Autor Wątek: Ortlieb rack pack jaki rozmiar?  (Przeczytany 9024 razy)

Offline Mężczyzna wytumaje

• Miasto: Bognor Regis
  • Na forum od: 01.04.2013
    • slomianykapelusz.pl
Ortlieb rack pack jaki rozmiar?
« 20 Lis 2013, 13:11 »
Cześć, mam zamiar kupić rack pack-a. Może ktoś podpowie jaki będzie optymalny rozmiar? zastanawiam się nad najwiekszym 89 litrowym, tylko czy nie będzie za duży? jak wygląda jego mocowanie do bagażnika-tylnych sakw?
Jakby nie bolało,  to by każdy chciał.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: Ortlieb rack pack jaki rozmiar?
« 20 Lis 2013, 13:26 »
Zastanów się, co będziesz w nim wozić. Ja miałem zdaje się M i mieścił się w nim spory namiot, mata i jeszcze kilka rzeczy, np kurka przeciwdeszczowa.
Mocuje się go poprzecznie do osi roweru roweru, za pomocą klamer do klamer w sakwach.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 20 Lis 2013, 13:31 »
Jeśli chodzi o rozmiar to mam M-kę oraz L-kę.
Zależy co chcesz wozić. My chcieliśmy wozić 2 śpiwory syntetyczne, duże, ciężkie. Wtedy tylko L-ka.
Mamy też śpiwory puchowe i wtedy L-ka jest kompletnie zbędna.
Jeśli Twoim zamiarem jest wsadzenie tam śpiworów, to lepiej zainwestować w mniejsze śpiwory niż większą torbę.
W moim odczuciu i do mojego zastosowania M-ka w zupełności wystarcza.
Do tego L-ka jest wyraźniej większa, szersza i jak jest wypchana, to nieco mniej wygodna.

W rozmiarze M moja żona woziła namiot, kurtki, 2 napoje albo słoiki z sosem do makaronu.
W takiej M-ce sporo się mieściło :)

M-ka też lepiej się spina z sakwami. Mocniej. Chyba nawet gdzieś przeczytałem, że M-ka jest kompatybilna z sakwami na tył. L-ka po prostu jest nieco szersza i z tego względu mniej pasuje, ale nadal jednak spina się tak samo.

Mocowanie kompatybilne z sakwami Ortlieb na tył. My posiadamy Back-Rollery i ogólnie bardzo mi się podoba sposób mocowania.
Na zdjęciach Emesa podpatrzyłem dość nietypowy sposób spinania rack-pack'a z sakwami tylnymi. Zrolowane sakwy tworzą swojego rodzaju oczko. Tym "oczkiem", przedłużonym o dodatkowy pasek z zapinką, owijamy po obu stronach rack-pack'a i trzyma się świetnie.

Może coś tu dopatrzysz (tylko takie mam):

Wyczuj to jednak po swojemu - każdy ma inne potrzeby i nie chcę tutaj być głosem decydującym.
Później będziesz niezadowolony. Raczej przedstawiam swój punkt widzenia do swoich potrzeb.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 20 Lis 2013, 13:33 »
M wystarczy na namiot i matę.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 20 Lis 2013, 13:57 »
Jakie zalety rack pack-a uzasadniają 3 razy wyższą cenę w stosunku do zwykłego wora, o 2 razy większej masie nie wspominając?

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 20 Lis 2013, 14:00 »
Mnie się wydaje, że jak się na to tak spojrzy to żadne. Nie miałem jednak worka, więc mogę się mylić.
Podoba mi się, że są rączki (wygodnie się nosi) i jest łatwiejszy dostęp do zawartości (nie trzeba wyciągać wszystkiego, żeby się dostać do dna).
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Lis 2013, 14:03 »
W katalogu producent,jako "pasujące" na rower,rozmiar S oraz M.
Wszystko zależy od własnych preferencji oraz ilości posiadanych bagaży.
Wożę dużo,posiadam torbę w rozmiarze M,jest duża,bardzo pojemnika.
Z największą może być problem z montażem,oczywiście sposobem jaki przewidział producent bo taśmami przyczepisz wszystko :)
Należy pamiętać o pewnej wadzie.Nie masz dostępu do zawartosci sakw bez odpięcia i podniesienia chociaż jednej strony RackPacka.Jeżeli chcesz coś szybko wyjąć z sakwy,mając rower między nogami to nic z tego.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Lis 2013, 14:10 »
Posiadam taki worek, tylko w mniejszym rozmiarze (z tego co pamiętam L, 35 litrów):

Uszyty z nylonu, waga około 130g. Niestety jest podatny na przetarcia. Od noszenia w nim całego bagażu, potargał się w okolicy zamknięcia. Z tego powodu uważam, że rączki mogą być wskazane.

Jednak 300 zł za worek to trochę dużo. Poza uchwytami/paskami myślę, że nie różni się wiele od chińskich odpowiedników.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 20 Lis 2013, 14:18 »
Rack-pack
- lans, bans etc ;)
- otwiera się po szerokości - łatwiejszy dostęp
- idealny wór na zakupy, siłownie, basen etc.
- bardzo łatwy do umycia - prysznic

minusy:
- większe opory powietrza od klasycznego wora mocowanego pomiędzy sakwami

Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Lis 2013, 14:25 »
Wydaje mi się jednak, że dobry dostęp można mieć do sakw, a w worze trzymać to czego nie tak często się używa (namiot, śpiwór..).

Na siłownie i basen nie taki idealny, bo bez sakw obawiam się, że przyjmie kształt banana :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Lis 2013, 14:39 »
Żaden banan się nie zrobi.
Tak jak koledzy piszą jest to też całkiem fajna,wodoszczelna,wytrzymała torba.szczególnie sprawdza się nad wodą.Możesz nosić na ramieniu,w ręce a nawet na upartego jako plecak.
Po otwarciu masz dostęp do całej zawartości,bez wysypywania czy nurkowania ręką do dna jak w worku.
Mocowanie do sakw jest proste i pewne bez kombinacji i obwiązywania jak worek trokami,nic się nie zsunie ani nie wyślizgnie.
Nawet jak jest pełna to zawsze jeszcze wejdzie butelka 1,5 litrów :)
Cena,duża czy mała,to rzecz względna.To oceni sam zainteresowany.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 20 Lis 2013, 15:07 »
Nawet jak jest pełna to zawsze jeszcze wejdzie butelka 1,5 litrów :)
A pod expandery, bez napinania, wchodzą dwie.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 21 Lis 2013, 00:49 »
Ja polecam rozmiar S, można go łatwo zamontować wzdłuż osi bagażnika (tzn. odwrotnie niż w instrukcji), rack-pack nie będzie wówczas blokować dostępu do sakw (mniejsze będą też opory powietrza, choć to pewnie nieodczuwalna różnica). Rozmiar M też można tak zamontować, ale wymaga to już pewnej fatygi (jest kilka cm dłuższy). Na moje potrzeby M jest zbyt duży, ale już oczywiście kwestia indywidualnych potrzeb.

A rack-packa XL to będziesz chyba musiał trójkołowcem wozić ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 23 Lis 2013, 01:25 »
Przymierzam się powoli do zakupu back rollerów Ortlieba, wraz z rack packiem. W sakwach woziłbym wszystko to, czego nie potrzebuję w czasie jazdy (namiot, śpiwór, gary), a w worze ciuchy, żarcie, kosmetyczkę. Na bagażniku wyląduje karimata.
Ktoś z was tak wozi swoje bagaże? Sprawdzi się ten sposób?

Druga wątpliwość to pojemność. W Crosso Dry mam 60l i na ostatnich jesiennych wypadach mieściłem się na styk, przy czym w jednej sakwie poza śpiworem miałem tylko żarcie, bez garów. Z Ortlibami wg producenta do dyspozycji mam 70l (40 sakwy, 30 wór). Czy rack pack w rozm. M to nie za mało? Tym bardziej, że w sakwach wyląduje namiot, który przy Crosso przewoziłem na bagażniku.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Lis 2013, 09:43 »

Mam Rack-Packa średniej wielkości (więc chyba M). Dobrze się spina, pasuje, łatwy dostęp. Zabrałem go pierwsze dwa razy. Za każdym następnym razem zostawał w domu. Chyba już tak będzie. arkadoo podał tego powody (prócz pierwszego). Miast Rack-Packa jeżdżę z workiem SeatoSummit (kolor niebieski - różne kolory-różny litraż), chyba 20, czy 25 l. Mam też worki Ortlieba, jednak również i te zostają w domu. SeatoSummit jest bardziej pasowiszczy, jest lżejszy, dostatecznie wytrzymały, równie szczelny, dobrze się mocuje. Produktom tej firmy warto się bliżej przyjrzeć (np. zielona miska do mycia i zmywania z ceraty (?) Ortlieba versus odpowiednia SeatoSummit). Rack-Packa dla celów rowerowych podróży bym nie kupił.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum