Autor Wątek: Zalicz Dolnośląskie!  (Przeczytany 35700 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Zalicz Dolnośląskie!
« 10 Sty 2014, 23:53 »
a ja jeździłem i szukałem bankomatu i nie znalazłem żadnego :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 11 Sty 2014, 00:03 »
bo w DB nikt nie trzyma kasy w złodziejskich bankach - wszystko w materacach :P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 11 Sty 2014, 00:32 »
One istnieją, przy bankach zazwyczaj.:D a banków mamy jak lodu(w mroźna zimę, nie taką jak ta). Niestety u nas w większości bank stoi przy banku, więc trzeba się natrafić na skupisko:D

Akurat z materacami to kłamstwo - my trzymamy pieniądze w szybach pokopalnianych.

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Na forum od: 25.02.2013
« 11 Sty 2014, 07:52 »
Ja zapraszam do Wałbrzycha, pewnie setny raz ale co tam :P
Hm, Wabrzych to moje miasto rodzinne. W Świdnicy mieszkam od kilku lat. W Wałbrzychu pracuję, w sezonie do pracy jeżdżę na rowerze, przez Witoszów i Pogorzałę.
Pozdrawiam!

Offline Kobieta Jelona

• Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 11 Sty 2014, 16:32 »
Szacun, tą drogę od strony Świdnicy przejechałam tylko 2 razy, więcej nie chciałam się tam pchać :D Strasznie długo się jedzie, i najgorsze jest to, że ciągle pod górę i końca nie widać. Nieźle musisz być wytrenowany:D

Za to w stronę Świdnicy zjeżdża się cudownie, przyjemny powrót z pracy :)

Offline Mężczyzna RODDOS

« 11 Sty 2014, 22:09 »
Strasznie długo się jedzie, i najgorsze jest to, że ciągle pod górę i końca nie widać.

No nie jest aż tak starsznie...

Przy okazji dzisiejszej jazdy do kolekcji dołączyłem cztery okazy z powiatu ząbkowickiego: Sulisławice, Szklary-Huta, Siodłowice i Pawłowice. W tych ostatnich mieszka nasz kolega bob71. Do jego domu nie załomotałem... Zrobiłem za to fotkę z tabliczką...

Offline Mężczyzna RODDOS

« 22 Maj 2014, 22:33 »
Mimo braku wpisów od czterech miesięcy, dzieło swe kontynuuję. Jego zakończenie pewnie nieprędkie, lecz co tam. Przecież chodzi o to, by gonić króliczka, a nie złapać go.
Dziś przy okazji wjazdu na Przełęcz Walimską, odwiedziłem dwie "nowe" miejsowości, które tak naprawdę stanowią teraz cześć miasta Pieszyce: Padole i Lasocin. Jednak ze względu, że wiodą do nich ślepe dróżki, a od centrum miasta dzieli je może z 5 km, zasługują w moich statystykach, by przyznać im samodzielny byt. Do Padola (wbrew nazwie, bo można skojarzyć, że położone jest gdzieś w dole) wiedzie całkiem krzepki podjazd. Są i ścianki o nachyleniu w okolicach 20%... Trzeba się cokolwiek namachać.
Po dziesiejszych zdobyczach mój bilnas w woj. dolnośląskim wygląda następujaco:
- 1479 miejscowości odwiedzonych,
- 1358 miejsowości "dziewiczych".

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 22 Maj 2014, 23:00 »
Przy okazji dzisiejszej jazdy do kolekcji dołączyłem cztery okazy z powiatu ząbkowickiego: Sulisławice, Szklary-Huta, Siodłowice i Pawłowice. W tych ostatnich mieszka nasz kolega bob71. Do jego domu nie załomotałem... Zrobiłem za to fotkę z tabliczką...
O w mordeczkę, że ja dopiero teraz to zobaczyłem!
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 4 Cze 2014, 17:46 »
Bob, chyba namierzyłem nawet Twój domek. Na końcu wioski po lewej stronie, dalej skończył się asfalt. No ale do krajówki dobrnąłem polną drogą. Dziś kolejna wioska dołączona do kolekcji. Bartoszowa w powiecie strzelińskim.

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 4 Cze 2014, 20:26 »
Pod domem zazwyczaj parkuje Espace z firmowymi rowerowymi naklejkami :) Następnym razem zapraszam na napoje regeneracyjne :)
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 31 Paź 2014, 13:17 »
Po wczorajszej jeździe mogę do swojej listy dopisać kolejne 16 miejscowości przemierzone w powiatach wołowskim i górowskim. Aktualny bilans: miejscowości zaliczone - 1541, miejscowości do zaliczenia - 1279. Przy okazji udało mi się zdobyć trzy nowiutkie wielkopolskie gminy: Bojanowo, Rydzynę i Poniec...

Offline Mężczyzna RODDOS

« 6 Lis 2016, 14:23 »
Pracę swą niespiesznie kontynuuję. Wczoraj zaliczyłem osiem "dziewiczych" miejscowości w powiatach strzelińskim, wrocławskim i oławskim. Tym bardziej są wartościowe, bo zdobyte w uporczywym deszczu. Bieżący bilans: zaliczone 1748 sztuk, do zaliczenia 1093. Suma tych dwóch liczb nie pozostaje ta sama, jeśli ktoś porównałby poprzednie wpisy. Po prostu ciągle wynajduję nowe sioła. Na zdjęciu coś z powiatu strzelińskiego.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 29 Cze 2020, 11:13 »
Brak wpisów od czterech lat wcale nie oznacza, że zaniechałem swej pracy. Robię to jednak powoli. Bo gdzie się tu spieszyć.
Przy okazji wczorajszej jazdy na trasie Świdnica-Nysa wpadło do wora siedem dziewiczych miejscowości w powiecie strzelińskim. Były to kolejno: Kaszówka, Samborowiczki, Siedmino, Siemisławice, Jagielno, Wieliczna i Wieliszów.
Dojazd do Wielicznej szutrem, który nie za bardzo pasuje do kolarzówki. Ale co tam!

Poza tym dotarłem do siedmiu dziewiczych miejscowości w powiecie nyskim. No ale to już Opolszczyzna, która nie wchodzi do tej zabawy.

Obecnie mój bilans wygląda następująco:
- zaliczyłem 2054 miejscowości,
- do zaliczenia pozostało 812.

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
« 31 Lip 2020, 11:16 »
Jak stoisz z powiatem Bolesławieckim? Jakbyś jeszcze miał go w planach to napisz wcześniej, załatwię Ci nocleg przy samym brzegu Borów Dolnośląskich w mojej rodzinnej wiosce Dobrej.
Tak po za tym, jakiej mapy używasz by odznaczać sobie już zaliczone miejscowości? Jakaś papierowa czy może coś w intenecie?
Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 31 Lip 2020, 21:33 »
Dzięki za zainteresowanie.

Powiat bolesławiecki w kontekście moich „zaliczeń” wygląda następująco:
- zaliczyłem 51 miejscowości,
- do zaliczenia 32 miejscowości.

Patrząc na inne powiaty mogę rzec, że jest jeszcze tu dla mnie sporo roboty. Do samego Bolesławca z mojej Świdnicy jest dokładnie 100 kilometrów. Wszystkie miejscowości przy głównych drogach mam raczej zaliczone. Ale jest mnóstwo wiosek, osad i przysiółków gdzieś w ślepych zaułkach, na krańcach cywilizacji, gdzie wrony zawracają, a psy dupami szczekają. Do niektórych wiodą koszmarne drogi szutrowe i łachy piasku, a ja z reguły jeżdżę szosówką, czasem tam się zapuszczam, ale z reguły odpuszczam, bo nie chcę łapać gum. W każdym razie Twoją wioskę zaliczyłem. Przez Dobrą jechałem dobrych kilka razy, z reguły kierowałem się na Żagań. Piękne leśne tereny.

Przy zaliczaniu Dolnośląskiego raczej wybieram się na jednodniowe wycieczki, a więc bez noclegów. W każdym razie dziękuję za ofertę. Objeżdżam sobie dane tereny i wracam do domu w siodle lub kombinuję z powrotem z wykorzystaniem kolei.

Kiedyś byłem chory i wtedy przysiadłem do inwentaryzacji miejscowości na terenie naszego województwa, o której pisałem na początku tego wątku. Lubię przy tym statystyki i praca ta dała mi sporo przyjemności. Miałem uzupełniany na bieżąco wykaz wszystkich miejscowości, przez które przejechałem na rowerze, nie tylko na Dolnym Śląsku i nie tylko w Polsce. Korzystając z Wikipedii i internetowych stron poszczególnych gmin wypisałem sobie w tabelach wszystkie miejscowości na Dolnym Śląsk, a potem porównałem z tymi, przez które już przejechałem. Tak ustaliłem te miejscowości, do których jeszcze nie dojechałem. Powoli, bez pośpiechu sobie docieram do kolejnych „dziewiczych” wiosek. Mam je posegregowane według powiatów i gmin (w excelu).

Z map papierowych od paru lat już nie korzystam na wyjazdach, choć mam do nich ogromny sentyment. W domu mam ich całą masę. Czasem je przeglądam i robię to ze sporą przyjemnością.

Technicznie branie się za „dziewicze” miejscowości wygląda tak, że po wymyśleniu jakiegoś dalszego kierunku jazdy po prostu sprawdzam swoje excelowskie tabele i tak projektuję szczegóły trasy, żeby coś tam nowego zaliczyć.

Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum