Autor Wątek: Transport roweu do Czarnogóry  (Przeczytany 1160 razy)

Offline Mężczyzna Marko

• Miasto: Ustroń
  • Na forum od: 29.11.2013
Transport roweu do Czarnogóry
« 29 Lis 2013, 17:43 »
Witam,

Macie pomysł jak przetransportować rower z południa Polski lub Czech do Czarnogóry?

Pozdrawiam!

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Odp: Transport roweu do Czarnogóry
« 29 Lis 2013, 18:49 »
Ja proponuję pociągami regionalnymi. Pewnie ze dwa dni drogi i na miejscu jesteś ledwie żywy, ale za to kiedy jedno i drugie minie, to satysfakcja i wspomnienia takiej eskapady pozostają na zawsze.

A tak bardziej realnie, to możesz do Budapesztu dojechać albo regionalnymi pociągami z przekraczaniem granicy rowerem, albo bezpośrednio autokarem linii Orangeways z Krakowa. Potem z Budapesztu do Belgradu jest z tego co wiem tani pociąg. No i na koniec ostatni pociąg Belgrad-Bar, przy czym wysiąść możesz oczywiście wcześniej.

Jest jeszcze jedna opcja, czyli autokar jakiegoś biura podróży (np. OIS) i dojazd z nimi. Z tego co wiem, to ok. 400zł w dwie strony. Ktoś z forum (chyba m+k) tak jechali.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 29 Lis 2013, 19:21 »
Prawda, jechaliśmy autokarem z biura ois, z rowerami z Polski do Czarnogóry w dobrej cenie.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7539.msg143801#msg143801

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 29 Lis 2013, 19:39 »
My także w tym roku autokarem, ale z Krakowa ( do Budvy). Cena 400zł w dwie strony za osobę +70zł za rower. Obyło się bez większych problemów, więc możemy polecić, ale po 24h w autokarze też wychodzi się ledwo żywym. ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Marko

« 9 Gru 2013, 14:27 »
Ja proponuję pociągami regionalnymi. Pewnie ze dwa dni drogi i na miejscu jesteś ledwie żywy, ale za to kiedy jedno i drugie minie, to satysfakcja i wspomnienia takiej eskapady pozostają na zawsze.

Wierzę :) Dzięki za odpowiedzi. Rozważę chyba to OIS, bo wygląda korzystnie, ale jeżeli ktoś transportował rowery jeszcze inaczej to proszę wciąż się dzielić swoimi sposobami :)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 9 Gru 2013, 16:07 »
Ja się wybieram w przyszłym roku do Czarnogóry (przez Chorwację) i kolejny raz będę korzystał z usług kolei słowackich i węgierskich. Jest mi łatwiej z racji bliskości od Zakopanego. Wsiadam rano w pociąg w Trstenie na Orawie i wieczorem jestem w Pecsu, 30 km od granicy chorwackiej.
Taka podróż pociągami regionalnymi i pośpiesznymi przez dwa kraje kosztuje razem z rowerem 18,18 € na Słowacji i 6685 forintów na Węgrzech, czyli razem ok. 170 zł. Przy czym przewóz roweru na Słowacji i na Węgrzech jest o wiele mniej problemowy niż u nas.

Analogicznie można przejechać przez Serbię pociągami regionalnymi z przekraczaniem granic rowerem. Najpierw przez Słowację do Komarna. Potem przez Węgry z Komarom do Kelebi. I na koniec z Suboticy przez Belgrad do Czarnogóry. Zajmie to dwa dni, ale będzie niewiele kosztować, zapewni wiele przygód i pozwoli zwiedzić 3 stolice: Bratysławę, Budapeszt i Belgrad :)

Offline Mężczyzna Marko

« 10 Gru 2013, 17:18 »
Przy czym przewóz roweru na Słowacji i na Węgrzech jest o wiele mniej problemowy niż u nas.

Co dokładnie masz na myśli?

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 10 Gru 2013, 17:43 »
W ichnich osobówkach panują takie same zwyczaje jak w naszych. Dla ciebie najwygodniej będzie jechać ze Zwardonia. Startujesz o koło 16 i w południe jesteś w Szegedzie. Trasę na Węgrzech rozpisz sobie na kartce bo w kasie nie ma szansy się dogadać.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 10 Gru 2013, 22:26 »
Przy czym przewóz roweru na Słowacji i na Węgrzech jest o wiele mniej problemowy niż u nas.
Co dokładnie masz na myśli?
Dokładnie mam na myśli Słowację. W wielu pośpiesznych pociągach (Rychlík) oddaje się rower do wagonu bagażowego i bicykel jedzie całą drogę pod opieką konduktora.
Podobnie wiosłem rower też w Słowenii w ekspresie.
Jeśli chodzi o Węgry, pod tym linkiem można pobrać nowy rozkład jazdy i zaplanować podróż.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum