więc jak można wogóle można usprawiedliwiać pieszych idących po DDR ?
A cham na rowerze, jest po prostu chamem popisującym się klaksonem.
podobno jak jest ciąg pieszy i rowerowy obok siebie, to podział na strony to tylko sugestia, a nie obowiązek
A teraz najważniejsze. Otóż ścieżkę zrealizowano niezgodnie z przepisami. Rozporządzenie MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie w § 54 ust. 4 ustala tzw. skrajnię drogi nad chodnikiem. Wysokość wolnej przestrzeni nad chodnikiem powinna wynosić minimum 2,5 metra. Zadałem sobie trud - w przeciwieństwie do urzędników - i zmierzyłem. W każdym przypadku (mowa o tych tablicach, zawieszonych nad ścieżką) tak odległość jest mniejsza. To oczywiste naruszenie prawa, najpewniej wynikające ze zwykłej urzędniczej grubej dupy, której nie chciało się ruszyć w teren - tablice i znaki powieszono jak chodnika nie było, więc wysokość była wtenczas odpowiednia, a potem dołożono chodnik, pomalowano na nim znaki DDRu i jest jak jest.Ok. Co radzicie? Jak napiszę uprzejme pismo, to mnie zleją, może litościwie podniosą te znaki, ale gówniana ścieżka wytyczona zupełnie bez sensu zostanie. Rzucam temat, czekam na konkretne i rzeczowe propozycje.
Nie no oczywiście, on musiał tam jechać własnie wtedy, trabić na wiernych i niewiernych rodaków, nagrać i wrzucić, co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości, bo inaczej jasne ze potrąciłby go samochód, zapłaciłby mandat, odeszła by od niego dziewczyna lub chłopak a z pracy/uczelni by go wyrzucili. A tak - wieczna chwała, 1000 lajków i sława zgodnie z przepisami. Alleluja i do przodu!
No i mamy nowy wątek do rozmów o przepisach - podobno jak jest ciąg pieszy i rowerowy obok siebie, to podział na strony to tylko sugestia, a nie obowiązek. I pieszy może iść wszędzie i ma pierwszeństwo - Tak można wyczytać w komentarzach na YT. Pierwsze słyszę, no ale trzeba przelecieć PoRD jeszcze raz pod tym kątem.
Strumykowa to nie jest jakaś arteria , więc można było poprowadzić DDR-a ulicą.