Autor Wątek: Co to za suport?  (Przeczytany 580 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Co to za suport?
« 29 Lis 2013, 21:15 »
Czy ktoś na podstawie tych zdjęć może powiedzieć co to za suport?
Nie chodzi mi o tam jest teraz włożone, tylko jaki to standard.
Czy włożę tam pakiet z gwintem BSA, z gwintem włoskim czy też jest to coś zupełnie innego.
O ramie wiem tyle że to jest rama szosowa CR-MO

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Co to za suport?
« 29 Lis 2013, 21:18 »
Klasyczny suport Shimano (nie kartridż) - były zarowno w wersjach włoskich jak i angielskich Póki nie wykręcisz (czyli nie zobaczysz w którą stronę miska się kręci) to się nie dowiesz
Chyba że jesteś w stanie podać oznaczenie wybite na misce bo jest nieczytelne - to będzie wiadomo od razu

E - jeśli dobrze odczytuję że to 1,37x24 to jest anglik

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 29 Lis 2013, 21:23 »
Dzięki, na Ciebie liczyłem  :D

To teraz pytanie laika: czy da się w to włożyć pakiet, czy już na zawsze ma zostać taki?
Ja serwisowałem/wymieniałem suporty w starych Rometach i pakiety BSA i włoskie, ale takiego nie widziałem więc wiem tylko o co mniej więcej chodzi.

A o numer postaram się wywiedzieć.

Offline skolioza

« 29 Lis 2013, 21:33 »
Suport z gwintem angielskim = BSA
Jeśli więc jest to faktycznie anglik (BSA) to jest to najpopularniejszy rodzaj gwintu stosowany w MTB - suportów do kupienia jest od metra, zwróć tylko uwagę na szerokość mufy (68 lub 73mm, rzadko 70mm)
Kwestia aby odkręcić kontrę z lewej strony (w lewo), następnie miskę z lewej strony (też w lewo), wyciągnąć oś, łożyska i ew uszczelkę, wykręcić prawą miskę (w prawo - przeciwny gwint) i masz gołą mufę gotową przyjąć co tylko chcesz

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 29 Lis 2013, 21:42 »
Jak wyjąć i zainstalować nowy to pikuś, kluczowe było to ostatnie zdanie = pasuje
Dzięki bardzo

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Lis 2013, 21:46 »
Na prowadnicach do linek pisze Made in France. Jesli to francuski rower sprzed lat '90, to może być jeszcze w systemie francuskim... prawie dzis nie do dostania. Ale da sie cos wykombinowac jakby co :-)

Offline skolioza

« 29 Lis 2013, 21:47 »
Sprawdź tylko czy to na pewno 1,37x24- to jest teraz kluczowe (od tego zależy czy to gwint angielski BSA czy coś innego)

E:
Alek - nie ma co gdybać Górskie Peugeoty sprzed roku '90  mialy gwint BSA pomimo że były robione we Francji Oznaczenie gwintu nie pozostawi wątpliwości - Francuz to byłoby M35x1 chyba, a jak będzie 1,37x24 to nie może być nic innego jak anglik
A nawiasem - da się przykombinować z dwoma anglikami aby złożyć francuza (ponoć wystrczy zastosować 2 lewe miski z supo BSA i działa - ale nie testowałem)
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2013, 21:53 skolioza »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 29 Lis 2013, 21:52 »
właśnie dostałem odpowiedź na pytanie o napisy - "oznaczenie gwintu angielskiego 1,37 "

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 30 Lis 2013, 02:51 »
Peugeot przechodził na BSA w latach 1982-85, mój PH11 z '85 jest już na angliku, ale model sprzed roku - jeszcze nie. Obydwa mają rurki łączone na gładko, tak jak ten na obrazku. Nie wiem jak inni producenci, może trzymali się tego dłużej? Więc tak ogólnie jest co gdybać, bo rama szosowa :-)

No ale jak 1,37 to 1,37.

Dwie takie same miski mogą i zadziałać, jeśli ma się support z obydwoma zdejmowanymi. Są jednak lepsze opcje - np. bezgwintowy support Veloorange http://store.velo-orange.com/index.php/components/bottom-brackets/grand-cru-threadless-bottom-brackets.html

Sprawdziłem i okazało się, że zresztą robią też już bezpośrednio po francusku: http://store.velo-orange.com/index.php/grand-cru-bottom-brackets-hollow-axle-alloy-cups-1121.html

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 1 Gru 2013, 22:23 »
Skolioza, a masz może klucz do takiego suportu?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

« 2 Gru 2013, 20:58 »
komuś pożyczyłem i nie wrócił...
ale można sobie poradzić od  biedy młotkiem i śrubokrętem, oraz nastawnym 35mm

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 2 Gru 2013, 23:10 »
Wax, do takiego supportu to klucz tzw hakowy (jak do kontr w ostrzakach - popytaj w takim środowisku) i jakiś klucz kołkowy, tego to już nie wiem, gdzie szukać.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 3 Gru 2013, 08:57 »
Mogą przydać się stare klucze, które kiedyś były dołączane do rowerów np do popularnych składaków.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline skolioza

« 4 Gru 2013, 18:34 »
Mogą przydać się stare klucze, które kiedyś były dołączane do rowerów np do popularnych składaków.
tym odkręcisz kontrę, ale problem kołkowego zostaje..

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Gru 2013, 19:02 »
Myślę, że podstawowe pytanie brzmi: po co odkręcamy?

Jeśli po to żeby rozebrać, nasmarować i złożyć z powrotem to szukałbym klucza, ale żeby wymienić na pakiet to powinno się udać "ruskim kluczem".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum