Autor Wątek: BB Tour 2014  (Przeczytany 53807 razy)

Offline Mężczyzna włóczykij

• Miasto: Ruda Ślaska
  • Na forum od: 20.11.2012
    • Mój Bikeblog
Odp: BB Tour 2014
« 6 Sie 2014, 20:29 »
Sama sobie wypisałaś? ;)

Offline Kobieta eranis

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 30.01.2013
« 6 Sie 2014, 20:33 »
Sama sobie wypisałaś? ;)
Nieee, no co Ty:) Pan Doktor kazał mi się rozebrać, zbadał manualnie trochę tu i ówdzie ("tak trzeba, proszę Pani") i wypisał zaświadczenie. I nawet płacić nie musiałam, dziwne w sumie...

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 6 Sie 2014, 21:15 »
Az dziw bierze ze w tym wieku jeszcze przeszlas taki badania :-P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Kobieta eranis

• Na forum od: 30.01.2013
« 7 Sie 2014, 04:43 »
Az dziw bierze ze w tym wieku jeszcze przeszlas taki badania :-P
Właśnie Pan Doktor powiedział że to najlepszy wiek na przechodzenie takich badań:) No ale co Ty możesz, biedaku,o tym wiedzieć skoro wieki juz nikt Cię nie badał...

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 7 Sie 2014, 09:07 »
Robert Janik w sprawie badań:

Sprawą oczywistą dla wszystkich zawodników startujących w tak ekstremalnej imprezie jest wykonanie porządnego przeglądu sprzętu: Jeśli zachodzi konieczność, to wymianie tarcz, łańcucha, linek, kasety, opon itp. Koszt takiego przeglądu jest czasami znaczny.

Dlaczego zatem takiego samego gruntownego przeglądu niektórzy nie robią na sobie przynajmniej 1-2 x w roku?

Potrzeba dostarczenia zaświadczenia powstała po konsultacji z Radą Starszych, Sędzią i lekarzem BBT. Jednocześnie po przykrych zdarzeniach w maratonie Warszawskim, w którym pomimo licznych karetek, sanitariuszy jeden z zawodników upadł i więcej się nie podniósł, na organizatorach media dokonały prawie linczu.

Jeśli zatem któryś z zawodników będzie miał poważne problemy z uzyskaniem takiego zaświadczenia,(bo zabrał się za to w ostatniej chwili) proszę aby dostarczył przed startem jakiekolwiek zaświadczenie które otrzymał w ciągu ostatnich 3 lat , a które dotyczyło uprawianych przez niego maratonów.
Jeśli zatem któryś z zawodników w ciągu ostatnich 3 lat trenuje maratony kolarskie, przygotowuje do ekstremalnego wysiłku jakim jest BBT a nie wykonywał ani razu podobnych badań, to sorry , trudno taki fakt nawet komentować :-)

Ps. Kto z nas jeździł samochodem przez 3 lata w warunkach ekstremalnych, z roczną ponad przeciętną ilością kilometrów, bez wymiany oleju, klocków, filtrów i nie robił żadnej diagnostyki?
Jest ktoś aż tak odważny? ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 7 Sie 2014, 09:11 »
dla mnie całkowicie bez sensu odpisane ale w stylu w jakim często można przeczytać odpowiedzi na tamtym forum - choćby przy temacie numerów startowych zainicjowanym przez Waxa :)

"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 7 Sie 2014, 09:47 »
Takie badania wydolnościowe to chyba lekarz sportowy robi, prawda? Przynajmniej teoretycznie, bo ja książeczkę sportową miałam (potrzebna na zawody była) a lekarza w życiu nie widziałam.
Z jednej strony rozumiem chęć zabezpieczenia się ze strony organizatora, z drugiej strony rozumiem niechęć do wydania świstka przez lekarza. Przerzucanie odpowiedzialności w razie czego...

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 7 Sie 2014, 10:33 »
Ponieważ Robert postawił sprawę na ostrzu noża (choć nie pisze o konsekwencjach braku zaświadczenia), to już umówiłem się na wizytę u lekarza sportowego. Po prostu trzeba nieco powiększyć budżet na BBT  :-\

Przerzucanie odpowiedzialności w razie czego...
I dlatego najlepszy rozwiązaniem jest oświadczenie uczestnika o starcie na własną odpowiedzialność.

Marek

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Sie 2014, 10:38 »
Postępująca profesjonalizacja BBT...
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna włóczykij

• Miasto: Ruda Ślaska
  • Na forum od: 20.11.2012
    • Mój Bikeblog
« 7 Sie 2014, 11:00 »
Postępująca profesjonalizacja BBT...
no niestety ta odpowiedz Roberta na forum 1008.pl jest raczej niezbyt profesjonalna...

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 7 Sie 2014, 11:16 »
No dobra, ale to może zamiast tutaj to napiszcie swoje zdanie na ten temat na forum BBtouru? Jeżeli wypowiadają się tam raptem 3 osoby to problem nie będzie brany poważnie.

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 7 Sie 2014, 11:52 »
Musiałby się wypowiedzieć ktoś z Klubu. Bo na razie to pyskują(-my) tylko nowicjusze.  ;D

Marek

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Sie 2014, 12:01 »
I jesteśmy pewnie odbierani jako robiący sztuczne problemy żółtodzioby, krzykacze, bo przecież na pewno każdy klubowicz systematyczne poddaje się specjalistycznym badaniom wydolnościowym :wink: , więc o co chodzi?

dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 7 Sie 2014, 12:03 »
Robert NIE MOŻE inaczej odpowiedzieć na oficjalne zapytanie. Taka sama będzie odpowiedź jak komuś będzie za gorąco w kasku.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 7 Sie 2014, 12:21 »
Nie no spoko, tylko że rozumiałbym to gdyby ktoś to z góry narzucał taki obowiązek, a Robert przymykał na to oko i tylko w oficjalnych wypowiedziach tego wymagał.

Organizatorzy jednak sami sobie wymyślili taki obowiązek i umieścili go w regulaminie, choć z punktu widzenia ich bezpieczeństwa prawnego nie ma to żadnego znaczenia. Co więcej, moim zdaniem się tylko bardziej narażają. Przy oświadczeniach - każdy by je złożył, bo to nie problem i z głowy. Gotowy formularz, 200 kopii, każdy składa podpis i wszystko ląduje w teczce. A przy obecnym obowiązku okazania zaświadczenia, to jak już zdarzy się wypadek, to organizatorzy będą musieli się tłumaczyć dlaczego dopuścili kogoś do startu bez zaświadczenia lekarskiego.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum