Autor Wątek: Obręcze - wskaźnik zużycia?  (Przeczytany 11547 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Obręcze - wskaźnik zużycia?
« 29 Lis 2013, 15:28 »
Ha! Że też nie pomyślałem!
Ze wszystkimi wielki wynalazkami tak jest  ;D

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 29 Lis 2013, 16:57 »
Ha! Że też nie pomyślałem!

Prędzej chyba "genialny" elaborat o ustawianiu klocków bym spłodził...
albo wymyślił teorię o wpływie tarcia wiatru na.. ścianki obręczy np... hehe albo..

Ale na pomysł obrócenia koła - nie wpadłem! Dobre  :lol:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Gru 2013, 14:29 »
W trosce o zęby też pomierzyłem grubość obręczy.
Nowy accent ma jakieś 1,8mm grubości.
Alexrims dh19 przy prawie startym rowku mają około 1,2-1,1mm
Stare ambrosio prater, na których przejechałem sam już nie wiem ile, dobrze wklęsłe - ponad 1,5mm w każdym punkcie. Ciekawe ile grubości miały jako świeże...

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 23 Lip 2014, 22:18 »
Hej,

Odświeżam temat. Przed wyjazdem przyjrzałem się obręczy z tyłu i sam nie wiem jak ocenić jej zużycie. Serwisant ocenił są w porządku, ale jak przyłożyłem imbus do obręczy prostopadle to jednak widzę szparę/wgłębienie.

To obręcz SUN RIMS Ryhno Lite, która nie ma niestety rowka zużycia. Nigdy nie miałem z nią najmniejszych problemów, mega koło wymagające rzadko minimalnych korekcji. koło ma przejechane jakieś 11000km, a teraz szykuje się kolejne 1500 i chyba będą wertepy.

Da się to jakoś rozważyć bez specjalnych narzędzi - http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=10706.msg201761#msg201761

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Lip 2014, 22:28 »
11tys i obręcz zajechana? Chyba trochę szybko, hm? Póki jest rowek to bym jeździł.

Kupilem sobie taka na ebayu, wiec zmierze jak przyjdzie:

(Wax, to twoja? ;-) )

:P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 23 Lip 2014, 23:07 »
No właśnie ta obręcz nie ma ma rowka zużycia i nie wiem jak ocenić jej stan. Nie narzekam nie wygina się, używam czerwonych klocków na mokre warunki, bo lepiej z nią współpracują.

Nie mam doświadczenia ile powinna obręcz przeżyć, ale chyba nawet drugie tyle. Przód jest 2000 młodszy i wygląda jak nowy, inna obręcz. Ale to jednak przód...

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 23 Lip 2014, 23:18 »
Ta część ścierna jest też lekko wysunięta względem obręczy. Dobrze to widać na obręczach stożkowych - idzie stożek i jest ostre przejście na tę cierną część.

To chyba może być dobry punkt odniesienia w ocenie szerokości ciernej części - szerokość tuż pod nią.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 24 Lip 2014, 11:14 »
11tys i obręcz zajechana? Chyba trochę szybko, hm?

Jak było dużo hamowania i jazdy po błocie, to niekoniecznie, zdarzyło mi się wymieniać obręcz (przednią) po niedużo dłuższym dystansie. Tak samo jak z klockami hamulcowymi, można przejechać parę tys. km na jednej parze, można zetrzeć do cna na kliku błotnistych zjazdach na krótkiej wycieczce.

Samo to, że jest wgłębienie, jeszcze nic nie znaczy. Możesz spróbować porównać głębokość zagłębienia do głębokości rowka wskazującego zużycie w jakiejś innej obręczy.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 24 Lip 2014, 11:42 »
Co do obreczy, to mnie sie wlasnie przetarla po ~4000km  :(
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 19 Sie 2014, 11:05 »
kurde mam ten sam proble w sb jade na wakacje- nie wiem czy ryzykowac jazde czy wymienic na obrecz ze starego roweru(niby byla dobra ale 3 lata juz sobie lezy ....)

jest jakies ryzyko takiego nieuzywanego kola ze zrobi mi niespodzianke w trasie?

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 19 Sie 2014, 11:25 »
Jak możesz przełożyć całe koło - wymień na wyprawę, a po powrocie zamontuj stare i zajedź po mieście/na krótkich wycieczkach. Podobnie zresztą z napędem.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 19 Sie 2014, 22:36 »
Nie mam doświadczenia ile powinna obręcz przeżyć

Alex DH19 z roku 2009? 50 000. I dalej jeżdżą, chociaż po tylnej widać, że wklęsła. Jakoś się nie przejmuję. Nie wiem, czy jak były nowe, to miały rowek. Teraz nie mają i dalej jeżdżą. Za kilka dni ruszają na wyprawę z sakwami do Włoch :)

Jakbym miał co kilkanaście tysięcy (jak tu sugereujecie) wymieniać obręcze, to w podstawowym rowerze zmieniałbym co roku :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 19 Sie 2014, 23:18 »
Jak pęknie to pęknie. Szara taśma dookoła opony, zakładamy obręcz, szara taśma dookoła opony z obręczą i w drogę, w poszukiwanie cywilizacji :lol:

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 20 Sie 2014, 09:38 »
Ja wymieniałem, bo obręcze zaczęły się wybrzuszać na ściankach, były wyraźnie starte. Może kwestia jakości, nie wiem. Jedna to Accent Crossracer, druga Alexrims Sub, ta druga po ~20 000 km.

Kilometry tak naprawdę nic nie znaczą, obręcze przecież nie ścierają się od jazdy, tylko od hamowania, a to nie jest sobie równoważne.

Szara taśma dookoła opony, zakładamy obręcz, szara taśma dookoła opony z obręczą i w drogę, w poszukiwanie cywilizacji

Albo do najbliższego miasta, oddalonego o paręset km, w którym jest sklep rowerowy, ale nic nie ma. Albo na drugi koniec kraju do stolicy, bo gdzie indziej nie ma sklepów rowerowych. W której będziemy błądzić przez pół dnia, żeby go znaleźć i dostać badziewną obręcz, za którą zapłacimy 3x w stosunku do tego, co byśmy dali w Polsce. I być może będziemy musieli wymienić przy okazji szprychy, bo się wymiary nie spasują. A przy okazji jesteśmy uziemieni na parę dni, bo jest święto / łikend...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum