Autor Wątek: Megarange 34T  (Przeczytany 13201 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Megarange 34T
« 2 Kwi 2009, 08:57 »
Zaczynam się zastanawiać, czy to dobrze, czy źle, że ja tej całej teorii lub praktyki nie znam  :) Testy na żywym organiźmie będą chyba nieuniknione.
Przerzutka na zdjęciu to poprzednia Acera. Teraz wspiąłem się wyżej i mam już Alivio :D , ale kształtem i wielkością kółek taką samą, co poprzednia.
Dziękuję jeszcze raz, sporo się dowiedziałem. Dobrze, że zlot się zbliża, zrobię deal z Mikim i sprawdzimy, co z tego wyjdzie.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Megarange 34T
« 2 Kwi 2009, 09:11 »
Cytat: "Artur"
Jeżeli po prostu nie da się wrzucić takiego biegu to ok, gorzej jeżeli się da a łańcuch będzie bardzo mocno napięty.

No niestety taką nieszczęsną kombinacje blat+duża zębatka da się wrzucić a skutki mogą być przykre..
 Ja w towerze "miejskim" zapomniałem wydłużyć łańcuch zmieniając korbę na szosową.. Razu pewnego jechałem w nocy na dodatek z plecakiem ok 20kg (przeprowadzka) i przejeżdżając przez przejazd podziemny na podjeździe szybko redukowałem biegi z tyłu a że z przodu mam na blacie oczywiście zapomniałem.. Efekt był taki że napęd się zablokował a mnie bardzo zaskoczonego wyrzuciło przy sporej prędkości..  :P
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Megarange 34T
« 3 Kwi 2009, 11:08 »
Michał, jaką masz korbę? Składak? Na jakiej bazie?

Offline Artur

• Na forum od: 13.02.2009
Megarange 34T
« 3 Kwi 2009, 13:41 »
Cytat: "Michał Wolff"

I dlatego na takich biegach się zwyczajnie nie jeździ, jeśli ktoś nie wie na jakiej tarczy z przodu jedzie w nocy - to już jego problem. Taka pomyłka jest możliwa, nawet bardzo prawdopodobna z tyłu, ale z przodu???

No to jak dla mnie taka korba odpada, jak pisałem zdarzyło mi się wrzucać takie przełożenia (co prawda sporadycznie). Jak jadę w deszczu czy w nocy to nie myślę czy nie mam zbyt dużego przekosu na łańcuchu. A na wyprawie uszkodzenie napędu czy bezpośrednio czy przez zerwany łańcuch (miałem ze 2 miesiące temu że zaklinowany urwany łańcuch spowodował pogięcie przerzutki, wyrwanie szprych i pogięcie osi piasty  :shock:) to może być tragedia sprzętowa połączona z wypadkiem (jak zresztą powyżej szkodnik pisze)...

Fizycznie jestem w stanie wrzucić nawet 52-34 - tylko łańcuch jest tak napięty, że jazda na takim przełożeniu nie ma sensu. No i przede wszystkim nie ma w ogóle takiej potrzeby, to proszenie się o kłopoty

Nie mówię o świadomym wrzucaniu takich biegów, ale o nieświadomym. Ty jesteś doświadczonym rowerzystą i lubisz sprzęt i dla Ciebie taki "tuningowany" napęd może być OK, ale już dla mnie ani tym bardziej dla mniej doświadczonej osoby to odpada.
Cytat: "Artur"

Mi już się zdarzyło wyrwać ząb w blacie z powodu zbyt krótkiego łańcucha. Jak to było u Ciebie?

Akurat na to jest minimalna szansa. Podstawowa awaria w takiej sytuacji - to po prostu zerwanie łańcucha.

Taki mocno napięty łańcuch przy zmianie biegów to ogromna siła boczna. Nie zdziwiłbym się, gdyby oprócz blatu był w stanie coś zrobić z kółkiem czy wózkiem przerzutki.

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
Megarange 34T
« 14 Kwi 2009, 23:43 »
ZAMIERZAM jechac w gory i dlatego chce w  KORBIE 26-36-48 zamienic maly blat na 22

myslicie ze bedzie to dzialac z kaseta   11-34  i dlugim wozkiem (u mnie jest tylna przerzutka xt) ?

Cytat: "Michał Wolff"
ja w ogóle nie używam czterech ostatnich bioegów z największą tarczą, podobnie jak i 4 najcięższych z małą. Za to używam środkową ze wszystkimi i dlatego przednią przerzutkę używać muszę jedynie w górach w granicach 8%, bądź przy prędkościach powyżej 40km/h, 99% mojej jazdy to środkowa tarcza.

Mnie wlasnie chodzi o ostre podjazdy. Michal myslisz ze po zmianie na blat 22 w korbie  bedzie sie duzo latwiej podjezdzac pod gore? tzn jadac na zembatce 22 z przodu i 34 z tylu, a moze istnieje ryzyko ze lancuch bedzie czesciej spadal ?  

jak do tego wszystkiego ma sie technologia shadow , podobno slx tylko shadow przerzutki ma....?

ma sens ta zembatka 22 w korbie?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Megarange 34T
« 15 Kwi 2009, 09:37 »
Odpowiem Ci za kilka dni, czy ten zestaw mieści się w przedniej przerzutce, bo dokładnie taki zamierzam mieć (plus tylna przerzutka LX z długim wózkiem, przednia XT down swing). Łańcuch nie ma prawa spadać, chodzi o to, czy nie będzie ocierał o wózek przedniej przerzutki.

O technologii shadow nie mam pojęcia.

PS. Remigiusz, Kaseta już zdemontowana, jeszcze pozostało roznitowanie ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Megarange 34T
« 15 Kwi 2009, 09:59 »
Cytat: "aard"
PS. Remigiusz, Kaseta już zdemontowana, jeszcze pozostało roznitowanie

Czyli najtrudniejsza operacja przed nami :wink:

Offline blindbob

Megarange 34T
« 15 Kwi 2009, 19:17 »
ok Aard czekam na twoje wrazenia...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Megarange 34T
« 19 Kwi 2009, 00:40 »
Blindbob, gra i bucy! Pojemność przerzutki XT wynosi więc zatem co najmniej 26 zębów! :)
Nie próbowałem jeczcze chorych przełożeń typu 22:11 czy nawet 22:15, ale i tak nie będę ich używał (przekosy), a na normalnych przełożeniach (od 22:34 do 22:23 włącznie) nie ma żadnych problemów :)

Remigiusz, kaseta roznitowana i Twoja zębatka (plus druga 26T - niezużyta, a może Ci się przyda) na Ciebie czeka :) (pozostałych zębatek raczej nie polecam, gdyż były znacznie intensywniej jeżdżone niż dwie największe)

RafałB, oczywiście pamiętam o podkładkach dystansowych dla Ciebie - do odbioru w Łodzi w najbliższy czwartek :)

Offline blindbob

Megarange 34T
« 19 Kwi 2009, 18:11 »
podobno sa kasety 11-36

ktos o tym slyszal ???!!!!

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Megarange 34T
« 19 Kwi 2009, 18:28 »
Też gdzieś o tym słyszałem, chyba było mówione, że stosuje się je w 29erach.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Megarange 34T
« 19 Kwi 2009, 18:50 »
Cytat: "aard"
Blindbob, gra i bucy! Pojemność przerzutki XT wynosi więc zatem co najmniej 26 zębów! :)
Nie próbowałem jeczcze chorych przełożeń typu 22:11 czy nawet 22:15, ale i tak nie będę ich używał (przekosy), a na normalnych przełożeniach (od 22:34 do 22:23 włącznie) nie ma żadnych problemów :)

U nie też chwilowo (bo założone tylko do sprawdzenia) śmiga przerzutka STX RC z korbą 26/38/52. Z manetką nieindeksowana ale myśle ze z "normalną" tez by grało. Wniosek: nie ma co sie tak stresować tymi pojemnościami ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Megarange 34T
« 19 Kwi 2009, 20:21 »
No, sprawdziłem też na bardziej "egzotycznych" przełożeniach. Do 22:15 włącznie bez problemów. 22:13 jeszcze wchodzi, ale przekos jest olbrzymi, 22:11 nie chce wskoczyć. Jeno po co miałoby wskakiwać? :P

Offline blindbob

Offline Artur

• Na forum od: 13.02.2009
Megarange 34T
« 19 Kwi 2009, 22:34 »
No właśnie, zapomnieliśmy, że na wymagane przełożenia ma też spory wpływ wielkość koła...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum