Autor Wątek: BB Tour 2014  (Przeczytany 53767 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: BB Tour 2014
« 24 Lip 2014, 21:47 »
Mam pytanie do doświadczonych BBtourowców.
Co bierzecie ze sobą z bagażu? Jakie ciuchy, czy bierzecie śpiwór? Co bierzecie ze sobą, co zostawiacie w bagażu do odbioru na DPK? Znajomy mówił że przy poprzedniej edycji widział swój bagaż tylko raz jak jego bagaż wyjeżdżał z DPK i jechał do kolejnego.
Z tego wynika że nie czekają na wszystkich zawodników na DPK aż dojadą i się doszpeją.

1. Zawsze miałem wszystkie rzeczy przy sobie, żeby uniknąć ew. komplikacji. Nic nie dawałem na DPK.
2. Śpiwór - nie
3. Noce w sierpniu mogą być chłodne, trzeba mieć jakieś długie spodnie i coś cieplejszego z długim rękawem, jakąś lekką kurtkę od deszczu.
4. Cały bagaż mieszczę w torbie podsidłowej. Im mniej tego tym lepiej. Docenisz to na pierwszych pagórkach.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 24 Lip 2014, 22:02 »
No i uwaga, uwaga :

Tradycją stało się wspólne zdjęcie forumowiczów przed startem. Ze względu na dużą ilość startujących i bardzo zróżnicowane godziny startu, proponuję, żeby w tym roku zrobić to już w piątek. Przed startem honorowym. Proszę o tym pamiętać i być kilka minut wcześniej.
Yoshko, pstrykniesz tę fotkę?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Lip 2014, 22:08 »
@Transatlantyk, oczywiście. Nawet dwie. Potem zapraszam na napoje nawadniające. :)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 24 Lip 2014, 22:18 »
@Transatlantyk, oczywiście. Nawet dwie. Potem zapraszam na napoje nawadniające.

Dogadaliśmy się :)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 25 Lip 2014, 10:10 »
Mam pytanie do doświadczonych BBtourowców.
Co bierzecie ze sobą z bagażu? Jakie ciuchy, czy bierzecie śpiwór? Co bierzecie ze sobą, co zostawiacie w bagażu do odbioru na DPK? Znajomy mówił że przy poprzedniej edycji widział swój bagaż tylko raz jak jego bagaż wyjeżdżał z DPK i jechał do kolejnego.
Z tego wynika że nie czekają na wszystkich zawodników na DPK aż dojadą i się doszpeją.

1. Zawsze miałem wszystkie rzeczy przy sobie, żeby uniknąć ew. komplikacji. Nic nie dawałem na DPK.
2. Śpiwór - nie
3. Noce w sierpniu mogą być chłodne, trzeba mieć jakieś długie spodnie i coś cieplejszego z długim rękawem, jakąś lekką kurtkę od deszczu.
4. Cały bagaż mieszczę w torbie podsidłowej. Im mniej tego tym lepiej. Docenisz to na pierwszych pagórkach.

Nie zamierzam jechać w wersji ultralight, bo lubię mieć wszytko przy sobie i  być samowystarczalnym dlatego rozważam kilka opcji. Nie mam dużej podsiodłówki więc planuję albo spakować się do małej sakwy, albo wziąć ze sobą mały plecak. Z plecakiem zrobiłem kilka wyjazdów ponad 200 i 300 km i nigdy nie odczuwałem dyskomfortu. Jednak BBT to zupełnie inna bajka. Czy ktoś z Was przejechał Bałtyk - Bieszczady z plecakiem?
Co do sakwy mam mniej wątpliwości. Radek jechał z dwoma i dał radę. Moje wątpliwości budzi to jaki wpływ na tempo jazdy może mieć sakwa z 2-3kg zawartością, opory powietrza itp...
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 25 Lip 2014, 10:34 »
Tutaj zapewne zdania będą podzielone :D. Im większa prędkość jazdy, tym wyraźniejsze opory powietrza - to oczywiste. Na MP jechałeś często z prędkościami 30 i więcej km/h. Gdybym ja miał taki dylemat, unikał bym sakwy. Może mała podsiodłówka+mały plecak?
Wersji super lekkiej też nie polecam. Przy tak długiej trasie dobrze jest mieć trochę ciuchów i jakiś szpej ze sobą.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Lip 2014, 11:01 »
Fakt, najważniejsze to dobrze wyglądać, więc czyste ciuchy co najmniej co 300km! ;)

Ja na 2 BBT miałem przy sobie kurtkę, oraz bluzę i nogawki na DPK i starczało. Tym razem (zależy od pogody) możliwe że założę od razu nogawki na nogi tak jak to w Radlinie zrobiłem.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 25 Lip 2014, 11:55 »
Ja miałem małą podsiodłówkę z kutrką na deszcz + rękawki i nogawki. Tyle wystarczyło na całą trasę. Na dużym postoju na 600 km zmiana spodenek i koszuliki.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 25 Lip 2014, 14:17 »
Spoko, wyluzuj Wilku ;)

Jak rozwiązujecie kwestię ubrań i higieny ubraniowej? Strój rowerowy w czasie długiej jazdy już po jednym dniu śmierdzi, jest wilgotny od potu itp. Czy (i ile) zabieracie zapasowych kompletów i jak organizujecie kwestie prania?

Ja biorę 4 sakwy i 2 bagażniki tylko na ubranie, bo zmiana stroju na świeżo odprasowany komplet minimum 2 razy dziennie - to podstawa na trasie. Do tego oczywiście garnitur w worze nad sakwami, bo na mecie obowiązkowo trzeba wystąpić pod krawatem (wyjątkiem jest Waxmund, jako zwolennik Janusza Korwina-Mikke będzie miał muszkę)  ;)

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 25 Lip 2014, 15:45 »
Mówi ten który wąsy zgolił żeby mieć lżej (bardziej aero?) ;)

Najcięższe siodełko nowoczesnej Europy. Dobre ;)

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

RDK

• Gość
« 26 Lip 2014, 08:53 »
Radek jechał z dwoma i dał radę. Moje wątpliwości budzi to jaki wpływ na tempo jazdy może mieć sakwa z 2-3kg zawartością, opory powietrza itp...

Z jedną, ale pod koniec pełną w 70-80%. Opory powietrza były nikłe, ale problemy były z podjazdami (ale tych i tak nie mogłem uniknąć, ze względu na swoją wagę ;)).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum