Autor Wątek: Z Budapesztu do Bratysławy przez Elbasan  (Przeczytany 1529 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
chyba g+ trochę "ulepszył" ci zdjęcia, świadomie?
Co do albańskiej autostady, pojawiają się tam wolniejsze pojazdy od rowerów, np osły :D
Jak możesz to wrzuć jeszcze mapkę, bo po zdjęciach to tylko mniej więcej wiadomo, którędy jechałeś.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jest mapka na końcu :)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
a propos działań wojennych: widzieliście zniszczoną bibliotekę w Sarajevie? To był widok, który mnie zmusił niemal do płaczu, widoki ciągnących sie cmentarzy też robiły wrazenie tyle że innego rodzaju; ale to własnie biblioteka i odbudowany most w mostarze jakoś najbardziej na mnie podziałały.

hehe joszko mnie ubiegł z tą mapką na końcu:)

no i najważniejsze: czy ktos się wywalił na torach w sarajevie? To pozycja obowiązkowa podczas sarajevskiej wizyty!
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
miałem na myśli mapkę, na której widać drogi (czyli jakiś bikemap, google maps itp) Lubię sobie dopasowywać widoki z tego co sam przejechałem z tym, co uchwyciły obiektywy innych.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
no i najważniejsze: czy ktos się wywalił na torach w sarajevie?
Vooy.maciej i niezrzeszony Staszek, ja już nie musiałam ;).

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
globalbus
Faktycznie zauważyłem przy okazji tworzenia tej galerii, że G+ coś mi przy zdjęciach nieproszony ulepsza,ale poza ręcznym przywracaniem pojedynczych zdjęć nie znalazłem opcji wyłączenia tej przy/u/sługi.  >:(

Oto mapka dokładniejsza, która uwzględnia też podróż pociągiem (linie proste):
http://www.bikemap.net/pl/route/2200114-yugotour/#/z5/45.3058,26.49902/terrain

Martwawiewiórka:
Biblioteki akurat nie widziałem, mnie bardziej interesowało np.zobaczenia miejsca zabicia Franca Ferdynada jako pretekst do pozabijania milionów w I wojnie św.
Cmentarze wokół Sarajewa robiły ponure wrażenia tym bardziej w kontraście z tak pięknym krajobrazem gór w około; dodatkowo wrażenie przygnębienia potęgowała ulewa jaka nas przywitała przy dojeździe do centrum. I właśnie w tej ulewie Dawid zaliczył "glebę" i chyba ta jego gleba wystarczyła za wszystkich.

(Mieszkając i jeżdżąc po aglomeracji śląskiej nabyłem umiejętności poruszania się nie tylko po torowiskach np.Bytom,Ruda Śl., ale też w ruchu miejskim co się przydało w Albańskich miastach a zwłaszcza w Tiranie i Skodrze)

« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2013, 11:28 remi »
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
ie znalazłem opcji wyłączenia tej przy/u/sługi.

Usługę tą musisz wyłączyć odgórnie w ustawieniach G+

Logujesz się na G+  > Konto > Google+ > Autokorekta

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Dziękuję Joszko  :)
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Remek

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 31.01.2011
Kapitalna wyprawa tak jak ktoś słusznie zauważył tak daleko a tak blisko zarazem. Jeśli można to ja bym poprosił o bardziej przyziemne info a mianowicie jakie koszty były wyprawy i krótki opis podróży pociągami.
"Człowiek cywilizuje i trzebi dzikość na planecie Ziemia. To samo robi też we własnym wnętrzu: marzenia przycina do możliwości, plany do okoliczności, pomysły do konwenansu."
Czy tak musi być zawsze?

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Bilet z Katowic do Budapesztu w jedną stronę kosztował jakieś 40€ z rowerem -to była cena z jakimś rabatem za kupienie z wyprzedzeniem. Wsiadający w Wawie płacili tyle samo.
Pociąg IC na wypasie tj.osobny wagon dla rowerów z wygodnymi miejscami dla właścicieli do tego wars i klimatyzacja i cichutko. Czas jazdy jakieś 6-7h
Bilet w jedna str. kupiony w pl, powrotny w Budapeszcie w kasie międzynarodowej (mówią po ang)

Pociąg ze Splitu do Zagrzebia kosztował jakoś ok 100-110zł (płatne kartą), pociąg też z wagonem dla rowerów, ale standardem bliżej naszym TLK.
Pociąg jechał całą noc od ok 21-6/7, czyli dobra opcja na przetrwanie nocy i wyspanie się w pociągu. W połowie czerwca pociąg jechał prawie pusty.
Myślę że dzienny pociąg oferował by fajne widoki-może następnym razem.  :D

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Koszt samej wyprawy oscylował w widełkach 1500-1800 złotówek, dokładnie nie liczyłem.
Kraje nie uważane u nas w pl za 'masowo turystyczne' tanie.
Jedzenia nie warto zabierać, ceny zbliżone do naszych.
Bardzo opłaca się jeść w przydrożnych knajpkach i restauracjach; np.porządna miska zupy (a właściwie wiaderko) z dużą porcją chleba w BiH ok 12zł z kawą. Generalnie do 20zł można się objadowo objeść.
Kempingi ok 5€ (cały czas mowa o krajach z pominięciem HR i A), często wołają więcej ale trzeba się potargować i powiedzieć że się jest z polski (ten argument często kończył targi).
W Ochrydzie można wynająć kwaterę prywatną w cenie kempingu np. w MN czy HR (oczywiście trzeba się targować i wziąć więcej niż jedną dobę-dwie już wystarczyły żeby cena spadła z 20€ na 15€ za dwa dni wynajmu mieszkania z wi-fi, kuchnią i łazienką w centrum za osobę.

Tagi: węgry słowacja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum