Autor Wątek: Bezpieczeństwo na drodze w południowo-wschodniej Europie  (Przeczytany 1687 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
No, 3k na 100k to bede raczej omijal.

A ta droga to z Bulgarii? Nie wyglada tak tragicznie :-)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2013, 16:46 menel »

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
Ukrainą się nie przejmuj drogi szerokie jak pas startowy.Unikaj głównych dróg w Rumuni masakra tyle tirów.

Offline Mężczyzna Samuel

• Miasto: Lesznowola
  • Na forum od: 21.12.2010
    • http://makingthematrix.wordpress.com
W Rumunii byłem rok temu. Bardzo miło wspominam :) Stan dróg: bardzo różnie. Ich infrastruktura bardzo przypominała mi polską - możesz napotkać zarówno wiele kilometrów prostej, równej drogi, jak i wjechać na coś gdzie łata łatę przykrywa. Obecnie jest tam przeprowadzanych bardzo wiele remontów, budowane są nowe drogi, a na starych kładziony jest nowy asfalt. Wszędzie napotykałem wielkie tablice informacyjne, głoszące, że z takich to a takich funduszy budowana jest droga stąd dotąd. Kierowcy całkiem przyjaźni i dobrze rozwinięty transport autokarowy. Jeżeli Twojemu rowerowi zdarzyłaby się awaria, podwiezienie do miasta - czy to busem, czy na autostopowicza - nie powinno sprawiać problemów. (Z tym, że u nich obowiązuje zasada płacenia za autostop, w przeliczeniu ok. 5 zł za podwózkę).

Offline wokulsky

• Miasto:
  • Na forum od: 25.07.2012
Dorzuce jeszcze kamyk od siebie:
Ukraina: Jechałem ze Lwowa do Odessy. Drogi fatalne.. szczególnie te główne (nigdzie indziej w Europie nie udało mi się zgubić sakwy z kierownicy i rozbić nokii 3310 na tyle elementów). Kultura jazdy pozostawia wiele do życzeniach. Jazdę w dużych miastach stanowczo odradzam. Nawet jeśli studzienka będzie zamknięta to i tak szpary w klapie są równoległe do kierunku jazdy. Idealne żeby zmieściło się koło rowerowe.
Mołdawia: Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony dobrą jakością dróg, niewielkim ruchem, ostrożnymi kierowcami i przyjaznymi ludzmi (z mojego doświadczenia zupełne przeciwieństwo Ukraińców)
Rumunia: Drogi eleganckie kierowcy też nie zaszli mi za skórę. Jeśli czegoś bym się obawiał to Cyganów na południe od Karpat i psów (nawet jeśli chodzi im tylko o "gonienie króliczka" to mogą napsuć krwi).
Bałkany: Troche się kulałem jeszcze w obszarze od Rumunii do Grecji i nie bałbym się zabrać tam dziecko.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Dzięki! Jesteśmy w ostatniej fazie decyzji czy zostajemy przy oryginalnym planie i póki minusy nie przysłaniają nam plusów ;-)

Na czym polegają problemy rowerzystów z Cyganami w Rumunii? Psów się specjalnie nie boję, natomiast Żona bardzo...

Offline wokulsky

• Miasto:
Z psami sprawa jest taka jak na polskiej wsi tylko do kwadratu. Zwyczajnie gonią rowerzystę :]. Dochodzą do tego psy pasterskie, których jest dużo. Pasterskie są zwykle duże i bardzij zdeterminowane żeby przegonic rowerzystę ze swojego terytorium.
cyganie: Trochę za bardzo bezpośredni. Dzieci machają przyjaźnie już z daleka, ale nie należy się zdziwić jeśli chwilę później zastąpią tobie drogę, pociągną za sakwę czy rzucą kamieniem. Jeśli sie zatrzymasz i otoczy się gromadka to tez nie należy się dziwić, że bez skrepowania zaczną dobierać się do sakw.

Jadąc tam z dzieckiem warto być tego świadomym. Ja natomiast wróciłbym tam z wielką chęcią bo kraj jest piękny i ludzie w ostatecznym rozrachunku są wspaniali.. tak na zachętę :]

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Kurcze, no to srednio sympatycznie jesli chodzi o psy. Czy glosny klaskon (na sprezone powietrze) zadziala na te rumuńskie ciapciaki? Chciałbym dać coś Ewie zeby czula sie w miare bezpiecznie.

Offline wokulsky

• Miasto:
Kompendium wiedzy na ten temat znajdziesz tu:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3889.msg189645#msg189645

Nie robiłbym sobie nadziei na jakikolwiek skuteczny sposób. Jedynie jazda w największy upał jest skuteczna. Z drugiej strony o ile słysząłem milion opowieści o rumuńskich psach to nie przypominam sobie żadnej z pogryzieniem w finale.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum