Autor Wątek: Ubrania na jesien/wczesną wiosne  (Przeczytany 803 razy)

Offline monqta

• Miasto:
  • Na forum od: 24.04.2012
Ubrania na jesien/wczesną wiosne
« 19 Lis 2013, 20:02 »
Witam, nosze sie z zamiarem kupna odziezy rowerowej na wczesna wiosne[temp. min. 5 stopni]  oraz ktora nadawala by sie na wyprawe rowerowa w gory[alpy] w porze letniej. Myslalem o bieliznie termoaktywnej brubecka model Dry, ale czy jako jedyna warstwa bedzie odpowiednia?(na chlodniejszy dni mam zamiar kupic albo Rogelli Carpi albo jakis windstopper, co lepsze?) Cena jaka dysponuje to taka jak cena Brubeck Dry czyli ok. 170zl. Czy getry jako jedyna warstwa(Brubeck dry) nie beda sie przecierac> . istnieje mozliwosc dokupienia czegos np ochraniaczy na kolana(o ile potrzebne). Jezeli napisalem cos nie jasno to mowcie a sprecyzuje czy dopisze. Podsumowując:
Góra i dół
http://www.mikesport.pl/brubeck-dry-meski-zestaw-bielizny-termoaktywnej-krotki-rekaw-1.html
oraz na brubecka :
http://www.mikesport.pl/rogelli-carpi-lekko-ocieplana-bluza-rowerowa-pl-2-3-4.html

Prosze o jak najszybsza odpowiedz bo chce dzis/jutro zamowic ciuchy;] Dzieki !

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Ubrania na jesien/wczesną wiosne
« 19 Lis 2013, 23:48 »
Gdy temperatura spada poniżej 15 stopni zakładam Windshirt - http://sporto.com.pl/pl/p/SOBIKE-CHANSHA-Wiatrowka-rowerowa-/331 Na chudą osobę o wzroście 180 cm rozmiar XXL będzie w sam raz :P Gdy się ochładza dodaję kolejne warstwy polarów.

Przy temperaturze w okolicach 10 stopni zakładam nogawki Stanteks, jeśli jest trochę chłodniej zastanawiam się nad spodniami membranowymi b-twin (za chyba 170 zł w przecenie..).
« Ostatnia zmiana: 20 Lis 2013, 17:00 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline monqta

• Miasto:
« 20 Lis 2013, 10:10 »
A co masz pod tym windshirtem? Dostalem podpowiedz zeby zamiast getrow brubecka dry kupic spodnie Rogelli Banks, bedzie to cieplejsza opcja? Czyli  na gore zaloze Brubeck Dry+Capri(+windshirt) a na dol Banksy. Nie bedzie mi zimno?:P  Dziekuje za odpowiedz;)

« 20 Lis 2013, 13:46 »
Pod windshirt koszulka, a gdy chłodniej polar (jeden albo nawet dwa).

Dostalem podpowiedz zeby zamiast getrow brubecka dry kupic spodnie Rogelli Banks, bedzie to cieplejsza opcja?
Nie znam tych spodni Rogelli, ale pewnie tak (getry są stosunkowo cienkie). Kiedyś używałem spodni do bieganie Kalenji i zakładam, że działają podobnie (gęsty materiał, a od wewnątrz ocieplenie).  Moim zdaniem jednak lepsza kombinacja to nogawki i spodnie membranowe. Dobrze jest ogrzewać nogi, ale jak dla mnie takie ocieplane spodnie za bardzo grzeją u góry. Z drugiej strony mimo wszystko kiepsko chronią przed wiatrem (potrafi być ciepło, a mimo tego wiatr może wychłodzić). Dlatego spodnie membranowe uważam za lepsze rozwiązanie.

Od razu dodam, że spodnie B'twin (chyba jakieś siódemkowe) z szelkami nie są idealne - membrana jest też na brzuchu gdzie niepotrzebnie tylko grzeje. Kurtka i tak w tym miejscu chroni przed wiatrem. Dlatego przeważnie jeździłem z rozpiętym zamkiem :P Poniżej kolan nie ma membrany, co również uważam za wadę (zwłaszcza przy temperaturze poniżej zera).

Czyli  na gore zaloze Brubeck Dry+Capri(+windshirt) a na dol Banksy. Nie bedzie mi zimno?:P 
Moim zdaniem zły pomysł :P Wydaje mi się, że Capri jest przeznaczone jako zewnętrzna warstwa (czyli gęsty materiał (mogę się mylić). Jeśli wrzucisz to pod windshirt będziesz się niepotrzebnie pocił. Zwykły, tani polar (ale puszysty w dotyku!) będzie lepiej oddychał i mocniej grzał. Windshirt chroni przed wiatrem, więc nie ma sensu dublować funkcji!

Jeśli tylko możesz, podaruj sobie Rogelli Banks i upoluj coś z membraną typu windstopper z przodu. Kiedyś jechałem dłuższą wycieczkę w membranowych - w ciągu dnia do 20, w nocy do około 3 - za dnia nie gotowałem się, a w nocy też nie marzłem.

W podanym przez Ciebie zestawie nie będziesz raczej marzł przy temperaturze 5 st. Moja propozycja rozszerzy możliwości jazdy w niższych temperaturach i poprawi oddychalność - nawet jeśli będziesz ciepło ubrany to po zapoceniu ubrania komfort termiczny zacznie wyraźnie spadać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline monqta

• Miasto:
« 20 Lis 2013, 16:04 »
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz;) A mozesz mi polecic jakies spodnie/spodenki z membrana? Nie moge nic znalezc(w rozsadnej cenie). Dzieki!

« 20 Lis 2013, 17:00 »
Rozsądna cena jest warunkiem trudnym do spełnienie :(

Kolega kupił kiedyś spodnie Crvit za 10 zł, innym razem te same poszły za 160 zł :icon_exclaim: Używane :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim: Najlepiej gdyby miały szelki (nie będą się obsuwać, w zimie jest to nieprzyjemne), a membrana zaczynała się na samym dole i kończyła trochę powyżej pasa. Stanteks ma wyglądające ciekawie za 160.

Offline monqta

• Miasto:
« 20 Lis 2013, 17:20 »
No ja w typowa zime rowerem jezdzic nie bede, tylko po roztopach przy 5-10 stopniach :P

« 20 Lis 2013, 17:37 »
O ile nie będzie wiało wystarczą bez membrany. Nawet same nogawki mogłyby wystarczyć.

Offline monqta

• Miasto:
« 20 Lis 2013, 18:00 »
160zl wykracza niestety poza moj budzet :/

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 21 Lis 2013, 00:20 »
http://www.decathlon.pl/koszulka-dugi-rkaw-do-biegania-essential-id_8221617.html
Ja tego używam jak jest chłodniej pod wiatrówką i jest super. A i latem jak jest chłodniej w nocy można założyć. Mają w ofercie też jakieś kurtki na wiatr (http://www.decathlon.pl/kurtka-running-essential-wind-id_8216948.html). Tej drugiej nie testowałem ale krój ciuchów biegowych też ma lekko przedłużany tył i względnie długie rękawy więc na rower może być.

Generalnie w segmencie "lekkich bluz i polarów w dobrych cenach" polecam Decathlon a zwłaszcza ich dział "biegowy". Ceny spoko a jakość może nawet trochę wyższa niż na mikesport.pl, Odzież do biegania w decathlonie jest dużo lepsza jakościowo niż rowerowa).

Na dół zakładam nogawki z Go Sportu (marki GoSport ;)) i jest bardzo OK.

« 21 Lis 2013, 00:37 »
Kelenji nie lubię, robią za krótkie rękawy i nic na mnie nie pasuje :P  Przymierzałem Essential Wind i poza krótkimi rękawami zupełnie nie podobał mi się materiał. Zdecydowanie lepiej wziąć coś cieńszego (tym samym lepiej oddychającego), zwłaszcza na temperatury powyżej zera. Sobike Chansha, w której jeżdżę jest duuużo fajniejsza.

Możesz też sprowadzić z Chin Sobike Nenk, wchodzi jakieś 60 zł - bardzo ładna, jednolita kolorystyka (wersje kolorowe są 20 zł droższe :().

Rogelli Crotone - gruba (w tym przypadku to źle), nieprzewiewna, obszerniejsza od Sobike (na mrozy można upakować kilka warstw pod spód) - zniechęca kolorystyka i wyższa cena.

W Decathlonie jest jeszcze jedna świetna wiatrówka ważąca około 100g, cena około 130 zł na wyprzedaży (może upolojesz taniej), rękawy krótkie.

A w Presto są takie: http://www.sklep-presto.pl/product-pol-34426-Kurtka-rowerowa-meska-wiatrowka-K27T-AST.html ale XL będzie raczej za duże. Sam musiałem obejść się ze smakiem ze względu na rękawy.

We wiatrówkach jestem dosyć obeznany, bo musiałem się naszukać tę jedyną na mnie pasującą ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum