Autor Wątek: sakwy przesuwają się na bagażniku  (Przeczytany 763 razy)

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
sakwy przesuwają się na bagażniku
« 5 Lis 2013, 20:22 »
Problem jak w temacie.
Sakwy crosso przesuwają się na bagażniku, co mnie coraz bardziej zaczyna wkurzać. Rozstaw górnych haków w sakwach jest o ok. 8 cm mniejszy niż rozstaw poziomych poprzecznych prętów bagażnika co powoduje że haki wykorzystują owe 8 cm na swobodne przemieszczanie się. Rysuje się przy tym okropnie pręt na którym leżą, ale jak można się domyślać nie to jest głównym problemem. Problemem jest to, że sakwy przesuwając się maksymalnie do przodu są za blisko moich pięt, którymi zwyczajnie o nie zawadzam co właśnie wkurza mnie niezmiernie.

Pytanie brzmi czy można coś na to poradzić?

Nie chodzi to raczej o mocniejsze naciągnięcie gumy w sakwach, bo w skrajnych przypadkach (częste dziury, na zmianę mocno pod górę/mocna w dół, ciężkie sakwy) i tak nic to nie daje. Myślałem o przyspawaniu dodatkowego poprzecznego pręta, ale niestety bagażnik jest ameliniowy, co nieco utrudnia sprawę.

Jakieś pomysły? :)

/co by nie było wątpliwości załączam profesjonalny rysunek wykonany w paincie ilustrujący problem ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Skoro posiadasz tubusa logo, to jest on stalowy, a po drugie - czemu nie zawiesisz sakw na niższej poprzeczce? Powinny się mniej przesuwać.
Wracam do jeżdżenia.

blondas

• Gość
Zrób jakiś ogranicznik (opcji jest kilka, spawanie jest ostatecznością), albo zmień sakwy  ;)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Może nie będzie to wyglądało zbyt pięknie ale wystarczy zacisnąć na poziomych prętach bagażnika jakieś opaski (np. zwykłe tzw. ślimakowe). Wystarczy po dwie opaski na każdą sakwę.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
..albo taśma napracza
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja użyłem kawałków rurki "paliwowej" (do kupienia w sklepach motoryzacyjnych po jakieś 2-3 zł /mb), które umocowałem zipami i trzyma się wszystklo bardzo dobrze.

Rurka ma grube ścianki, przez co skutecznie działa, a jednocześnie jest elastyczna, no i cały koszt razem jest w zasadzie niemierzalnie niski.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Zawieś sakwy za kolejną poprzeczką i po problemie... Od zawsze tak sakwy zakładam i nic się nie przesuwa i nie skacze.

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Skoro posiadasz tubusa logo, to jest on stalowy,

Są też Logo z tytanu  ;)
Ale te są raczej dla fanów superlekkich wyprawówek (sam bym takiego chciał ;p).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna barz

jednego nie napisałem: bagażnik posiadam inny niż ten na zdjęciu, nie ma niżesz poprzeczki, wkleiłem to zdjęcie z google do narysowania problemu :D (moja wina) bagażnik jest innej firmy i jest na pewno aluminiowy, zmiana sakw nie wchodzi w grę

Może nie będzie to wyglądało zbyt pięknie ale wystarczy zacisnąć na poziomych prętach bagażnika jakieś opaski (np. zwykłe tzw. ślimakowe). Wystarczy po dwie opaski na każdą sakwę.

o, ten pomysł najbardziej mi się spodobał, dzięki!

Ja użyłem kawałków rurki "paliwowej" (do kupienia w sklepach motoryzacyjnych po jakieś 2-3 zł /mb), które umocowałem zipami i trzyma się wszystklo bardzo dobrze.

Rurka ma grube ścianki, przez co skutecznie działa, a jednocześnie jest elastyczna, no i cały koszt razem jest w zasadzie niemierzalnie niski.

a ten jeszcze lepszy ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Mój pomysł wydaje się prostszy, bo nie wymaga jakiegokolwiek nakładu pracy. A działa. Polecam ;) Chyba, że nie masz poprzeczki przy bagażniku...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna barz

Mój pomysł wydaje się prostszy, bo nie wymaga jakiegokolwiek nakładu pracy. A działa. Polecam ;) Chyba, że nie masz poprzeczki przy bagażniku...

prostszy, owszem, ale w moim bagażniku są tak poprzeczki, że za ostatnią(jak na Twoim rysunku) już nie włożę niestety haka

jendrzych

• Gość
Zrobiłbym ograniczniki z małych obejm ślimakowych...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum