Autor Wątek: Dyskusje o DDR i tematach okolicznych  (Przeczytany 20465 razy)

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
Tak Hipku jak napisałem poprzednio, jest to pole do sporów prawnych z Sądem Najwyższym włącznie. Na stronie http://www.miastadlarowerow.pl/index_poradnik.php?dzial=3&kat=9&art=4&limit=0 znalazłem inną, zgodną z Twoją interpretacją, wykładnię znaku C-13/16 mówiącą, że jest to znak nakazu jazdy rowerem po ddr cyt.

"Droga dla rowerów i pieszych nadal jest drogą dla rowerów. Ponadto w świetle Konwencji Wiedeńskiej o Znakach i Sygnałach Drogowych (Dz.U. 1986 nr 5, poz. 42) oraz rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych znak łączony „droga dla rowerów” i „droga dla pieszych” jest znakiem nakazu."

Jak żyć, panie premierze?
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Jak żyć, panie premierze?
Rozsądnie. I to słowo chyba rozwiązuje wszystkie problemy.

O ile w przypadku znaku z poziomą kreską mam wątpliwości, o tyle w przypadku znaku z pionową kreską zwykle nie mam złudzeń, że część dla rowerów wydzielona w ten sposób spełnia tę definicję: "droga lub jej część przeznaczoną do ruchu rowerów, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi; droga dla rowerów jest oddzielona od innych dróg lub jezdni tej samej drogi konstrukcyjnie lub za pomocą urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego;".

Do tego dochodzi fakt, że DDR po lewej nie obowiązuje i to, że droga musi być wyznaczona dla kierunku w którym się poruszasz. A także to, że priorytetem jest płynność ruchu i moje bezpieczeństwo (np. zjazd na DDR, który jest niebezpieczny, a przy którym musiałbym się zatrzymać albo przynajmniej zawinąć przez środek pasa by wjechać prostopadle).
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

biker1990

• Gość
No cóż Panie Jurku dlatego nie jeżdżę po Warszawie i omijam duże miasta.Jako kierowca nie potrafię wyprzedzać rowerzystów bo się boje :P

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
hm, a nie przekonuje was racja silniejszego? W sensie - skoro jest ścieżka rowerowa obok, to może lepiej jednak nią jechać? Bo - pomijając kwestię - kto ma rację spotkanie z maską lub inną częścią auta miłe nie jest i nie zawsze kończy się siniakami i otarciami tylko.

Przepisy są jakie są, nic nie zapowiada ich zmiany póki co, bo politycy mają właśnie swoje igrzyska i co ich tam będzie interesować los jakichś tam rowerzystów...

Rozumiem, że jeździcie szybko, macie super szosy itd, ale co wam pomoże, że byliście w prawie jechać po drodze, bo ścieżka nie biegła w kierunku waszej jazdy, jak was potrzaska kierowca któremu się śpieszy? (wiem, ścieżki też przecinają jezdnie, ale nie o tym dyskutujemy)

Dodam na marginesie, że wielokrotnie widuję rowerzystów jadących jezdnią kilkupasmówką Hlonda od mostu na Bałtyckiej do ronda Śródka i ja ich kuźwa nie rozumiem. Scieżki są po obu stronach tej jezdni, ale nie, oni pojadą jezdnią. Bo przecież ścieżki są dla dzieci lub mamuś z zakupami...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Pamiętaj o tym, że prawnym rozwiązaniem zmniejszającym liczbę wypadków rowerowych do zera jest delegalizacja rowerów. Analogicznie można się zachować we własnym zakresie: skoro na rowerze grozi mi śmierć, to przestanę nim w ogóle jeździć, w aucie jestem bezpieczniejszy.

Co do dyskusji pt. "Gdzie rowerzysta jest bezpieczniejszy - na DDR czy na jezdni" zdecydowanie głosuję za jezdnią; na to wskazują moje (i nie tylko moje) statystyki "zdarzeń". Temat na nieskończone dyskusje.

Co do tego czy warto zjeżdżać na DDR na tak krótki odcinek - pamiętaj o tym co napisałem wcześniej: zjazd nie zawsze jest komfortowy (a w przypadku takich krótkich odcinków, które powstały przy okazji remontu można z góry założyć, że wygodny nie będzie - jeśli będzie w ogóle). Często trzeba najechać prostopadle, często trzeba zatrzymać się przy krawężniku, ani jedno ani drugie nie jest bezpieczne biorąc pod uwagę, że z tyłu jedzie kolumna samochodów, którym wygodniej jest wyprzedzić jadącego rowerzystę niż ogarnąć fakt, że rowerzysta nagle po prostu się zatrzymuje.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Użytkownik forum
a ja nie głosuję, bo to tak, jak z głosowaniem, czy rowerzysta w kasku czy bez jest bezpieczniejszy. Głosowanie nie ma tu nic do rzeczy, żadną większością tego się nie ustali.

Zjazd nie zawsze jest komfortowy, owszem, wiem, a droga jest? Pomijając już kwestię samych aut, to nawierzchnia też bywa różna. Podobnie zresztą, jak nawierzchnia DDRów.

Nie znam tego odcinka, gdzie yurka55 zaliczyło auto, w ogóle nie jeździłem rowerem po Warszawie. Ale w Poznaniu jest sporo takich miejsc, gdzie dzieje się właśnie tak, jak na podanym przeze mnie odcinku Bałtycka - Śródka. Zobacz na street view jako to wygląda - wg mnie jazda rowerem po jezdni - poza kwestią łamania prawa jest tu po prostu głupia i tyle. A tych, co tam jeżdżą - ba jeżdżą od skrzyżowania z Naramowicką, przez Lechicką aż za most i potem na Hlonda jest pełno.

Ani wjazd na te ścieżki nie jest utrudniony, ani ich jakość nie jest jakaś dramatyczna.

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012

Tak Hipku jak napisałem poprzednio, jest to pole do sporów prawnych z Sądem Najwyższym włącznie. Na stronie http://www.miastadlarowerow.pl/index_poradnik.php?dzial=3&kat=9&art=4&limit=0 znalazłem inną, zgodną z Twoją interpretacją, wykładnię znaku C-13/16 mówiącą, że jest to znak nakazu jazdy rowerem po ddr cyt.
"Droga dla rowerów i pieszych nadal jest drogą dla rowerów. Ponadto w świetle Konwencji Wiedeńskiej o Znakach i Sygnałach Drogowych (Dz.U. 1986 nr 5, poz. 42) oraz rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych znak łączony „droga dla rowerów” i „droga dla pieszych” jest znakiem nakazu."
Ale ten nakaz to chyba dotyczy tylko DDRiP, która jest odrębną drogą drogi (:icon_exclaim:) Bo jeśli przy jezdni stoi np. znak zakazu jazdy rowerem, to nie byłoby wolno jechać drogą rowerową obok ;)

Rozsądnie. I to słowo chyba rozwiązuje wszystkie problemy.
Jak żyć rozsądnie w tym kraju?:P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Jurek rowerowy
a ja nie głosuję, bo to tak, jak z głosowaniem, czy rowerzysta w kasku czy bez jest bezpieczniejszy.

Jeżdżę w kasku i bardzo mi się to przydało przy gwałtownym zetknięciu z asfaltem. Bardzo!!! Nie żartuję.
Nie znam tego odcinka, gdzie yurka55 zaliczyło auto,

• Użytkownik forum
Wierze yurku55, rok temu jak zaliczyłem maskę passata, to uderzyłem tyłem głowy w szybę auta - znaczy się uderzyłem kaskiem - i też jestem zdania, bardzo mi się przydał kask.

Jednak w dyskusji o przydatności kasku niewiele to zmienia. I nie ma sensu tego mielić na nowo. Zaraz ktoś zażąda stosownych badań i ... tyle wyjdzie z dyskusji, co nic.

Zaś co do miejsca - wiem, widziałem fotę, chodziło mi bardziej o to, czy ten odcinek DDR który ciągnie się równolegle jest krótki i tylko irytuje wszystkich, czy tez jest fragmentem dłuższej trasy (jak podawany przeze mnie DDR od Naramowickiej do r. Środka w P-niu) i wtedy jednak lepiej nim jechać mimo, ze w sumie mozna sie upierać, ze rowerzysta ma prawo do jazdy jezdnią.

Absurdalny Eli

• Jurek rowerowy

...czy ten odcinek DDR który ciągnie się równolegle jest krótki i tylko irytuje wszystkich, czy tez jest fragmentem dłuższej trasy

To jest krótki ok. 100 - 150 metrów odcinek ddr wybudowany razem z tym skrzyżowaniem. Dopiero teraz patrząc na streetview zobaczyłem gdzie ona się zaczyna i że jest na nią wygodny wjazd z jezdni. Nikt jednak z niej nie korzysta, bo zaczyna się "nigdzie" i kończy też "nigdzie". Jak wpiszesz na mapie google Puławska 336, Warszawa i klikniesz na zdjęcie, to będziesz dokładnie widział to miejsce gdzie zaczyna sie ddr. Kończy się za skrzyżowaniem, gdzie zostałem potrącony.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Jedyna sytuacja, gdzie mamy pewność, że rowerzysta może jechać "tym czymś" ale nie musi jest kombinacja znaków C-16 + T-22 czyli "Ciąg pieszy" z tabliczką "Nie dotyczy rowerów"

Wszystkie znaki na niebiesko  o których była tu mowa są w myśl polskiego PoRD i nadrzędnej wobec niego Konwencji Wiedeńskiej  znakami nakazu i niezastosowanie się jest wykroczeniem drogowym.

Jak jest kreska pozioma - pieszy ma pierwszeństwo i mamy się między nimi przeciskać jak ciumcie.
Jak kreska pionowa - Mamy podział na strony.

Dygresja na koniec: Dywagujemy czy przypadkiem możemy ominąć te śmieszki, oderwane odcinki itp. Jest szansa, że za ładnych pare lat, przynajmniej w większych miastach sieci DDR będą sensowne. Gdańsk się obudził. We Wrocławiu jest super. Aktywnie działam w tej sprawie w Łodzi, która powoli zaczyna działać. Działam w Konstantynowie Łódzkim, gdzie póki co jest ciężko - beton. Wierzę, że w końcu nadejdą lepsze czasy i nawet szosowcom będzie się opłacało na te DDRki skręcić ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Wszystkie znaki na niebiesko  o których była tu mowa są w myśl polskiego PoRD i nadrzędnej wobec niego Konwencji Wiedeńskiej  znakami nakazu i niezastosowanie się jest wykroczeniem drogowym.

Jak należy jechać, gdy nie mamy niebieskiego znaku (pionowego) a jest tylko tylko znak poziomy P-23 na chodniku?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kierowca wyprzedza na centymetry i się wkurza że auto dostało z ręki... piękny pokaz:

A tu podobne, starsze, ale mniej brutalne:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Kierowca wyprzedza na centymetry i się wkurza że auto dostało z ręki... piękny pokaz:
Swoją drogą to jak się bierze za bicie po cudzych autach to powinno się być przygotowanym do odparcia ataku albo chociaż ucieczki.

Offline Mężczyzna jano

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 06.06.2014
biciem po cudzych autach bym tego nie nazwał...

Gość machnął ręką, albo klepnął samochód, żeby dać do zrozumienia jak blisko gość wyprzedza i samochodu tym nie uszkodził, lakieru nie zdrapał.

Totalny debilizm różowego.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum