Zimą na ogół nie ma sensu chronić kurtką membranową, bo jego impregnacja poradzi sobie ze śniegiem. Lekkie zgniecenie nie wpłynie w wyczuwalny sposób na termikę.
Ale nie wiem ile kosztuje materiał śpiwora, a ile puch. Miki stwierdził kiedyś, że połowa kasy to puch, druga połowa materiał. Ja nie wiem więc nie potwierdzam, ale też nie zaprzeczam. Dowiem się to powiem.
Cytat: arkadoo w 14 Lis 2013, 21:26Zimą na ogół nie ma sensu chronić kurtką membranową, bo jego impregnacja poradzi sobie ze śniegiem. Lekkie zgniecenie nie wpłynie w wyczuwalny sposób na termikę.A jak się ma owe gniecenie do śpiwora, który jest gnieciony całym ciałem a mimo to termika trzyma ?Zapewniam Cie, że mocno zgnieciony śpiwór puchowy (np. na plecach) praktycznie nie grzeje. Stąd niektórzy producenci sypią tam mniej puchu.
Ktoś jeździ zimą w zestawie zimowym ciuchów tylko rowerowych (mam na myśli dedykowane kurki rowerowe)?
... widziałem ostatnio kolesia na motorze w jakiejś kurtce. Czy może jakieś motocyklowe kurtki są, które oni używają na zimę?