Autor Wątek: AirZound  (Przeczytany 7417 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
AirZound
« 3 Kwi 2009, 13:06 »
No jest to bardzo istotny problem. Ale nie jesteś jedyny, choć to żadna pociecha. Gdzieś tak dwa lata temu widziałem taki "zestaw" na drodze prowadącej przełomem Dunajca po słowackiej stronie. Ale chyba to nie byłeś Ty z rodziną, bo skoro Natalka ma dwa lata, to najprawdopodobniej jeszcze jej wtedy nie było. :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
AirZound
« 3 Kwi 2009, 14:39 »
remigiusz, a policja w ogole zna taki przepis? tzn wie ze nie mozesz? :>

za mna kiedys jechala straz miejska... nieswiadom ich obecnosci, zlamalem (jak zwykle) po kolei wszystkie przepisy, tj przejazd przez przejscie, pozniej pod prad, itp itd.... zatrzymali mnie na podjezdzie... ja rozbawiony tym ze mnie zatrzymali troche ich wkurzylem, doczepili sie braku odblaskow, dzwonka, zlamanych przepisow, chcieli mi lacznie 700zl (!!) mandatu wlepic :D ale skonczylo sie pouczeniem ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
AirZound
« 3 Kwi 2009, 14:53 »
No całe szczęście, że nie jestem jedyny :) Polskie przepisy o przyczepkach rowerowych nic nie mówią, bo gdy powstawały, to jeszcze takich przyczepek nie było. Dedukując z innych zapisów (o przyczepach) wynika, że w przyczepie ciągniętej za pojazdem nie wolno przewozić ludzi, chyba że tym pojazdem jest traktor i coś tam jeszcze (nie mam traktora, więc się nie zagłębiałem w szczegóły). Praktyka jest taka, że Policja oficjalnie twierdzi, że nie można, ale raczej nikogo nie karze. Pewnie zdają sobie sprawę, że przyczepka jest bezpieczniejsza od fotelika, a przepisy po prostu nie są dopasowane do rzeczywistości.

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
AirZound
« 3 Kwi 2009, 19:17 »
Cytat: "Remigiusz"
w przyczepie ciągniętej za pojazdem nie wolno przewozić ludzi, chyba że tym pojazdem jest traktor i coś tam jeszcze

Można przewozić ludzi ciągniętych w przyczepach ciągnięty przez traktor i przez wojsko :)

--

poprawka: Art 63, pkt 3-4.:
3. Zabrania się przewozu osób w przyczepie, z tym że dopuszcza się przewóz:

1. dzieci do szkół lub przedszkoli i z powrotem w przyczepie dostosowanej do przewozu osób, ciągniętej przez ciągnik rolniczy;
   2. konwojentów, drużyn roboczych i osób wykonujących czynności ładunkowe w przyczepie ciągniętej przez ciągnik rolniczy pod warunkiem, że:
         1. liczba przewożonych osób nie przekracza 5,
         2. osoby stojące trzymają się uchwytów,
         3. osoby nie znajdują się pomiędzy ładunkiem a przednią ścianą przyczepy,
         4. prędkość zespołu pojazdów nie przekracza 20 km/h.

4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do przewozu pojazdami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Straży Granicznej, Służby Więziennej oraz straży pożarnej.

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
AirZound
« 3 Kwi 2009, 21:32 »
To, co mówi prawo, a to co dzieje się na ulicach to dwie różne rzeczy. Ostatnio sam miałem przyjemność zobaczyć jak przestrzegają przepisy nasi stróżówie prawa. Pan i pani policjantka beztrosko przejechali sobie po po pasach rowerkami  :lol: .

Dzwonek w rowerze to dla mnie rzecz niezbędna  :)  - często używam.
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum