Autor Wątek: Stery nakręcane  (Przeczytany 3042 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Stery nakręcane
« 2 Kwi 2009, 23:09 »
Powoli odżegnuje się od własnej teorii, że stery nakręcane są dobre. Kilka kkm i szlag trafił drobny element. Ktoś ma coś takiego do odsprzedania?

Z innej beczki, to czy do sterów a-head będzie pasował widelec z gwintowaną rurą sterową?

P.S.
Muszę się pochwalić - Tubus jest już u mnie:D

Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Stery nakręcane
« 3 Kwi 2009, 00:39 »
Cytat: "arkadoo"
czy do sterów a-head będzie pasował widelec z gwintowaną rurą sterową?

Będzie. Też miałem obiekcje ale wszystko jest spoko. Na dodatek ja mam stery ahead 1" + widelec gwintowany + redukcja + mostek 1 1/8

Cytat: "arkadoo"
Ktoś ma coś takiego do odsprzedania?

To powinno się trzymać większą powierzchnią niż ten malutki kawałek który sie wykruszył wiec sprawdź jeszcze. A jak chcesz to moge Ci taki klin kopsnąć za piwo ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Stery nakręcane
« 3 Kwi 2009, 22:04 »
Panie u mnie tego pełno i się marnuje. Co prawda nie są to stożki nówki ale jak chcesz to spokojnie mogę Ci to podesłać. :lol:
Co do zgrania się sterów z widelcem do problem leży w średnicy sterówki amorka. Jak masz sterówkę 1 cal to pod stery 1 i 1/8 nie podejdzie i na odwrót, no i jeszcze jaka jest średnica główki ramy? Szkodnik to szczęściarz i dorwał gdzieś stery na 1 cal- nie wiem czy gdzieś są jeszcze do dostania...

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
Odp: Stery nakręcane
« 19 Gru 2011, 22:17 »
Aby nie zakładać kolejnego tematu wyżalę się w tym :)
Remontuję stary rower, mocno wysłużone, piętnastoletnie stery wymagały już wymiany, kupiłem jakieś niedrogie stery, ale nie ma w nich podkładki "z zębem". Gdzieś kiedyś czytałem, że ona jest ważna aby pozostałe nakrętki się nie luzowały, mam przełożyć ze starych sterów czy to olać ??? :)
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Gru 2011, 22:25 »
przełożyć, bez tej nakrętki serio się luzują i serio jest to wnerwiające. Niektóre widelce nie miały wgłębienia i pewnie dlatego "tanie stery" nie mają stosownego ząbka dla lepszej kompatybilności.

My home is where my bike is.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 19 Gru 2011, 22:35 »
są lepsze stery nie potrzebujące tej nakrętki: górna nakrętka jest zaciskana, "gwożdżona" do widelca albo blokowana kontrą.
A podkładka pomiędzy zawsze musi być (niekoniecznie z zębem).
Trole są samotnikami i unikają słońca.

« 19 Gru 2011, 22:40 »
Jest taka nakrętka bez ząbka, w starych sterach była to niegwintowana podkładka z zębem ;]
Daleko jeszcze?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 20 Gru 2011, 22:45 »
przekładka ma być i już - i to z ząbkiem, żeby się nie obracała na rurze bo szlag całą jej funkcję trafi To raz

Dwa - co do wypowiedzi Szkodnika, starej, ale skomentować trzeba - mostek a-head do widła z gwintem można dać TYLKO wtedy, jeśli jego dolna krawędź wypada poniżej gwintu Inaczej duże prawdopodobieństwo wizyty u protetyka, w zagłębieniach gwintu widelec jest wszak bardzo wychudzony!

« 20 Gru 2011, 22:53 »
przekładka ma być i już - i to z ząbkiem, żeby się nie obracała na rurze bo szlag całą jej funkcję trafi To raz

Szczerze mówiąc to liczyłem najbardziej na twoją opinię, no może jeszcze Symfoniana :) Podkładka z zębem trafi w takim razie do nowych sterów :)
Daleko jeszcze?

Offline skolioza

« 21 Gru 2011, 21:47 »
Dzięki Chmuracie za uznanie, ale na prawdę nie zasługuję... jak widzisz odpowiedź i beze mnie i Symfoniana padła ;)

« 21 Gru 2011, 22:31 »
Padły różne odpowiedzi, twoja przechyliła szalę ;) Stery skręcone i wyregulowane, rowerkowi brakuje już tylko napędu :)
Daleko jeszcze?

• blog podróżniczy
« 31 Mar 2014, 16:41 »
odgrzeję kotleta.
Mam (a raczej miałem) stery nakręcane 1 cal tecora, z alu miskami i łożyskami maszynowymi. Niestety po dwóch latach użytkowania dolna miska postanowiła się rozerwać na dwie części, dając w rezultacie trzaski i wyczuwalny luz w trakcie jazdy. Jako, że na zimę miałem założone kiepskie koło z luzami na piaście to zbytnio mnie te dźwięki nie zaniepokoiły, ale dziś rozebrałem stery i wyjąłem coś takiego

Pytanie zatem do was, czym spowodowana była taka usterka? Wada montażu, wada materiałowa, czy też coś innego? Zbyt intensywnie downhillu z sakwami na tym rowerze nie uprawiałem, w ostatnim roku służył tylko jako mieszczuch.
Na razie zamówiłem stery Pro MT-01 i zamierzam użyć dolnej części do kompletu ze sprawną górą obecnych sterów.

Offline skolioza

« 31 Mar 2014, 18:45 »
pierwszy raz widzę tak uszkodzone stery, obstawiałbym więc wadę (lub ogromne zmęczenie?) materiału

• blog podróżniczy
« 31 Mar 2014, 18:54 »
zamówione MT-01 okazały się niedostępne. Ma ktoś do sprzedania dół (lub całe) sterów 1 cal pod konus 26,4mm?
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2014, 18:59 globalbus »

Offline skolioza

« 31 Mar 2014, 21:31 »
calowe Tange (chyba, bo nie mają górnej nakrętki ori) jakieś mam - ale o co biega z tym konusem?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum