Autor Wątek: Z Budapesztu do Bratysławy przez Elbasan  (Przeczytany 1528 razy)

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
Z Budapesztu do Bratysławy przez Elbasan
« 30 Paź 2013, 21:28 »
Dopiero teraz znalazłem trochę czasu, żeby wrzucić fotorelację z mojej pierwszej dłuższej wycieczki która odbyła się pomiędzy 18.V. a 16.VI.
Prowodyrem wyjazdu był Tomek z Torunia "speedfan" a w ostatniej chwili dołączył Dawid z Lublina.
Dystans Polska-Budapeszt-Kelebia  oraz Split-Zagrzeb i Bratysława-Polska pokonaliśmy pociągiem, reszta na dwóch kołach ok 3kkm.

Niestety z powodu kłopotów z kolanem po pierwszym tygodniu zaraz po przekroczeniu granicy Czarnogóry Tomek postanowił wrócić do domu.
Kolejne trzy tygodnie pedałowałem z Dawidem lub samotnie, gdyż czasami mieliśmy inne cele, ale ostatecznie zawsze się znajdowaliśmy na drodze i do pociągu w Bratysławie dotarliśmy razem.

Bałkany zawsze były dla mnie wielką zagadką, tak nieodległa kraina a jednak całkiem egzotyczna.
No i przede wszystkim  chciałem spróbować choć trochę pojąć dlaczego próbowali się pozabijać jeszcze tak niedawno?!
Po przejechaniu przez każdy kraj byłej Jugosławii i poznaniu niezwykle gościnnych i przyjaznych ludzi z każdej ze stron rozumiem z tego wszystkiego jeszcze mniej a pytań jest jeszcze więcej.

Dziękuję wszystkim którzy pomogli przy kompletowaniu sprzętu i wiedzy niezbędnego do realizacji tej wycieczki, czyli autorom postów i tym którzy wymieniali się swoją wiedzą podczas krótkich wspólnych wyjazdów. Bez Was wiele mogło by się nie udać.
Dziękuję Dawidowi za towarzystwo, a zwłaszcza za pomoc w załatwieniu leków kiedy po zatruciu albańską wodą "źródlaną" biegałem szybciej niż jechałem ;-)

Myślę że po takiej wycieczce dojrzałem do wyruszenia na prawdziwą wyprawę rowerową:-)

Zapraszam do obejrzenia galerii:

Aktualizacja linków:

https://photos.app.goo.gl/teeS5giCvcSVhnPC6
https://www.bikemap.net/en/r/2200114/#/z6/45.5986657,19.2919922/basic

« Ostatnia zmiana: 25 Lis 2019, 21:24 remi »
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Przeniosłem Ci temat w lepsze miejsce.

Szkoda że Tomek musiał się wycofać, strasznie tego żałował.

super pomysły z tymi sakwami :D

a to jest świetne.

i to też ;-)

Który kraj najmilej wspominasz?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Remi, nie bądź zyła i daj coś z galerii do kalendarza! Nie mam czasu obejrzeć galerii dzisiaj, ale krótki zaluk wystarczył że na pewno jutro sobie dokładniej obejrzę, no i coś bys mógł wybrać i wysłać Joszkowi....

te podlinkowane przez ola bardzo zachęcają:D Zwłaszcza błotne spa...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Martwawiewiórka jeśli coś by się tam nadało to chętnie coś wyślę,tylko większość zdjęć wymaga lekkiego retuszu ponieważ w pewnym momencie zapaćkała mi się matryca i na prawie każdym zdjęciu są dodatkowe nieproszone "ptaszki",a w warunkach "polowych" nie maiałem jak sobie z tym poradzić.

Olo najmilej wspominam najmniej "ucywilizowane" kraje tj.Albanię i Serbię (wliczając serbską część BiH).
Dragan próbując wyjaśnić dlaczego u nas w Polsce już nie działa Słowiańska gościnność tak jak u nich, odparł:
"wiesz kapitalizm zabija ludzką duszę". Coś w tym jest.
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

• Użytkownik forum
no, ale to miałbyś czas do jutra na wysyłkę - jak coś wybierzesz to mogę Ci wyretuszować jutro wieczorem.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Bałkany zawsze były dla mnie wielką zagadką, tak nieodległa kraina a jednak całkiem egzotyczna.
No i przede wszystkim  chciałem spróbować choć trochę pojąć dlaczego próbowali się pozabijać jeszcze tak niedawno?!
Po przejechaniu przez każdy kraj byłej Jugosławii i poznaniu niezwykle gościnnych i przyjaznych ludzi z każdej ze stron rozumiem z tego wszystkiego jeszcze mniej a pytań jest jeszcze więcej.

Sprawa jest prosta jak budowa cepa. Każdy bałkański naród uważa że był tutaj pierwszy i wyznaje jedyną słuszną wiarę a wszyscy pozostali to przybłędy i barbarzyńcy.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
remi, super klimaty pokazałeś.
-  kto wygrał pojedynek, Ty czy Byk?
Gratuluję! Dawno takich zróżnicowanych klimatów nie oglądałem.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Fajowo :)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Super wyprawa. Szkoda, że ja nie mogłem sobie pozwolić na ten wyjazd :'(

• Użytkownik forum
Martwawiewiórka jeśli coś by się tam nadało to chętnie coś wyślę,

czekamy, do głosowania teraz nie musi być retuszu, dopiero potem, juz po wyborach, jak Joszko będzie składał:)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Bardzo udana wyprawa. A jakie noclegi ciekawe:) Fajne klimaty, widoki. I to błotne spa, niezłe. Gratulujemy wyjazdu. Jak widać - bardzo udany.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
Super wyjazd :)
a do tego chwytliwy tytuł ;) Po jego przeczytaniu moja pierwszą myślą było że Elbasan nie leży przecież po drodze z Budapesztu do Bratysławy :)

• Użytkownik forum
Świetnie się oglądało galerię - czuć ducha przygody. Kolejny dowód na to, że Bałkany się po prostu nie mogą nudzić, no jak? Aż mi się zachciało znowu tam pojechać. Wyrazy uznania:)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Po tej galerii to już nie mogę odpuścić Bałkanom w żaden sposób. :D

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Dziękuję Wam
Bardzo miło wiedzieć że się zdjęcia podobają i jeszcze inspirują. :icon_redface:

Tagi: węgry słowacja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum