Autor Wątek: Góry Kaczawskie rowerem (odsłona chyba 5) Złota Jesień  (Przeczytany 967 razy)

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Zawinszowałem sobie po raz dwieście tysięczny  :-) poszukiwania złotej jesieni w Górach Kaczawskich, co też uczyniłem po ogłoszeniu w TVN Meteo, że ma być +20C we wtorek 8.X , z rana, a właściwie jeszcze w nocy udawszy się TLK "Karkonosze" do Świebodzic.
Pogoda jak zwykle dopisała, stąd na złotojesienne pejzaże nie musiałem długo czekać.
Droga Świebodzice- Stare / Nowe Bogaczowice- Gostków.

Pomnik o zawiłych meandrach historii tych ziem.

Gostków- widok na kościół z XIV-XVIII wieku, obecnie katolicki, parafialny, ale podwójny krzyż na wieży sugeruje, że dawniej grekokatolicki.
Na dalszym planie ruiny kościoła ewangelickiego z z 1785 r. W Gostkowie byłem już w 2011 r. : http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=2908 gdzie są bliższe zdjęcia ruin kościoła i wiatraka holendra. Na chwilę obecną stan ruin nie zmienił się, tyle, że pojawiło się ogrodzenie i tablice "zakaz wstępu".

Ten sam plan, ale z widokiem na Przełęcz Pojednania, na którą będę się wspinał :-)

I kapliczka na starym cmentarzu.

W drodze na Przełęcz Pojednania widok na górę Kokosz.

Przełęcz Pojednania. Dosyć fajna miejscówka na jednonocny biwak, (pominąwszy, że nieźle wiatr wieje, ale to w górach rzecz naturalna), nawet jest legalne miejsce na ognisko.

Pomnik przyrody, z tablicą umocowaną do pomnika słusznymi śrubami fi 10 mm :twisted:

Będę zjeżdżał przez Nagórnik do Półwsie doliną pomiędzy widocznymi szczytami: Młynarka i Truskolas.

Temat Nagórnika był już przeze mnie poruszany rowerowo: http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=3473

W drodze z Wierzchosławic do Starego Rochowa.

A ze Starego Rochowa przedzierałem się przez bukowy las do Koloni Pastewnik.

Jak zwykł mawiać Eco, stałem się człowiekiem, który osiągnął szczyty :-D , chociaż nie będę ukrywał, że końcowy etap prowadziłem rower pieszo. Ale wrażenia z widoków bezcenne :-)

Kolonia Pastewnik (Słowików) to chyba najwyżej położona miejscowość w Górach Kaczawskich, z licznymi łąkami przypominającymi Beskid Niski. Widoczna wieża z kulą to radar burzowy, a na wzgórku na środkowym planie znajduje się wiatka turystyczna, w której nawet można przenocować.

W kolonii pozostało kilka gospodarstw, widoczne na zdjęciu jest przeznaczone do sprzedaży. Warto odwiedzić te przepiękne miejsce, gdyż z racji rozległych panoram na Karkonosze i bliskiego sąsiedztwa Jeleniej Góry i Wrocławia, teren jest atrakcyjny, i już pojawiają się budy campingowe, kilka gospodarstw wraz z łąkami zostało zakupionych przez nowych właścicieli, którzy szybko otoczyli się wysokimi płotami, domostwa przebudowano na luksusowe wille chronione przez firmy ochroniarskie, a na łąkach i lasach umieszczono tablice "teren prywatny, wstęp wzbroniony".

Z Pastewnika zjechałem przez Kaczorów do Janowic Wielkich, gdzie wchłonąwszy obiad i dwa browary w sympatycznej knajpce (chyba ostatni tani wyszynk w tym regionie) , zapakowałem się do ostatniego Regio do Wrocławia. Cała trasa liczyła 65 km, w tym kilka ostrych podjazdów.

Offline apaula

• Miasto: Jelcz-Laskowice
  • Na forum od: 30.03.2012
Mmm Góry Kaczawskie :D Piękne góry i super widoczki na fotkach. Zazdroszczę ładnej jesiennej wycieczki :)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Przełęcz Pojednania. Dosyć fajna miejscówka na jednonocny biwak, (pominąwszy, że nieźle wiatr wieje, ale to w górach rzecz naturalna), nawet jest legalne miejsce na ognisko.

Pokażesz na mapie, gdzie to dokładnie? A może w ogóle masz jakąś wytyczoną trasę? Tamten region wydaje mi się bardzo ciekawy, chociaz ja raczej bardziej na południe od niego jeździłam, w tym roku pewnie juz nie zdążę tam na jesień:/, ale może jakos wiosennie. Wycieczka wyszła świetnie.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Faktycznie, udało ci się złapać piękna, polską jesień. Super wyjazd.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Fajna trasa. Z racji zamieszkiwania w pobliżu często jeżdżę w te rejony. No ale asfaltem. Miło popatrzeć na trasę z perspektywy bocznych dróg gruntowych...

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012

Pokażesz na mapie, gdzie to dokładnie? A może w ogóle masz jakąś wytyczoną trasę?

Jakoś nie mam cierpliwości szarpać się z Google Maps, żeby wstawić dupelek na mapie, i wkleić link. Ale Przełęcz Pojednania jest, tak jak na kamiennym słupku pisze, na polnej drodze, pomiędzy Gostkowem, a Nagórnikiem, w Górach Wałbrzyskich. Na większości map Sudetów Środkowych, Gór Wałbrzyskich i Kamiennych, i Gór i Pogórza Kaczawskiego obydwie miejscowości są. Od przełęczy do Nagórnika wiedzie drogą żółty szlak turystyczny. Jeśli chodzi o wjazd rowerem, to zdecydowanie łagodniejszy jest od strony Gostkowa.
Nie mam konkretnej trasy, przeważnie improwizuję, najczęściej odbywa się tak, że do godz. 14 jadę gdzie mnie ciekawość poniesie, a od godz. 14 dostaję mokrych gaci, bo trzeba zdążyć dojechać na jakąś stację na ostatni pociąg do Wrocławia :-)
Cieszę się, że wszystkim podobała się wycieczka.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
noł noł, nie chodziło mi o mapkę, tylko dokładnie o to jedno miejsce, a trasę to ewentualnie spisaną, nie mapke na jakims portalu.:) Spoko, gdy czas nadejdzie to z tymi informacjami juz sobie poradzę, dziękuję;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
tak fajnie pokazane i opisane, że sam bym się wybrał...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum