Autor Wątek: Dyskusje o DDR i tematach okolicznych  (Przeczytany 20461 razy)

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
Czy nie jest przypadkiem tak,że PORD zobowiązuje rowerzystę do jazdy po DDR gdy ta prowadzi w kierunku jego jazdy? Nawet jest chyba mandat w taryfikatorze za złamanie tego przepisu...

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
tja, tylko, że ten DDR przy POW prowadzi donikąd. Jest właściwie na czas skrzyżowania. Dyskusyjne, ale pewnie nasi kochani policjanci udowodniliby niesprzeczną winę rowerzysty.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Pedro, rowerzysta mógłby dostać mandat za jazdę jezdnią, nie DDR.
Ale sprawcą wypadku dalej jest kierowca samochodu.

Marek

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Uważaj! (Dobrze, żeś cały.)
Pedro ma rację - ddr z prawej strony kierunku jazdy -> przepisy zobowiązują Cię, abyś tą się poruszał (jeśli z lewej strony, - wówczas nie /jak sądzę pamiętać/).

Jednak: potrącenie pozostaje potrąceniem - sprowadzenie zagrożenia dla życia i zdrowia - masz status pokrzywdzonego. Odpuściłeś tej pani - następnym razem zatrzyma się na kimś innym.  :icon_redface: (pamiętaj, abyś osobę tę odwiedził w szpitalu).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Uważaj! (Dobrze, żeś cały.)
Pedro ma rację - ddr z prawej strony kierunku jazdy -> przepisy zobowiązują Cię, abyś tą się poruszał (jeśli z lewej strony, - wówczas nie /jak sądzę pamiętać/).
"Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. ".

Śmieszki, która kończy się zaraz za skrzyżowaniem i ma kilkadziesiąt metrów długości nijak nie można uznać za "wyznaczoną dla kierunku". Poza tym taka hiperpoprawność niepotrzebnie utrudniałaby ruch (skoro DDR powstaje przed skrzyżowaniem, to pewnie rowerzysta musi gdzieś zwolnić, i zapewne nie ma dogodnego zjazdu, więc przyblokuje samochody (z niebezpieczeństwem dla siebie)).

Co do DDR po lewej stronie - nie ma obowiązku z niej korzystać.

No i najważniejsze, oczywiście, niezależnie czy rowerzysta jedzie po jezdni, chodniku czy autostradzie (nieważne czy mu wolno czy nie), nie wolno w niego wjechać bo jest tam, gdzie go nie powinno być.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
A czy to nie jest tak, że znak C-13/16 nie oznacza drogi dla rowerów? Tę oznacza znak C 13 i tylko wtedy obowiązuje nakaz jazdy?
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
A czy to nie jest tak, że znak C-13/16 nie oznacza drogi dla rowerów? Tę oznacza znak C 13 i tylko wtedy obowiązuje nakaz jazdy?
Jest dokładnie tak jak piszesz.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Nie no, zaraz, zaraz, nakaz jazdy również oznacza znak z pionową kreską. Tu nie ma wątpliwości, bo oznacza on wyznaczoną drogę dla rowerów oddzieloną od chodnika. Dyskusyjnym jest znak z poziomą kreską - czyli DDPiR.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jak by nie szła kreska to jest to DDRiP. Droga dla rowerów ma być oznaczona odpowiednim znakiem, a takim jest C13.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Czyli C13|C16 nie oznacza drogi dla rowerów. Tylko co?

• Jurek rowerowy
"Internet nie jest źródłem prawa" - pamiętając tę maksymę należy z pewną ostrożnością traktować poniższe wywody, niemniej do mnie to przemawia. Ciekawe czy policjant by podzielił moje zdanie, albo sąd. A może trzeba czekać na wykładnię Sądu Najwyższego w składzie siedmiu sędziów?
Znalezione na stronie
http://wrower.pl/prawo/obowiazek-jazdy-po-drodze-dla-rowerow,3004.html

Droga dla Rowerów i Pieszych nieobowiązkowa dla rowerzystów

Spór jest nierozstrzygnięty - zapis artykułu 33 można interpretować, że dotyczy on wyłącznie drogi dla rowerów, a nie "drogi dla rowerów i pieszych". W takim wypadku nie ma obowiązku jazdy ciągiem pieszo-rowerowym.

Droga dla Rowerów i Pieszych obowiązkowa dla rowerzystów

Z drugiej jednak strony można interpretować przepisy w ten sposób, że droga dla rowerów jest częścią ciągu pieszo-rowerowego. W takim wypadku istnieje nakaz jazdy na rowerze po takiej drodze.

To jechać, czy nie jechać ?

Pomimo tych wątpliwości przeważa opinia, że wg Kodeksu Drogowego przy zastosowaniu znaków C-13/C-16 oznaczającego Drogę Dla Rowerów i Pieszych obowiązek jazdy nią istnieje.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Droga dla rowerów i pieszych to ta z poziomą kreską.
Ja piszę o tej z pionową.

• Jurek rowerowy

Jedna i druga oznacza DDRiP. Prawo musi być jednoznaczne znak C-13 i basta. Tak bym dyskutował z policja i nie przyjąłbym mandatu na 100%

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
http://wrower.pl/prawo/znak-c-16-c-13-droga-dla-pieszych-i-rowerow,3187.html

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Petro - zaiste, ciekawy link. W niczym to nie zmienia sensu dyskusji. Bo - czy dobrze rozumiem - że według Waszej teorii jedyną sytuacją, która zmusza rowerzystę do jazdy po czymś innym niż jezdnia jest znak C-13* (droga dla rowerów) umieszczony na całej tarczy (bez kresek i symboli pieszego)?

* Pomijając zakaz dla rowerów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum