Autor Wątek: Kurtka puchowa(?) na zimne wieczory  (Przeczytany 25980 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Kurtka puchowa(?) na zimne wieczory
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Maj 2016, 15:47 »
Mam śpiwór Cumulus X-lite 200 uszyty z Pertexu z jakimś DWR. Akurat podczas pierwszego noclegu zalało mi jednopołokowy namiot. Śpiwór taplał się w wodzie i nie robiło na nim to wrażenia, praktycznie nie czułem żeby zrobił się mokry. Potem go zwinąłem i zrobiła się z niego mokra szmata. Nie ma co liczyć na cuda.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 4 Paź 2016, 17:32 »
Idzie zima, szukam kurtki puchowej - do ogrzania się na postojach / podczas zimowego biwaku. Potrzebna szybka opinia ;)

Znalazłem taką, cena mocno zachęca: http://allegro.pl/bergans-of-norway-puchowa-kurtka-r-l-i6527780004.html
Internet twierdzi, że waży 1 kg i ma 350 g wypełniania. Trochę za dużo, co? ;(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 4 Paź 2016, 17:56 »
Idzie zima, szukam kurtki puchowej - do ogrzania się na postojach / podczas zimowego biwaku. Potrzebna szybka opinia ;)

Znalazłem taką, cena mocno zachęca: http://allegro.pl/bergans-of-norway-puchowa-kurtka-r-l-i6527780004.html
Internet twierdzi, że waży 1 kg i ma 350 g wypełniania. Trochę za dużo, co? ;(

Za 49,99 trudno spodziewać się cudów. Nie lepiej to dopłacić 100 zł i kupić - http://www.decathlon.pl/kurtka-zimowa-x-light-2-mska-id_8369876.html Jak się coś z nią porobi wymienisz na nową ... od ręki.
« Ostatnia zmiana: 4 Paź 2016, 20:12 Krzysiek Sobiecki »

« 4 Paź 2016, 18:04 »
Nowa kosztuje przynajmniej 700 zł. Quechua odpada, bo zawsze ma zbyt krótkie rękawy.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Paź 2016, 18:18 »
Mam jakąś kurtkę z Decathlonu. Powiem tak...jak jestem w jakimś pomieszczeniu to mi gorąco w niej..a na zewnątrz zimno :)
Słaba raczej.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 4 Paź 2016, 19:01 »
Kupiłem. Teraz trzeba będzie zacząć się rozglądać za czymś na lato/jesień/wiosnę :]

jendrzych

• Gość
« 4 Paź 2016, 19:29 »
Wybacz Furman, ale tego typu wypowiedzi nie wnoszą nic do wątku.
Powiedz - jaka to dokładnie kurtka.
Jakie ma wypełnienie i na jakie warunki została zaprojektowana?
W jakich konkretnie warunkach jej używałeś i dokładnie kiedy się nie sprawdziła?

Sam kupiłem kurteczkę puchową z Decathlonu , jako warstwę docieplającą na postoje. Będąc świadom jej ograniczeń i możliwości, jestem bardzo zadowolony. W tym roku zastąpiłem nią polar, bo -choć nieco cięższa - lepiej się kompresuje i zajmuje mniej przestrzeni w bagażu. Deklarowany przez producenta (czy raczej dystrybutora) zakres temperatur w jakich była testowana - od 0 do -5 st. C, nie będzie miał sensu dla osoby w spoczynku, ale podczas aktywności, lub tuż po - kiedy człowiek jeszcze jest rozgrzany, daje radę. Na ostrą zimę trzeba by jednak coś cieplejszego - tak ze 150 g puchu.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 4 Paź 2016, 20:06 »
Mam tą samą kurtkę a może raczej sweter puchowy. Podpisuję się pod wszystkim co napisał jendrzych. Z wad, brakuje mi w niej ściągacza przy kapturze. W zasadzie mógłbym w niej przechodzić całą zimę po prostu gdy jest bardzo zimno dokładam warstwę pod nią.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 4 Paź 2016, 20:10 »
Mam tą samą kurtkę a może raczej sweter puchowy. Podpisuję się pod wszystkim co napisał jendrzych. Z wad, brakuje mi w niej ściągacza przy kapturze. W zasadzie mógłbym w niej przechodzić całą zimę po prostu gdy jest bardzo zimno dokładam warstwę pod nią.
Też mam taką i jestem z niej zadowolony. Czarny kolor jest jeszcze praktyczny na warunki biwakowe bo łatwo się ukryć przy dzikim biwaku.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Ma ktoś doświadczenia porównawcze z puchem hydrofobowym? Warto dopłacić (jak widzę, około 300 zł)?

Zastanawiam się nad lekka kurtką puchową, coś na postoje, dłuższe przesiadywanie na punktach widokowych. Nie bezpośrednio na deszcz, ale mżawkę, wilgoć, mokre jesienne warunki.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Ma ktoś doświadczenia porównawcze z puchem hydrofobowym?

może warto przeczytać opinię fachowca, chociaż przyznaję ciężko to zweryfikować:

http://blog.kwark.pl/jak-odroznic-dobry-puch/

ja bym szedł w thermoball (mam, testowałem)

« 14 Paź 2018, 21:59 »
Kupiłem i użyłem raz podczas świątecznego ogniska. Tylko dzięki niej nie zamarzłem. Niestety po spakowaniu jest gigantyczna. Wykorzystam ją na jakimś zimowym wyjeździe.

(zdjęcie poglądowe)

Kupiłem. Teraz trzeba będzie zacząć się rozglądać za czymś na lato/jesień/wiosnę :]
Dalej potrzebna mi kurtka na biwak. Koniecznie musi się dobrze kompresować, więc musi być z cienkiej tkaniny.

Czy kaptur jest konieczny, czy tylko bardzo przydatny?
Jaki rozmiar kupić? Ile luzu potrzeba? Zakładacie pod kurtkę, czy jak?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 14 Paź 2018, 22:19 »
Kpiłem rok temu taka kurteczkę jaka potrzebujesz w Decathlonie (tylko uważaj, bo mają cae puchowe i puchowo-watolinowe). 290 gram, super się kompresuje. Miałem ją w Norwegii właśnie jako kurtkę, którą zakładałem na biwaku. Ciepła, lekka, kompresyjna, nieprzewiewna, z kapturem. Z jeżdżeniem w niej trochę gorzej bo pokrycie nie oddycha i szybko się zapacasz. W porównaniem z polarem to o niebo lżejsza i mniejsza po spakowaniu ale nieoddychająca.
Ja jestem z niej bardzo zadowolony. kaptur polecam.

https://www.decathlon.pl/kurtka-puchowa-fulldown-mska-id_8397296.html?gclid=CjwKCAjw0oveBRAmEiwAzf6_rB4af2gkQeJHxHNfzAXcVU1CiWTLPM2BYouZttSV_SB0lg73Uyft4hoC9EYQAvD_BwE

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 14 Paź 2018, 22:41 »
Wygląda super! :o Wychodzi w cenie używek z allegro, jest lżejsza, ma tyle samo gramów (bardziej sprężystego puchu) i jeszcze ma kaptur. Jedynie niebieskie wstawki rażą w oczy :P

Około 100 g wypełniania wystarczy na jesienne wieczory? Kiedy jestem zmęczony, robi mi się bardzo zimno.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum