Autor Wątek: Zalicz Dolnośląskie!  (Przeczytany 35701 razy)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Odp: Zalicz Dolnośląskie!
« 30 Paź 2021, 21:25 »
No i zaliczamy dalej. Dziś dotarłem do pięciu nowych miejscowości, a były to: Krościna Wielka, Dębnica, Sanie, Borzęcin i Morzęcino.
Sanie w sam raz na nadchodzącą zimę...

« Ostatnia zmiana: 30 Paź 2021, 21:57 RODDOS »

Offline Mężczyzna RODDOS

« 18 Paź 2022, 19:41 »
Jak na knedliki, to do Królewca.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 13 Lut 2023, 17:47 »
Wczorajsza zdobycz, Psary, powiat legnicki, gmina Legnickie Pole.
Ciekawostka, miejscowość nr 2222 w moich dolnośląskich zbiorach.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 5 Sty 2024, 21:34 »
A więc nowy sezon rozpoczęty!
I to z fajnym akcentem, bo dotarłem do kolejnej nowej miejscowości. Jakoś niezbyt spiesznie idzie mi to zaliczanie, ale też się wcale nie spieszę.
Miejscowością tą był Taczalin w powiecie legnickim. Nie jest on zbyt daleko ode mnie, bo w prostej linii może dystans ten wynosi z 50 km. Dziś stanąłem w Taczalinie po przejechaniu 70. Jakoś do tej pory go omijałem.
Dalsza trasa do Ścinawy zapewniła pierwszą setkę w sezonie.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 6 Sty 2024, 12:40 »
Zaczynałeś zabawę ponad dziesięć lat temu. Wtedy liczba miejscowości zaliczonych w stosunku do nie zaliczonych zbliżała się do wyniku 1:1. Jak to wygląda dzisiaj? Jest już plan na zakończenie województwa, czy całkiem swobodnie i na luzie podchodzisz do zagadnienia?

Offline Mężczyzna RODDOS

« 6 Sty 2024, 15:54 »
To dla mnie czysta zabawa. Chodzi w niej raczej o to, by gonić króliczka, a nie złapać go. Przy jej okazji urozmaicam sobie trasy w mojej okolicy, a ich planowanie sprawia mi sporą frajdę. Nie lubię cały czas klepać tych samych odcinków.
Obecnie statystyki wyglądają w ten sposób:
- zaliczone 2261 sztuk,
- do zaliczenia 615.
Procent zaliczenia wynosi zatem circa 79.
Jeszcze sporo roboty, zwłaszcza, że nie niezaliczone niedobitki pochowały się w leśnych ostępach, w górskich zakamarkach, z dala od głównych tras, czasem składają się z kilku domków (np. jest taka wioska Trzy Chałupy w powiecie trzebnickim), czasem są widmami na mapach google (np. Pawłowice Małe w powiecie legnickim). No ale powoli docieram do tych zapomnianych siół.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 6 Sty 2024, 16:34 »
Też nie lubię krążyć po tych samych trasach i zacząłem się bawić w  ten sposób z woj. łódzkim. Lubię krążyć po bezdrożach i docierać do ukrytych gdzieś obok głównych dróg wiosek. Gorzej gdy takiej wioski nie można z pozycji Internetu namierzyć. Miałem ostatnio  taki przypadek. Co innego na google maps, geoportalu czy papierowej mapie Compasu. Zaznaczone miejsce to środek lasu bez żadnego zabudowania. Co ciekawe była przypisana do konkretnej komisji wyborczej więc ktos powinien tam mieszkać. Daleko nie mam więc chyba przyjdzie zasięgnąć języka w okolicznych wioskach ale raczej u jakiegoś starszego tubylca.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna RODDOS

« 6 Sty 2024, 19:19 »
Faktycznie, na tych cudownych elektronicznych mapach zdarzają się błędy.
Przykład Pawłowic Małych, o których pisałem, jest dość ciekawy.
To miejscowość, która została zlikwidowana ze względu na bliskość huty w Legnicy, a z powrotem ją niejako reaktywowano. Ponoć mieszkało tam w porywach 13 osób. Teraz jest znowu wyludniona ze względu na wymarcie mieszkańców.
Jak kto ciekawy, to na mapach googlowskich pokazana jest w środku innej wsi (Czerwony Kościół). Kiedyś tam nawet dojechałem i stałem dokładnie w punkcie, gdzie wg google powinna być ta wiocha. No ale dookoła był tylko Czerwony Kościół. Chciałem się spytać jakiegoś tubylca, ale nikt się nie napatoczył. Dopiero później na mapach czeskich znalazłem Pawłowice Małe tuż przy samej Legnicy. Od Czerwonego Kościoła  może ze 3 kilometry.
Tak czy owak miejscowość pozostała niezaliczona.
Chociaż jak jest wymarła, to czy powinna się wliczać do moich statystyk?

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 6 Sty 2024, 19:27 »
Na szczęście to tylko zabawa w której sami ustalamy reguły. Ostatnio zaliczyłem miejscowość na skraju odkrywki węgla brunatnego Szczerców. Pozostał tylko budynek straży. Za chwilę i to zniknie po rozszerzeniu wykopu. Wiele starych wsi jest jeszcze zaznaczonych na mapach a znajdują się tam gdzie od dawna jest teren kopalni.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 9 Sty 2024, 16:41 »
Podobnym przypadkiem jest dolnośląski Wróblin Głogowski, miejscowość oficjalnie wysiedlona, również przez sąsiedztwo huty i wchłonięta administracyjnie przez Głogów; pozostał po niej jeden zamieszkany dom i powoli rozpadający się kościółek. Mimo tego miejscowość jest zaznaczona na mapach, można też znaleźć pordzewiały znak drogowy.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 9 Sty 2024, 17:07 »
Ja dzisiaj zaliczyłem dwie sąsiadujące ze sobą wsie obie o nazwie Jasionna. Kiedyś pewnie była tylko jedna ale podział administracyjny sprawił, że znalazły się w dwóch sąsiadujących powiatach.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 25 Lut 2024, 21:20 »
Dzisiejsza jazda na pograniczu Dolnego Śląska i Wielkopolski przyniosła trzy zdobycze: Laskowa, Kąkolno i Przywsie. Ta ostatnia miejscowość jest ciekawa, bo przed wojną za nią przebiegła granica polsko-niemiecka. We wsi zachował się niemiecki punkt celny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum