Dla sprecyzowania: autovia to droga ekspresowa, autopista (dziwnie mi się to słowo kojarzy, no ale może tylko ja mam kudłate myśli…) to autostrada?
Cytat: RODDOS w 28 Lis 2013, 11:30Głównym celem naszej jazdy będzie wjazd na Pico Veleta – najwyższą drogę asfaltową w Europie. Szczyt znajduje się w górach Sierra Nevada w pobliżu słynnej Granady.Ogarnij te mapy: http://www2.ign.es/iberpix/visoriberpix/visorign.htmlNie wydasz kasy na mapy, tylko na tusz do drukarki, a przy okazji obejrzysz w skali bardzo dokładnej całą trasę.Tam jest sporo do pojeżdżenia. Z tym śniegiem do lipca to prawda, zaś śnieg na południowym trawersie między Veletą a Mulhacenem topnieje w drugiej połowie sierpnia. Więc jeśli chcesz przejechać pełną pętlę - to raczej w połowie sierpnia. Niże zaczynają się dopiero we wrześniu i to raczej w drugiej połowie.
Głównym celem naszej jazdy będzie wjazd na Pico Veleta – najwyższą drogę asfaltową w Europie. Szczyt znajduje się w górach Sierra Nevada w pobliżu słynnej Granady.
Cytat: Muszka w 2 Gru 2013, 20:27- A no i trochę przekleństwo hiszpańskich dróg krajowych to, że często zmieniają się choćby na krótki odcinek w "Autovie", a czasami nie ma przy nich drogi alternatywnej.Wręcz przeciwnie, nie przekleństwo - a dobrodziejstwo. Bo jeśli nie ma dodatkowo zakazu dla rowerów (a to dość rzadko się trafia) - to po owej autovii wolno legalnie jechać rowerem, a jest to de facto ekspresówka/autostrada, tylko w odróżnieniu od autopisty - niepłatna.
- A no i trochę przekleństwo hiszpańskich dróg krajowych to, że często zmieniają się choćby na krótki odcinek w "Autovie", a czasami nie ma przy nich drogi alternatywnej.