Autor Wątek: Topeak Tri Bag  (Przeczytany 2217 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Topeak Tri Bag
« 5 Lis 2013, 20:41 »
Cześć,

gdyby czasem komuś przyszło montować Topeak Tri Bag do ramy rowerowej z linkami od górnej części rury poziomej, to torebka Topeak Tri Bag niestety nie pasuje.
  Torebka do pełnej stabilności na ramie potrzebuje płaskiej powierzchni. Wystające z ramy uchwyty na pancerze linek skutecznie uniemożliwiają jej stabilny montaż.

Jeśli chcecie mieć pewność, że torebka nie będzie chwiejna a macie ramą z linkami od góry, to odradzam :) Robiłem porównanie i wkładałem do niej portfel - buja nią. Dla porównania na ramie bez linek od góry (pełna powierzchnia styku) jest na prawdę bardzo solidnie przymocowana.

Szkoda - bardzo mi się torebka podoba.

Jeśli jednak ktoś zamontował u siebie taką torebkę z dobrym skutkiem stabilności, to proszę o fotki.

W sieci nie widzę info na ten temat - to tak dla potomnych.

Jeśli czegoś nie wymyślę, to będę miał taką torebkę na sprzedaż w dobrej cenie :)

Pozdrowienia
Freud
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Topeak Tri Bag
« 5 Lis 2013, 20:46 »
wadą tego topeaka jest mocowanie do sterówki tylko u dołu. Mam tankbaga od deuter, ale tam problem jest inny, gdy wrzucę tam coś ciężkiego to niemiłosiernie obija się o górną rurę, więc torebka sama w sobie mało praktyczna.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Freud

« 5 Lis 2013, 20:56 »
W zasadzie to szukam jakiejś małej torebki, która będzie pod ręką w trakcie jazdy. Chcę do niej wrzucić mini aparat + komórkę.
Widziałeś coś ciekawego?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• blog podróżniczy
« 5 Lis 2013, 21:03 »
tą mogę polecić, jest dobrze usztywniona i nie tłucze po ramie http://szumgum.com/sakwa-na-rame-dauter-front-triangle-bag.html U mnie w ramie jest tyle miejsca, że mieści się razem z litrowym bidonem na skośnej rurze.
tej (z postu wcześniej) nie polecam
http://szumgum.com/torebka-na-rame-deuter-energy-bag.html

Offline Mężczyzna Freud

« 5 Lis 2013, 21:04 »
Dzięki.
A jak z jej wodoszczelnością?

Ja jeszcze znalazłem coś takiego:
http://velo.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/sks/triangle-bag-przod

• blog podróżniczy
« 5 Lis 2013, 21:08 »
wodoszczelność jest oczywiście żadna, przy tej piórkowej wadze (100g). Jeśli naprawdę chcesz coś wodoszczelnego to zostają torby na kierownicę, z najłatwiejszym dostępem, ortlieb/msx w zależności od przekonań.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 5 Lis 2013, 21:11 »
polecam torebkę od Rafała. jak dla mnie klasa światowa. wymiar taki jak chcesz ;-)

zaraz poszukam fotek i edytuję ten post.

kurczę, znalazłem na razie tylko taki widok boczny. ja mam linki od dołu, tu musisz dopytać o tą kwestię Rafała, wydaje mi się, że dzięki regulacji wysokości zaczepienia do rury sterowej powinno trzymać się sztywno. Do tego jest bardzo funkcjonalna. W środku przegródka, z boków dwie kieszenie siateczkowe, całość bardzo sztywna, wody póki co mi nie puściła do środka.

Jeszcze Yoshka zapytaj bo on też taką ma.

a tu jeszcze z bloa Rafała:

Tankbag jest małą sakwą mocowaną na górnej rurze ramy w okolicach sterów. Ponieważ jest do niej świetny dostęp w czasie jazdy, najczęściej wkłada się tam przekąski na trasę, komórkę lub aparat fotograficzny. Sakwa wykonana jest z impregnowanej cordury 500 po bokach oraz cordury 1000 w miejscach styku z twardymi częściami roweru. Mocowana do ramy za pomocą szerokich rzepów oraz zamykana na bryzgoszczelny zamek błyskawiczny. Tankbag jest sztywny i nie buja się na boki dzięki wkładkom z 1mm płyty PET. Po bokach posiada dwie siatkowe kieszonki np. na papierki po batonach. Opcjonalnie może być wyposażony w miękkie wyściełanie. Jego zaletą w stosunku do dużych sakw mocowanych do kierownicy są małe opory powietrza.

« Ostatnia zmiana: 5 Lis 2013, 21:22 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Freud

« 5 Lis 2013, 21:44 »
Super. Mam nadzieję, że Rafał ma czas :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Lis 2013, 00:45 »
Swojego tanka wożę zamocowanego odwrotnie czyli pod siodełkiem ale przecież widziałeś go.:)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 6 Lis 2013, 01:23 »
no widziałem, ale Freud nie wie jakie masz odczucia :P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Lis 2013, 01:25 »
To było do Freuda. I chyba moje odczucia też widział. ;)

Offline Mężczyzna Freud

« 6 Lis 2013, 11:44 »
Tak. Ewoluował. :) Nie wiem jednak czy to kwestia łączenia z innym czy zmiany tematu.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 6 Lis 2013, 14:18 »
Nie do końca w kwestii konfliktu z linkami, ale co do różnic:

Na wyprawce Księgowego porównywałem torbę Rafała z torebką Topeak, którą posiada Borafu.

1. Rafał dobrze przemyślał sprawę i torebkę można zaczepić do rury sterowej na bodaj 4 różnych wysokościach. W topeaku jest jak widać na zdjęciu mocowanie tylko na dole, przez co torebka może mieć większe tendencje do bujania się na boki. Nie u każdego to ma znaczenie, to zależy od ilości podkładek pod i nad mostkiem. Ja rury nie przycinałem - wystaje powyżej o 2-3 cm, dzięki temu świetnie nadaje się żeby zaczepić tam rzep.

2. Torba Rafała jest chyba bardziej sztywna, co też powoduje że się tak nie buja [ale zapewne też jest cięższa]

3. Torbę Rafała można zamówić na wymiar, w zależności od potrzeb. Topeak wiadomo. Cenowo też Rafał wygrywa ;-)
« Ostatnia zmiana: 6 Lis 2013, 14:31 olo »

Offline Mężczyzna Freud

« 6 Lis 2013, 14:26 »
Topeak ma dno bardzo sztywne i w ten sposób nie jest ono podatne na dostosowanie się do nierówności wystającego mocowania pancerzy / linek w ramie.

Do tego Topeak ma rzep dolny (jeden z dwóch) akurat na wysokości tych wystających uchwytów w ramie i stąd w tym miejscu trzyma mocno, ale jednocześnie nie daje możliwości ugięcia się dna torebki do kolejnego dolnego uchwytu. Torebka po naciągnięciu rzepów trzyma się solidnie, ale wtedy dość mocno się odkształca i wielkość komory jest mniejsza. Wyściółka w środku nienaturalnie się zagina.

Jak jest w torbie Rafała?
Jeśli poddaje się tym nierównościom, to nie powinno być problemu.
Uważam jednak, że faktycznie POD rurą mogłoby być lepiej.

Szkoda, że nie ma takich adapterów w postaci obejm na rurę, które tworzą sztuczną postawę NAD linkami.
Takie rozwiązanie też sprawdziłoby się.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 6 Lis 2013, 14:31 »
jeszcze zbliżenie na torebkę i przy okazji miejsce zaczepienia [można także na samym dole, a także pośrodku] torebki Rafała [kolor czerwony] w porównaniu do Topeaka [zielony]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum