Autor Wątek: CHWYT ERGON  (Przeczytany 52733 razy)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Odp: CHWYT ERGON
« 15 Sty 2017, 17:04 »
W poprzednim rowerze miałem kierownicę "motylek" znaną również jako "lemondka", "jaskółka" czy "bycze rogi". (Ta ostatnia nazwa przypomina mi o poćwiczeniu węzłów żeglarskich). Tak czy inaczej byłem zadowolony.  Studiując jednak forum przed budową pierwszego roweru na potężną wyprawę naczytałem się pochwał dla ergonów i postanowiłem dać im szansę.

Po 2 latach mogę powiedzieć, że nie jestem zadowolony. Pozycji do trzymania kierownicy mi ubyło, dłonie drętwieją, co się wcześniej nie zdarzało, a guma pokrywająca chwyty pod wpływem słońca zaczęła się lepić zdecydowanie za szybko - po niespełna roku. Teraz rękawiczki (niebylejakie) się do niej przylepiają i rozrywają.
Wracam do lemondki.

Cieszę się jednak, że spróbowałem ergonów. Mają jedną niepodważalną zaletę - rogi są z tak twardego plastiku, że rowerem można ocierać się o skały, szurać po ziemii - nic im sie nie stanie (ważne przy transporcie roweru w autobusie czy cięzarowce). Na lemondkę owiniętą gąbką czy prawdziwą skórą trzeba już uważać.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 15 Sty 2017, 18:30 »
Jaskółka, motylek, lemondka i bycze rogi to cztery zupełnie różne kierownice.  Którą z nich polecasz? :D

A mi też ergony tak do końca nie odpowiadają. Niby lepsze od innych chwytów, ale ostatecznie i tak wolę baranka. Przy ergonach po dłuższym czasie rączki drętwieją - niby w dobrych rękawiczkach mniej, ale jednak dalej.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 15 Sty 2017, 20:16 »
Ja pierwsze zdrętwienie w dłoni (dokładnie to końcówka palca) miałem po jeździe z Ergonami. Pierwsze i ostatnie, bo szybko zmieniłem chwyty.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 15 Sty 2017, 21:52 »
A mi Ergony przyniosły trochę ulgi w stosunku do zwykłych chwytów. Ale też bez cudów. Za to materiał jak na mój gust jest super. Mam korkowe więc jest super, ale w innym mam takie zwykłe i super się zachowują. Przedtem miałem różne i właśnie bywało tak, że po pewnym czasie plastelina się z nich robiła. Jednak pomimo tych zalet uważam, że z drogie są.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 15 Sty 2017, 22:22 »
Miałem duży problem z drętwieniem nadgarstków i palców. Gripy Treka jak i później Speca nie potrafiły zapewnić mi komfortu.
Trzy lata temu kupiłem Ergon GP5 size L przejechałem ~20k km. Nie zauważyłem u siebie lepkości gumy nawet w upalne dni może dlatego że jeżdżę bez rękawiczek. Jedyne co się z nimi stało po takim użytkowaniu to zaczęła się wycierać jasno szara wyściółka.
Jak te już wyzioną ducha to kupię następne takie same. Oczywiście jak zawsze nie ma gwarancji że jak jednemu pasuje to reszta też będzie zadowolona. Ja jestem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 3 Wrz 2017, 13:55 »
Kupiłem chwyty ERGONA (jeżdżę na MTB)

Zainteresowałeś mnie tymi chwytami. Jak się sprawują na mtb? Czy Twoim zdaniem są dużo wygodniejsze od tradycyjnych okrągłych? Córka ma jakieś podobne w swoim rowerze i trochę narzeka, że potrafią się podczas jazdy obrócić, ale nie wiem, czy to też ergon, czy jakiś inny producent, a nie mam jak teraz sprawdzić. Czy w Twoich ten problem nie występuje? Widzę na stronie producenta, że jest też wersja wykonana z korka.

Edit: Znalazłem na forum wątek o ergonach: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1064.0
Gdyby ktoś z Adminów miał ochotę tu sprzątać, to mój post jest do usunięcia.
« Ostatnia zmiana: 3 Wrz 2017, 14:51 maper »

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 3 Wrz 2017, 20:56 »
Kupiłem chwyty ERGONA (jeżdżę na MTB)

Zainteresowałeś mnie tymi chwytami. Jak się sprawują na mtb? Czy Twoim zdaniem są dużo wygodniejsze od tradycyjnych okrągłych? Córka ma jakieś podobne w swoim rowerze i trochę narzeka, że potrafią się podczas jazdy obrócić, ale nie wiem, czy to też ergon, czy jakiś inny producent, a nie mam jak teraz sprawdzić. Czy w Twoich ten problem nie występuje? Widzę na stronie producenta, że jest też wersja wykonana z korka.

Edit: Znalazłem na forum wątek o ergonach: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1064.0
Gdyby ktoś z Adminów miał ochotę tu sprzątać, to mój post jest do usunięcia.

Nie obracają się, bo im śruba na to nie pozwala. JEstem z nich tak zadowolony, że do trekinga używanego codziennie też kupiłem, ale bez rogów. Po latach eksploatacji stopień zużycia jest taki, że zanika wzór z kratki na gumie. Poza tym OK. Warte swojej niemałej ceny.  Wersja z korkiem jest chyba najdroższa.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 4 Wrz 2017, 06:38 »
Nie obracają się, bo im śruba na to nie pozwala.

Moje niestety potrafią się obrócić, niezależnie od siły dokręcenia...

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 4 Wrz 2017, 07:23 »
dudi aż nie chce się wierzyć, sprawdź średnicę kiery, wydaje się że ma nietypowy wymiar.
Moje ergony też są nie do ruszenia :) i nie ma na to siły.
Dłonie mi nie drętwieją, mam wersję Gs bez rogów, uważam że są bardzo trwałe moje mają 3 lata.
Są super wygodne, nie znaczy że dla każdego co zresztą widać.
« Ostatnia zmiana: 4 Wrz 2017, 07:49 JUREK »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 4 Wrz 2017, 07:52 »
/.../ Po latach eksploatacji stopień zużycia jest taki, że zanika wzór z kratki na gumie. /.../

Użytkuję z odp. dużymi rogami. U mnie (2 rowery) z rzadka, nieco się ruszą, nazbyt mocno pociągnięty róg się poluzuje.

W kontekście zużycia: po silnym starciu powierzchni - kleją się, lepią (mi to nie przeszkadza, zazwyczaj jeżdżę w dni zimne, wówczas - nie).

Pokryte skórą mogą być lepsze zarówno od odp. z tw. szt., jak i korka (ten szybko ma się ścierać).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 14 Sty 2018, 17:13 »
Czy po ludzku możecie mi potwierdzić, czy do roweru wyprawowego lepsza jest seria GP od GS?

Drugie pytanie jest takie jak długie są rogi w GP3? Widziałem, że w sklepach są jeszcze GP4 i GP5, ale nie wiem czemu zniknęły ze strony producenta.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 14 Sty 2018, 19:25 »
Wiesz jak to jest...w GS jest specjalna guma :)

Wizualnie się różnią, organoleptycznie nie dostrzegam różnic :)
Co do rogów jak na mój gust G2 są za krótkie, G3 są w sam raz, G4 już są za długie, a G5 to zastanawiam się kto to kupuje.
Może nie mają na razie. Generalnie z Ergonami jest bida, trudno powiedzieć czy jakieś przejściowe kłopoty czy coś na dłużej.
GP3 w rozmiarze L są już niedostępne od kilku miesięcy.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 14 Sty 2018, 19:42 »
Może nie mają na razie. Generalnie z Ergonami jest bida, trudno powiedzieć czy jakieś przejściowe kłopoty czy coś na dłużej.

a ja już chciałem odsądzać od czci i wiary mój serwis... bo czekam kilka miesięcy
czy to sprawdzone info?
zatem muszę rychło poszukać czegoś alternatywnego, bo moje nadgarstki już ledwo zipią... a nie chciałbym przedwcześnie zakończyć rowerowania

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Sty 2018, 19:43 »
Ja używam obecnie tych
https://www.rosebikes.pl/article/xtreme-ergonomic-grips/aid:162294
Guma schodzi w podobnym tempie jak w Ergonach :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 14 Sty 2018, 19:48 »
Ja używam obecnie tych
https://www.rosebikes.pl/article/xtreme-ergonomic-grips/aid:162294
Guma schodzi w podobnym tempie jak w Ergonach :)

jeżdżę z czymś takim (wygląd i kształt), ale u mnie nie dają rady (sytuacje ratują długie rogi, które pozwalają na zmianę pozycji dłoni), ale pokażę w serwisie i może tylko wygląd jest zbieżny, a właściwości gumy lepsze...
dzięki za info   

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum