Autor Wątek: Pomerania 2013... czyli Szlakiem latarni morskich  (Przeczytany 972 razy)

Opis: Filmik z wyprawy

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
Witam,

chciałbym zaprezentować filmik z naszej tegorocznej wyprawy po Wybrzeżu Bałtyckim: "Pomerania 2013... czyli Szlakiem latarni morskich".

Film powstał na podstawie materiału zgromadzonego podczas 6-dniowej wyprawie rowerowej, której ślad biegł wzdłuż linii (tam gdzie oczywiście było można) polskiej części Wybrzeża Bałtyckiego.

Start: 1 lipca 2013 - Świnoujście (Ahlbeck - pierwsza niemiecka miejscowość)

Meta: 6 lipca 2013 - Krynica Morska (Piaski) + 7 dzień dojazd do Gdańska

Po drodze zwiedziliśmy wszystkie 18 latarni morskich, tym samym zdobyliśmy brązową i srebrną Turystyczną Odznakę Miłośnika Latarń Morskich „BLIZA". Dotarliśmy do 95% polskich kurortów/miejscowości wypoczynkowych. Przemierzyliśmy Słowiński Park Narodowy, wydmy, mierzeję Helską i Wiślaną.

Przy okazji udało nam się obalić kilka mitów.

Primo: plażę też da się przemierzać na rowerze, choć jest to okupione litrami wylanego potu. Dodatkowo rowery dostają ostro w kość, ale niemniej da się.

Secundo: nie potrzeba większego przygotowania, aby rozpocząć rowerową przygodę życia. Dla pięćdziesięciu procent naszej załogi, była to generalnie pierwsza podróż rowerowa w życiu i to od razu tygodniowa. Mimo, to bez problemu wszyscy sprostaliśmy trudowi podróży i czerpaliśmy z tego niesamowitą przyjemność.

Podsumowując: sześciu uczestników, sześć rowerów, sześć (siedem) dni, osiemnaście latarni, cztery gumy, dwie gleby i przejechanych 691km.

Podróż przerodziła się w niesamowitą, barwną przygodę, której obraz chciałbym właśnie zaprezentować gronu naszemu forum:

https://www.youtube.com/watch?v=ouZDGDvbklI

Filmik jest może trochę "długawy" ale mam nadzieję, że wciągnie Was, czas szybko zleci i nie poczujecie się rozczarowani ;)

Pozdrawiamy!
Pomerania Team

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Przypomniały mi się jazdy tym szlakiem ...

Ale do kolekcji zabrakło Wam jeszcze tych latarni:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Latarnia_Morska_G%C3%B3ra_Szwed%C3%B3w
http://pl.wikipedia.org/wiki/Latarnia_Morska_Gda%C5%84sk_Port_P%C3%B3%C5%82nocny

Wiem, wiem. Jedna nie świeci a druga nie do zwiedzania :)
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Latarnię Gdańsk Port Północny widzieliśmy tylko z odległości - tak jak mówisz nie udostepniona do zwiedzania, więc z braku czasu nie jechalismy.
Ale z tą na Górze Szwedów, to mnie zagiąłeś ;)
Nie byliśmy, przypomina mi się, że kiedyś obiło mi się o uszy.

Dzięki za info :D

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Świetny film. Dobry montaż i muzyka. Trafiony pomysł z wysięgnikiem. Fajna z Was ekipa. Taki naprawdę wesoły film. Gratulujemy. Obejrzeliśmy go z przyjemnością.
Pozdrawiamy

Dzięki - fajnie, że się spodobał. Monopad jest jednym z ciekawszych rozwiązań dla GoPro ;)
A ekipa przednia. Każdy coś wnosił do wyprawy. Uzupełnialiśmy się nawzajem. Mimo, że spędziliśmy 24/7 w sześcioosobowym Teamie nie było żadnych zgrzytów, czy niedopowiedzeń, itp. Bawiliśmy się przy okazji przednio :D

Mam nadzieję, że więcej takim wypadów uda nam się zorganizować w takim gronie :D

Pozdrawiamy - Pomerania Team!

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Naprawdę fajowe - mam nadzieję wykorzystać do motywowania syna, by ze mną się ruszył tą samą drogą w przyszłym może roku :D

Gratuluję. Świetnie się oglądało.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Ciekawy film, z dobrymi pomysłami. Najbardziej mi się podobała scena z omijaniem ślimaków. Co do samej wyprawy: z czegoś niekoniecznie super atrakcyjnego, czym jest wyprawa brzegiem Bałtyku zrobiliście fajny wyjazd, w wesołej atmosferze ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

z czegoś niekoniecznie super atrakcyjnego, czym jest wyprawa brzegiem Bałtyku zrobiliście fajny wyjazd, w wesołej atmosferze ;-)

Dobre słowa :) Zdaję sobie doskonale sprawę, że przy wyprawach/ekspedycjach forumowych koleżanek i kolegów nasza wyprawa, to pikuś. Ale tak jak napisałeś : zrobiliśmy wesoły wyjazd, który wszystkim się spodobał. Tym bardziej, że dla 50% załogi, to była pierwszy taki wypad w życiu :D

Z drugiej strony patrząc, to dla zwykłego zjadacza chleba, który nie uczestniczy w takich wypadach, a który widzi taki filmik i projekt wyjazdu, jest to niesamowita sprawa i "gruba" wyprawa ;)

PS. ujęcie ze ślimakami, to też moje ulubione - ba... wszystkim się podoba ;)

Naprawdę fajowe - mam nadzieję wykorzystać do motywowania syna, ...
Gratuluję. Świetnie się oglądało.

Dzięki! Mam nadzieję, że taka motywacja pomoże ;)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Kurcze, z przyjemnością obejrzalbym film, ale niestety jakiś element ścieżki dźwiękowej komuś nie pasował i film jest dla mnie zablokowany, dla innych też? Jeśli tak a chcesz zachować muzykę, wrzuc na vimeo ;-)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Działa,działa... :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

film jest dla mnie zablokowany, dla innych też?

Film niestety nie jest dostępny na urządzenia mobilne (licencja standard) oraz niekiedy (nie wiem czym to spowodowane?) także na niektórych komputerach z dostępem do sieci internetu szerokopasmowego. W 90% nie ma jednak problemów.
Także w niektórych krajach zagranicznych może być zablokowany.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum