Autor Wątek: Przeróbka hamuców cantilever Shimano BR-AT50  (Przeczytany 2490 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Aktualnie w rowerze ma założone hamulce SunTour (prawdopodobnie) model XC Pro. Niestety ich geometria gryzie się z ciągiem klamek.

Wygrzebałem z pudełka inne:

zdjęcie z internetu

Nie odpowiada mi w nich sposób przykręcania linki, która prowadzona jest przez środek śrubki. W dodatku aby podciągnąć linkę konieczne jest posiadanie płaskiego klucza. Chciałbym móc korzystać z trójkąta np. takiego typu:

Mój pomysł to dorobienie nacięcia na linkę, doklejenie nakrętki od strony po której aktualnie się znajduje. Linka byłaby dociskana przez okrągłą podkładkę i śrubę imbusową.

Jakieś lepsze pomysły? Ma ktoś doświadczenie z klejeniem metalu?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Teoretycznie i bez żadnej przeróbki możesz korzystać z takiego wieszaka, tylko że to są hamulce o starym szerokim profilu, i do nich Shimano takowych wieszaków nie robiło (najdłuższy wieszak D jest za krótki - nie można dać za szeroko klocków a itak wypada na tyle nisko że hamulec, zwłaszcza tył lubi byc gumowaty)
Osobiście poszukałbym LXów BR-m550 - sztywne, mocne i klocki ustawia się jak w szosie

A sama przeróbka - nie powinno być kłopotu Sruba działa tu na ścisk więc przyklejenie nakrętki to tylko po to żeby jej kluczem nie trzeba było trzymać

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Musiałaby wtedy być nieobrobiona końcówka. Zniechęca mnie jednak dokręcanie nakrętką sześciokątną.

Przypomniałem sobie, że w pudle mam jeszcze jeden Deore XT BR-M732 wraz z oryginalnym wieszakiem.

Założyłem i wieszak ustawiłem dosyć wysoko - hamulec bardzo szybko łapie, klamka twarda ale da się przekręcić koło ręką. Klocki są jeszcze oryginalne i guma nie jest już pewnie tak elastyczna jak 20 lat temu ;) Może trzeba obniżyć.

Z przodu mam mniej więcej taki wieszak

przydałoby się żeby dało się zgrać..

Shimano BR-m550 kusiły mnie sposobem mocowania klocków, ale mam kupiłem zapas 10 par z trzpieniem. Do tego mają taki sam profil jak SunTour XC, kótrych nie mogę zmusić do działania - konieczne jest baaardzo szerokie rozstawienie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
mam i M550 i XCPro - dzialają różnie, końcówki szczęk są inaczej ustawione w M550

Co do wieszaków - te ze zdjęcia M732 to długość F z rozróżnieniem którą końcówką spinać z przodu, którą z tyłu
Wysoki wieszak to zawsze tępy hamulec - spróbuj wieszak ustawić na wysokości otworu na błotnik lub tuż ponad nim

Klocki XT są ładne i... to jest ich atut Ale do roweru który ma jeździć zakładam zawsze KoolStopy Eagle 2 ;)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
czy możecie podać mi nazwę / pokazać model hamulców cantilever, ale takich ze śrubkami do regulacji nacisku na sprężyny jak w hamulcach v-brake?
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
A nie wszystkie no przynajmniej od "średniej półki"? Na pewno miały regulację Deore DX (M650) i Exage 400LX
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Dzięki MichałD, ale jak to rozwiązanie się nazywa? "Hamulce cantilever z regulacją"?
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Ups, przepraszam bo nieświadomie w błąd wprowadziłem.
Regulację miały na 100% DeoreDX > BR-M650 (czyli w pierwszej połowie lat 90-tych coś pośredniego między DeoreLX a XT ), Exage nie wiem. Swoje klasyczne srebrne DXy sprzedałem wiele lat temu, a przed chwilą (po 20 latach) robiąc zdjęcie odkryłem że w starej Kodze żony cały osprzęt jest Exage 400 za wyjątkiem hamulców. Okazało się że to też 650-tki.

Szukać najprościej po symbolu i oglądać zdjęcia.

Srebrne wyglądają np tak: http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/1V4AAOSwfcVUDyOV/$_57.JPG (trzeba skopiować cały link i wkleić w pasek adresowy)

Czarne jak na fotkach poniżej, strzałką regulacja na mały imbus:

Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna mikloszkuc

• Miasto: Psary
  • Na forum od: 16.08.2016
Podpinam się pod wątek- poszukuję szczęk hamulcowych Shimano STX RC M65/T Trail Cantilever Brake a najlepiej samych wymiennych wkładek. Ktoś może jeszcze jeździ na takiej retro grupie i gdzieś w kraju się zaopatruje. Chyba LX też by się nadawały. Znalazłem coś na ebayu ale wolałbym kupić u nas.  Poniżej link z kompletnym zestawem.
http://www.ebay.com/itm/Shimano-STX-RC-M65-T-Trail-Cantilever-Brake-Set-NOS-MTB-Road-Touring-MC30-Alloy-/251915399557

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Jakiś tydzień temu, może półtora, na Allegro miał ktoś dwa komplety nowych M564 albo M565 (czarny LX), nie pamiętam.
Za komplet na dwa koła chciał ok. 80zł.
Nie wiem czy się sprzedały, czy tylko skończyła się aukcja. Warto od czasu do czasu kontrolować sytuację.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum