Autor Wątek: CHWYT ERGON  (Przeczytany 52748 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: CHWYT ERGON
« 14 Sty 2018, 19:52 »
Oprócz tego mam jeszcze normalne rogi. Te w Ergonach i innych zintegrowanych wynalazkach są zwyczajnie za krótkie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 14 Sty 2018, 20:03 »
Ergony drogie jak cholera ale ja jednak je lubię. Nie wiem jak te z Rosebikes ale inne co miałem syfiaste było okropnie. Już po kilku miechach plastelina się z nich robiła. Ergony mam zwykłe GS już 4 lata i polatają jeszcze. Drugie mam też GS ale korkowe i też się trzymają. Może dlatego, że jednak kilka rowerów mam i czas jazdy "wycierania" jest jednak krótszy niż na jednym.
Dużo jest różnych wynalazków rowerowych za jeszcze większe pieniądze, ale akurat Ergony i Brooksy osobiście uważam za trafione inwestycje. Z drugiej strony np sławetne chwyty Esi Chynky mnie rozczarowały. I to zarówno same chwyty jak i cała ich otoczka ( opakowanie)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 14 Sty 2018, 20:19 »
Oprócz tego mam jeszcze normalne rogi. Te w Ergonach i innych zintegrowanych wynalazkach są zwyczajnie za krótkie.

można wybrać ten model, gdzie rogi są dłuższe..

Oprócz tego mam jeszcze normalne rogi.

ja też

Ergony mam zwykłe GS już 4 lata i polatają jeszcze.

no ale masz kilka rowerów, u mnie przy jednym i intensywności eksplatacyjnej, pewnie tyle nie wytrzymają

Drugie mam też GS ale korkowe i też się trzymają.

Czy są lepsze od tych "niekorkowych"?

Brooksy osobiście uważam za trafione inwestycje. Z drugiej strony np sławetne chwyty Esi Chynky mnie rozczarowały. I to zarówno same chwyty jak i cała ich otoczka (opakowanie)

Mogę poprosić o coś więcej na ten temat? Oczywiście sam zaprzęgnę do pracy wujka gugla, ale opinia praktyka, a opinia w necie-to co najmniej dwie różne opinie

EDIT:
Jeśli chodzi o brooks'a to kształt mnie nie przekonuje (spłaszczone wydaje mi się, że dadzą bardziej odpocząć nadgarstkom... jeszcze poszukam tych drugich...
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2018, 20:38 sierra »

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 14 Sty 2018, 20:31 »

Mogę poprosić o coś więcej na ten temat? Oczywiście sam zaprzęgnę do pracy wujka gugla, ale opinia praktyka, a opinia w necie-to co najmniej dwie różne opinie

A nie było o tym tu? https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19980.msg380312#msg380312

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Sty 2018, 20:31 »
Co do działania to każdy ma swoje opinie (mnie akurat ESI super podchodzą),
ale o co chodzi z tym opakowaniem? Potrzebujesz ładnego pudełka żeby mieć co wyrzucać po założeniu na kierownicę?

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 14 Sty 2018, 20:35 »
"no ale masz kilka rowerów, u mnie przy jednym i intensywności eksplatacyjnej, pewnie tyle nie wytrzymają "

U mnie chwyty nigdy nie wytrzymywały jednego roku,
ergony GS mam ponad trzy lata i nie widać zniszczenia.
W praktyce okazaly się tańsze od poprzednich.
Wybralem GS ze względów estetycznych, bardziej mi się podobaly od GP.
Czytałem kilka opini na forach że korkowe sa mniej trwałe.
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2018, 20:45 JUREK »

Offline Mężczyzna furman

« 14 Sty 2018, 20:37 »
W czym korkowe są lepsze? Nie wiem, generalnie ja nie jestem dobrym testerem sprzętu rowerowego. Z jednej strony mam raczej niewielkie wymagania i nie czuję różnic ..np w oporach generowanych przez opony o różnych bieżnikach czy chociażby "wiotkości" niektórych elementów rowerowych. Z drugiej strony jak coś mi podejdzie i spasuje to mogę duże pieniądze wydać żeby to mieć.

Ergony korkowe  łyknąłem bo się podobały...i tyle mogę napisać. Co do pozostałych ich właściwości się nie wypowiem bo zarówno w wygodzie i trwałości spisują się na tym samym poziomie co zwykłe GS. Jak pisałem miałem sporo różnych chwytów, raczej nie bardzo tanich i różnie bywało. Ergony się trzymają. Kilka rowerów mam od wielu lat więc raczej to nie jest argument przeciwko Ergonom. Inne też jeździły na kilku rowerach i zalatywały plasteliną. Co ciekawe, Ergony kupiłem po to co by pozbyć się cierpnięcia dłoni. Jest trochę lepiej, ale za ich główną zaletę obecnie nie uznaję ergonomii ale właśnie jakości tworzywa, z którego są wykonane.

Esi Chynky - po forach ludzie pieją z zachwytu nad nimi. Kupiłem - wrażenie z pudełka fatalne. Może nie są tak drogie jak Ergony ale 8 dych trzeba dać i mogli by się postarać lepiej je zapakować. Niby umieszczone w fajnym firmowym kartoniku..ale otwartym. Moje przyszły lekko otarte o opakowanie w jakim były umieszczone. Bzura, naprawdę bzdura...ale za tą ceną to moim zdaniem powinny być lepiej zabezpieczone. Chwyty powinny przyjść IDEALNE..dopiero ja po ich otrzymaniu mam prawie je ocierać :)
Same chwyty..jak to każde chwyty silikonowe. Wykonane faknie, nie powiem, ale mam takie same Boplight i wcale nie gorsze.
Ale przyznaję, że zrobiłem na nich dopiero kilk km...może po kilkuset faktycznie odczuję ich "kosmiczne" właściwości.

O Brooksa też pytałeś ? Jedni bez niego nie potrafią jeździć, drudzy śmieją się z tych pierwszych. A ja tam jestem zadowolony. Siodełek miałem więcej niż chwytów, niektóre odebrały ode mnie ofiarę z krwi :)  Brooks odpukać daje radę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Sty 2018, 20:41 »
O Brooksa nie pytałem, bo sam sam sprawdziłem.
Stanęło na tym że jeździ na nim Roch  ;)

Offline Mężczyzna sierra

« 14 Sty 2018, 20:46 »

A nie było o tym tu? https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19980.msg380312#msg380312

Faktoza było sorry, ech starość... zatem chyba tylko Ergony GP4 lub GP5 (może jeszcze uratuję nadgarstki)
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2018, 20:54 sierra »

Offline Mężczyzna furman

« 14 Sty 2018, 20:57 »
Borafu - jesteś zadowolony z Esi, ja też nie twierdzę, że są złe. Chodzi raczej o to, że był okres gdy spotykałem się na różnych forach z zachwytami nad nimi. Tak naprawdę to sam się zastanawiam czego się spodziewałem :) 
Są fajne ale jak pisałem mam też Boplight, mam Supacaz i są równie fajne. No i tańsze.

Z pewnych względów mam dostęp do sporej ilości gadżetów rowerowych i mogę wyrobić sobie opinię na różne cuda. Kurcze nie chcę robić Off Topa ale aż mnie korci żeby napisać o kilku takich. Kiedyś skusiłem się na uchwyt Finn na telefon. Uchwyt to za dużo powiedziane..kawałek gumki za 50 zł :)  Hmm...jak by to powiedzieć...już go nie mam :)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 14 Sty 2018, 21:35 »
O Brooksa nie pytałem, bo sam sam sprawdziłem.
Stanęło na tym że jeździ na nim Roch  ;)
;D ... i jest bardzo zadowolony.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna sierra

« 14 Sty 2018, 22:27 »
Panaceum na moje nadgarstki byłaby inwestycja w lemondkę, ale biorąc pod uwagę moją słabość do diety (czytaj: "golonki z piwem", a co się z tym wiąże jakimś nadmiarem masy (tu i ówdzie) i wielkości roweru (26", M-ka przy 181 cm wzrostu) i raczej dłuższymi wycieczkami (coś ok. 140 kaemów na wycieczkę), wyłącznie na mtb (ponad 20 kkm/rocznie), to tylko wielowarintowy chwyt z rogami dla ułożenia dłoni uchroni mnie być może przed operacją cieśni nadgarstka.

Albo
zmiana roweru  ;D ale wtedy pewnie stracę Swoich Najlepszych Przyjaciół  :'(
 , a poznam Innych  ;)   

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 16 Sty 2018, 07:51 »
Wiesz jak to jest...w GS jest specjalna guma :)

Że GS jest po prostu lepsza? Myślałem, że to seria do innych zastosowań. Typu, że ma miększą gumę albo coś takiego. Są cenowe różnice?

Ja używam obecnie tych
https://www.rosebikes.pl/article/xtreme-ergonomic-grips/aid:162294
Guma schodzi w podobnym tempie jak w Ergonach :)

Czy lepiej komponują się z innymi rogami?

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 20 Sty 2018, 08:56 »
Czu ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak długi jest róg i sama gumowa rękojeść w:
- Ergon GS3
- Ergon GP4

W niemieckim sklepie wszystkie wyglądają na dostępne.

Chyba te dwa modele rozważam do roweru wyprawowego, więc muszę mieć możliwość wygodnie oprzeć ręce by dało się tak jechać ileś kilometrów. Myślałem jeszcze o GP5, ale chyba nie docenię zalet górnego chwytu, tak mi się teraz wydaje.

Ja używam obecnie tych
https://www.rosebikes.pl/article/xtreme-ergonomic-grips/aid:162294
Guma schodzi w podobnym tempie jak w Ergonach :)

Zainteresowała mnie szczególnie cena :D Ile mają kilometrów i jak komponują się z rogami?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Sty 2018, 09:50 »
Zainteresowała mnie szczególnie cena :D Ile mają kilometrów i jak komponują się z rogami?
Po 15 tys km jakoś tak. Chwyty są symetryczne, więc po wytarciu zamieniłem je stronami i teraz wytarta strona jest pod spodem.
Rogi zamieniłem na dłuższe.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum