Mini v i klamki ma chyba Cinek?
To są kolejne wesołe teorie. Ramę to się dobiera na niej siedząc, a nie na podstawie wzrostu. Ja mam 180cm, mam ramę 56 - i jest dla mnie za duża. Każdy człowiek ma inne proporcje budowy, niektórzy dłuższe nogi, niektórzy dłuższy tułów, czy krótsze ręce - i takie "przymiary" z samego wzrostu biorą w łeb. Magda zwróciła uwagę na ważny aspekt - baranek wyraźnie wydłuża rower, a za długi rower robi się niewygodny, bardziej się wyciągamy, co prowadzi do drętwienia rąk itd. O wiele lepiej mieć za małą ramę, niż za dużą.
Dokładnie, takie teorie rozsiewają ludzie co z takimi klamkomanetkami mieli niewielką styczność.
to jest ją bardzo ciężko naprawić, ze względu na złożony mechanizm, ale i to jest możliwe.
tego że baranek znacznie wydłuża rower,
Chyba nie jeździcie (klamkomanetkowicze) na wycieczkach, przez 8 godzin z rękami na klamkomanetkach, czujni, zwarci, gotowi do zmiany biegu lub hamowania.
Coś nie bardzo to widzę. Typowa prosta kierownica to ma jakieś 55cm, a przecież rąk nie trzymamy na jej końcu, a na manetkach, które są sporo węziej, porównywalnie do klamek w baranku, to tylko przy bardzo szerokiej kierownicy ma miejsce.
Cytat: magda w Dzisiaj o 06:37Mini v i klamki ma chyba Cinek?Nie, zwykłe klamki, a manetki ma na ramie. Chyba, że piszesz o Baśce.
Cytat: worek_foliowy w 16 Paź 2013, 15:03Hipek jeszcze nie zdecydował się (a przynajmniej nie poinformował nas) czy rzeczywiście chce baranka. Trochę spieszysz się z tymi przymiarami.Nie spieszę - tylko daję rady jak najbardziej na czasie, wiele osób sobie nie zdaje sprawy z tego że baranek znacznie wydłuża rower, ta sama rama z prostą kierownicą może być dużo wygodniejsza, bo ramę pod baranek dobiera się tak by była wygodna w górnym chwycie przy manetkach, a nie jak prosta kierownica. Więc warto, żeby osoba zastanawiająca się nad tym zdawała sobie z tego sprawę.
Hipek jeszcze nie zdecydował się (a przynajmniej nie poinformował nas) czy rzeczywiście chce baranka. Trochę spieszysz się z tymi przymiarami.
Chciałbym się tylko upewnić co do jednego: przedniej ani tylnej przerzutki nie muszę zmieniać?
Co z widelcem?
przerzutki szosowe mają trochę inny uciąg niż MTB
Mój rower jest crossem: Viper. Czy jego przerzutki też liczą się jako MTB?