Jeżeli po prostu nie da się wrzucić takiego biegu to ok, gorzej jeżeli się da a łańcuch będzie bardzo mocno napięty.
I dlatego na takich biegach się zwyczajnie nie jeździ, jeśli ktoś nie wie na jakiej tarczy z przodu jedzie w nocy - to już jego problem. Taka pomyłka jest możliwa, nawet bardzo prawdopodobna z tyłu, ale z przodu???
Fizycznie jestem w stanie wrzucić nawet 52-34 - tylko łańcuch jest tak napięty, że jazda na takim przełożeniu nie ma sensu. No i przede wszystkim nie ma w ogóle takiej potrzeby, to proszenie się o kłopoty
Mi już się zdarzyło wyrwać ząb w blacie z powodu zbyt krótkiego łańcucha. Jak to było u Ciebie?
Akurat na to jest minimalna szansa. Podstawowa awaria w takiej sytuacji - to po prostu zerwanie łańcucha.
ja w ogóle nie używam czterech ostatnich bioegów z największą tarczą, podobnie jak i 4 najcięższych z małą. Za to używam środkową ze wszystkimi i dlatego przednią przerzutkę używać muszę jedynie w górach w granicach 8%, bądź przy prędkościach powyżej 40km/h, 99% mojej jazdy to środkowa tarcza.
PS. Remigiusz, Kaseta już zdemontowana, jeszcze pozostało roznitowanie
Blindbob, gra i bucy! Pojemność przerzutki XT wynosi więc zatem co najmniej 26 zębów! Nie próbowałem jeczcze chorych przełożeń typu 22:11 czy nawet 22:15, ale i tak nie będę ich używał (przekosy), a na normalnych przełożeniach (od 22:34 do 22:23 włącznie) nie ma żadnych problemów