój rower jest crossem: Viper. Czy jego przerzutki też liczą się jako MTB?

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

jendrzych

• Gość
« 17 Paź 2013, 12:46 »
Cytat: Hipek99
Mój rower jest crossem: Viper. Czy jego przerzutki też liczą się jako MTB?
Do crossów zwykle montowane są przerzutki z grup "górskich". I tak też jest w przypadku Twojej maszyny.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 19 Paź 2013, 10:02 »
Po tej odpowiedzi baranek został wpisany na listę "do zrobienia". Wczoraj zakupiłem wszystko, co pomoże mi postawić rower na koła, a o ulepszaniu będę myślał w międzyczasie. Kolejna w kolejce jest do kupienia szosa, więc będzie (mam nadzieję) okazja do przetestowania tej kierownicy zanim sobie kupię do Vipera.

Części zakupiłem za niecałe 300 zł, a baranek wyszedłby jakieś 800-1000zł drożej... Chyba nie ma co takiej kasy wydawać na łapu-capu, tylko powoli, spokojnie, zebrać sprzęt i zrobić.

Offline Mężczyzna LuQ

• Miasto: Sosnowiec / Pisarzowice
  • Na forum od: 01.01.2013
« 24 Paź 2013, 10:44 »
To może ja jeszcze domieszam...

Nie padł w tym wątku jeszcze jeden (dla mnie ważny) argument na "+" za klamkomanetkami, mianowicie z ich użyciem da się łatwo zmieniać biegi na stojąco (np. podjeżdżając pod górę), czego manetkami na ramie lub na kierownicy (szosowej) bez poważnego zachwiania równowagi lub spowolnienia zrobić się nie da, a na pewno jest bardzo trudno.
Co do szybkości zmiany biegów - niektórzy mówią że to nieistotne, a ja mówię że wszystko jest istotne. Szybsza i mniej absorbująca zmiana biegu, to więcej czasu na reakcje na sytuacje drogowe, lub podziwianie krajobrazu :). ... a jak chcę rozruszać ręce, to zmieniam chwyt lub puszczam kierownicę.

Drugi kamyczek dorzucę dla dopełnienia obrazu: Hipek, nie wiem jaką masz ramę, ale przednie przerzutki szosowe (na pewno Shimano) muszą mieć dolne prowadzenie linki. Jeśli rama ma górne prowadzenie, to bez odwracacza uciągi linki (komplikator, ale niezbyt uciążliwy) się nie obejdzie.

Co do rodzaju kierownicy - nie dyskutuję i nie narzucam - dla mnie inne niż szosowe (baranek) nie istnieją i nie będę używał. Na prostych i prawie prostych kierownicach bolą mnie ręce i plecy, a opory powietrza są większe. Jak będę stary, to może przesiądę się na "holendra".
Ja się uparłem i swój rower zbudowałem na ramie crossowej (większy rozstaw kół, dużo miejsca na opony, błotniki i błoto)) z szosową kierownicą i osprzętem. Jeśli chcesz, to zerknij sobie na mój rower (na tym forum jest też prezentowanych kilka innych hybryd): LINK
https://drive.google.com/folderview?id=0B1v7DA7x08FiRjM4RnlHXzFMOE0&usp=sharing
a tutaj jest link do wątku o budowie tego roweru:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=9107.msg172675#msg172675

• blog podróżniczy
« 25 Paź 2013, 13:48 »
klamkomanetki do zrobienia shimergo, mikroindeks w lewej
http://allegro.pl/klamkomanetki-ergopowery-campagnolo-centaur-10s-i3655019201.html
wersja dla paranoików, czyli mniejsza klamka także aluminiowa :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum