Autor Wątek: Błotniki  (Przeczytany 99450 razy)

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Odp: Błotniki
« 4 Cze 2013, 12:32 »
Hej:)

Ma ktoś z Was patent na mocowanie błotnika przedniego pełnego (pełniejszego) ale bez możliwości przykręcenia do amortyzatora? (niestety w bomberach nie ma otworów do mocowania)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Cze 2013, 12:49 »
kupić obejmy hydrauliczne

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 4 Cze 2013, 15:20 »
Na golenie jak najbardziej, problemem jest złapanie od góry.
Bomber ma półkę w kształcie M (http://tinyurl.com/lo26sql)

Pomyślałem właśnie, że może uda się coś wykombinować z podkową do V'ek. Dam znać jak poszło.
Znalazłem też błotniki SKS Velo 65 Mountain, które nie wymagają bocznego mocowania (jest opcjonalne, może są wystarczająco sztywne - używa ktoś?)

Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline tudorka

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 23.12.2010
« 4 Cze 2013, 17:46 »
owinąć goleń wąskim kawałkiem dętki i zip - szybko i tanio

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 6 Cze 2013, 23:46 »
Zipy są jak dla mnie zbyt delikatne, pęknie i potem nagle trzeba szukać śmieci po rowach ;) Również rozważałbym booster.

Błotniki z jednym punktem mocowania dają radę gdy są krótkie (dłuższe można zaczepić stopą). Osobiście wolę gdy przedni sięga możliwie daleko, które rzeczywiście chronią przed wodą w trakcie deszczu. Długość tylnego to już głównie pokazanie dobrej woli wobec jadącego za nami towarzysza :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Cze 2013, 00:34 »
Jak miałem amorka to błotnik był na zipach bardzo cienkich i nic nie odpadalo nawet zimą

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
« 26 Cze 2013, 13:33 »
Czy ktoś ma doświadczenie z tymi błotnikami? http://allegro.pl/blotniki-przod-i-tyl-pcv-wld-28-41mm-28-czarne-i3325993430.html Dla mnie wyglądają ok, podobnie do polecanych Bluemelsów, ale nigdy nie miałem w rękach pełnych plastikowych błotników, zawsze starszego typu z stali i aluminium...

Edit
A może inne w podobnej cenie, mogą być używane, demontowane...
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2013, 13:40 wloczykij »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 16 Wrz 2014, 12:49 »
Podczas wyprawy zahaczyłem nogą przedni błotnik, dzięki temu się podwinął i nadłamał. Kupiłem nowe z myślą jakoś je założę.. Po oględzinach stwierdziłem, że moje rozwiązanie (dorabianie otworów i wzięcie starych podwójnych prętów) nie jest najlepszym pomysłem.

Nazywają się SKS Bluemels City, w internecie nie udało mi się znaleźć innych zdjęć.

Posiadają zabezpieczone metalowymi elementami otwory, w które wsadzone są nagwintowane tulejki.

Gdzie można kupić odpowiednie pręty/elementy montażowe.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 16 Wrz 2014, 13:47 »
Potwierdzam skuteczność mocowania na zipy+ dętkę. W brata rowerze tak mam tylny założony. 2 zipy 2,5mm z porządnego plastiku to overkill jak na mocowanie błotnika. Z resztą przedni bagażnik Authora (mocowany na pivoty i koronę) był zamocowany na zipy i udało mi się połamać bagażnik na dziurach, a zipy nie puściły ;)

Obejmy do rur - zamontowałem tak błotnik z przodu, ale rozwiązanie wyglądało strasznie paskudnie i takie pełne błotniki niestety w ogóle wizualnie nie pasują do górala.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 16 Wrz 2014, 17:05 »
kupiłem na Allegro podobne, tylko, że węższe, dedykowane do szosówki. Było trochę rzeźbienia z montażem tylnego błotnika, ale się udało. Z przednim jest większy kłopot, ale mam nadzieję to wkrótce ogarnąć. Tak wygląda tył, muszę jeszcze pomysleć nad chlapaczem.

ja założyłem takie na szerokie opony 2calowe - też było rzeźbienie - docinanie tych drutów metalowych, zarówno z przodu jak i z tyłu. Producent potwierdził, że właśnie tak trzeba zrobić.

Do nich założyłem chlapacze dedykowane, ale nie wywierciłem dziurki i nie zabezpieczyłem plastikowym bolcem do tego właśnie celu (nie zdąrzyłem przed pierwszą wyprawą nowego roeweru), więc jeden chlapacz już zgubiłem na wertepach.

Jeśli ktoś zamawia może coś na bike-components.de to proszę wziąć dla mnie jeden taki:
https://www.bike-components.de/de/SKS/Spoiler-XXL-fuer-Chromoplastics-Bluemels-p33765/?xtcr=1&xtmcl=spoiler+xxl
Ten o szerokości 53 mm, bo tam opcje są.
Zamówiłbym sam, ale w Polsce z wysyłką zapłacę 30 zł...

Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
« 3 Cze 2015, 09:16 »
Mam rower Kellys Magnus, planuję wyjazd wzdłuż polskiego wybrzeża i wschodniej granicy i muszę kupić jakiś błotnik na przód. Najlepiej nie montowany na stałe. Poniżej wklejam zdjęcia. Co możecie polecić aby błotnik stabilnie trzymał się a woda nie leciała mi spod kół prosto na twarz? Z góry dziękuję.

PS. Czy jeżeli z tyłu na bagażniku będą zamontowane sakwy Crosso Expert Big i worek Crosso 50L, to będę potrzebował błotnika?

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 3 Cze 2015, 13:21 »
W podobnym rowerze używam czegoś takiego od SKS:
http://allegro.pl/blotnik-przedni-sks-shockblade-ii-26-27-5-i5371903437.html
Co do skuteczności jest to średnie ale i tak nic lepszego pewnie nie zamontujesz.

Z tyłu u mnie za błotnik robi namiot 2seconds. W 100% skuteczne dla kierowcy i nieskuteczne dla kolegów za tobą ;-)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 3 Cze 2015, 14:10 »
Mam takie coś, nie wiem czy dobrze spełnia swoje funkcje ale sporo ludzi kupuje :)

http://szybkitowar.shoparena.pl/pl/p/Blotnik-tylny-ZEFAL-NO-MUD-pasuje-na-przod-lub-tyl./815
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 3 Cze 2015, 14:12 »
Worek 50l na bagażnik?? ktoś jeździ z takim bagażem?
To jest bardzo dużo. Zwłaszcza, że masz opony do jazdy po lesie a nie pod obładowanie ich sakwami... no chyba, że ważysz 60kg

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
« 3 Cze 2015, 15:26 »
Worek 50l na bagażnik?? ktoś jeździ z takim bagażem?
To jest bardzo dużo. Zwłaszcza, że masz opony do jazdy po lesie a nie pod obładowanie ich sakwami... no chyba, że ważysz 60kg
Hmm, worek 50 litrów miałem już wcześniej, teraz dokupiłem do niego sakwy boczne 2x30L na tył. Jakie opony są dobre na obładowanie ich sakwami? Bo ja mam w planach zmianę opon na Marathon Plus Tour.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum