Autor Wątek: Dyskusje o DDR i tematach okolicznych  (Przeczytany 19033 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Najlepsze i najtańsze rozwiązanie to pozwolenie na jazdę chodnikami.
O ile chodnik jest równy. A jeśli nie jest, to C-16 + T-22 dające dowolność - można jezdnią, można DDR.
Po raz kolejny zwracam Ci uwagę że TO NIE JEST Ubrake
Jeśli sam nie chcesz przyjąć tego do siebie, to przynajmniej nie wprowadzaj w błąd innych
:P
Ej sorry, najpierw był post, tydzień później zwróciłeś mi uwagę w innym temacie. Nie wyciągajmy brudów z przeszłości ;D
« Ostatnia zmiana: 27 Sie 2014, 14:58 wikrap1 »

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
To znakiem tego ja znalazłem tego posta później niż tamtego i sądziłem ze cały czas uderzasz w tą samą nutę ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witam
Jadę drogą, w pewnym momencie po drugiej stronie trawnika pojawia się ścieżka rowerowa. Jako, że i tak zaraz miałem skręcać w lewo pozostałem na asfalcie. Po chwili podjeżdża do mnie na styk bmw, otwiera się prawe okno i facet w mocnych męskich słowach zachęca mnie bym zszedł z drogi, bo mam obok ścieżkę rowerową.
Co mówią przepisy ? Czy jak jest ścieżka rowerowa to mam obowiązek zjechać z drogi i jechać ścieżką ?

• Wyprawy młodej pary
Konwencja Wiedeńska:
określenia „kierunek ruchu” oraz „odpowiadający kierunkowi ruchu” oznaczają prawą stronę, jeżeli zgodnie z ustawodawstwem krajowym kierujący pojazdem jest obowiązany wymijać inny pojazd po swojej lewej stronie; w przeciwnym razie określenia te oznaczają lewą stronę;

PoRD:
Kierujący rowerem jest zobowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić.

Wobec tego zgodnie z prawem musisz jechać po tym DDR mimo iż zaraz skręcasz (nawet jeśli nie ma takiej możliwości) Bo jednak w tym momencie jedziesz w tym kierunku i DDR masz po prawej. Nie ważne co planujesz za 100 czy 200m.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Wobec tego zgodnie z prawem musisz jechać po tym DDR mimo iż zaraz skręcasz (nawet jeśli nie ma takiej możliwości)
Czyli ma sie teleportować na DDR?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Czyli ma sie teleportować na DDR?
Spora część infrastruktury rowerowej jest budowana dla:
1. Wygody polityków.
2. Wygody kierowców samochodów.
3. Bezpieczeństwa rowerzystów.
?....... Wygody rowerzystów.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

• Wyprawy młodej pary
A, bo DDR zaczyna się, ale nie ma na niego wjazdu? Myślę, że to może być argument. Wszak chyba nie można wymagać by ktoś wypełnił jakiś przepis łamiąc inny (niszczenie zieleni) ;) Poza tym wysoki krawężnik nie nadaje się do jazdy po nim rowerem (dla niektórych) ;)

Myślę, że DDR bez wjazdu można olać zgodnie z prawem. Ale co orzecze sąd w Polsce to już wolna amerykanka ;)

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Jeśli DDR nie spełnia warunków z "rozp. o warunkach tech." to Kodeks Wykroczeń:

Art. 16
§ 1. Nie popełnia wykroczenia, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone nie przedstawia wartości oczywiście większej niż dobro ratowane.

Art. 71
Kto przez wadliwe wykonanie urządzeń lub uczynienie ich niezdatnymi do funkcjonowania zgodnie z przeznaczeniem albo przez niewłaściwe ich użytkowanie lub samowolne uruchomienie wywołuje stan niebezpieczny dla życia lub zdrowia człowieka,
podlega karze aresztu albo grzywny.

http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/56,139184,16539557,Za_co_i_jak_najczesciej_rowerzysci_sa_karani_przez.html

Nie ma jazdy jezdnią kiedy obok jest DDR.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2014, 18:50 menel »

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Dyskusje o DDR i tematach okolicznych
« 28 Paź 2014, 14:36 »
No wiesz, jakby na asfalcie skręcił w Ciebie w taki sposób samochód, to miałbyś krwiak w głowie i do wymiany kręgosłup tudzież miednicę.
Problem w tym jest taki, że takich idiotyzmów widziałem (i o takich czytałem) na pęczki w przypadku DDR. Na jezdni to się rzadko zdarza, zresztą gdyby samochód usiłował mnie wyminąć w odległości niecałego metra, to już byłbym na poboczu i uciekał dalej.
[...]
Gość jadący rowerem z naprzeciwka skręcił w lewo. Prosto we mnie. [...].

Stevie Wonder w Warszawie?! A miał białą laskę? Albo psa przewodnika? Ciekawym jak się tłumaczył.
Że go światła samochodów oślepiły. Czy coś takiego.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 28 Paź 2014, 15:39 »
DDR'y stają się bardziej niebezpieczne niż jezdnia. Ja też w ostatnim czasie miałem dwie kolizje z bezmyślnymi rowerzystami w tym jedną czołówkę :)
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Paź 2014, 18:24 »
Dziś jechałem bulwarami. Ciemno, mgła, ledwo co widać. Na środku ścieżki stoi kobieta z nieoświetlonym rowerem, a obok, też na ścieżce, leży drugi. Właściciel gdzieś sobie poszedł..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 28 Paź 2014, 19:22 »
Miałem już wrażenie, że kolega będzie się migał, ale przedstawił mi jednak swoją wersję wydarzeń... według której miał pierwszeństwo. Jest tak niedorzeczna, że nie wiedziałem z której strony to ugryźć, żeby się nie roześmiać.

Odpowiedź wraz z zaproszeniem do wyjaśnienia meandrów prawa o ruchu drogowym w sądzie wysłałem z powrotem. Liczę na to, że naprawdę nie będę musiał chodzić na komendę, bo mi się cholernie nie chce.
« Ostatnia zmiana: 28 Paź 2014, 19:51 Hipek99 »
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Paź 2014, 20:33 »
Pilnuj żeby mieć wszystko na piśmie, albo żeby mieć nagranie (przydałaby się zgoda nagrywanego).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 28 Paź 2014, 22:49 »
We mnie też ostatnio wjechał kretyn na rowerze na scieżce rowerowej,
Współczuję  :(
DDR'y stają się bardziej niebezpieczne niż jezdnia.
Zaorać DDR"y lub nie zmuszać rowerzystów do korzystania z nich.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 29 Paź 2014, 09:19 »
To nie ścieżki są problemem, tylko styl jazdy ludzi. Niestety środowiska rowerowe namawiały, namawiały i namówiły ludzi do przesiadania się na rowery. Na ścieżkach rowerowych panuje obecnie taka sama kultura jak na jezdniach pomiędzy kierowcami samochodów, bo przecież bardzo często są to ci sami ludzie. Nie wiem dlaczego rowerzyści uważali, że jak kierowcy samochodów przesiądą się na rowery, to będzie lepiej. Dla rowerzystów moim zdaniem już jest gorzej. Lawinowo wzrasta liczba świrów na rowerach.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum