Autor Wątek: hydrauliczne hamulce tarczowe  (Przeczytany 21190 razy)

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Odp: hydrauliczne hamulce tarczowe
« 28 Gru 2022, 08:40 »
Składam rower na hydraulice. Mam klamkomanetkę GRX razem z przewodem hamulcowym i samym zaciskiem. Jestem niemal pewien, że będzie zbyt krótki.

Pytania do ekspertów 8) W jaki sposób łączy się przewód hamulcowy z zaciskiem? Czy to się tylko skręca? Jak powinien być zakończony przewód od tej strony?
Jaki masz zacisk?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Gru 2022, 16:00 »
GRX

Z tego co się dowiedziałem, to obie strony powinny być identyczne. Moje klamkomanetki i zaciski są z demontażu. W woreczku znalazłem tzw. oliwkę. Czyli ktoś  wyrwał przewód zamiast odkręcić..? Tak to przynajmniej wygląda.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 31 Gru 2022, 19:26 »
Pewnie tak, zobacz na YouTube montaż hamulców grx

« 25 Sty 2023, 01:02 »
Właśnie pierwszy raz zmieniałem przewody hydrauliczne i zalewałem Johnson's Baby. Umordowałem się, ale wiem co i jak. Prawa klamka jest niepokojąco miękka, ale może tak ma być..

Przy wymianie przewodów warto dokupić 'flange connecting bolt', bo nie da się go łatwo zdemontować bez cięcia przewodu. Stare przewody lepiej zostawić jako zapas na przyszłość - żeby mieć gotowca o innej długości.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 25 Sty 2023, 12:15 »
Prawa klamka jest niepokojąco miękka

Ja przy hamulcach Shimano - jeśli mam bardzo miękko (po wymianie płynu i odpowietrzeniu), jeszcze trochę płynu "wciskam" strzykawką przez zawór dolny, by zwiększyć ciśnienie, w układzie hamulcowym.

« 25 Sty 2023, 23:14 »
Jednak jeszcze raz wykonałem zalewania tylnego hamulca. Tym razem do lejka nalałem oleju. Strzykawką naprzemiennie wtłaczałem i wysysałem olej wraz z bąbelkami powietrza.

Teraz prawa klamka zdaje się być nawet nieco twardsza od lewej, ale różnica jest niewielka.

Nie wykluczam, że wstrzyknięcie dodatkowego oleju dałoby podobny efekt.

Offline Mężczyzna majq

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.12.2013
« 27 Maj 2023, 08:10 »
podepnę się pod temat - czy jest różnica funkcjonalna pomiędzy płytką stalową a aluminiową w klockach hamulcowych? jedyne co mi przychodzi to lepsze oddawanie ciepła przez aluminium ale czy ma to znaczenie w użytkowaniu aż takie?
Vmax: 81 km/h *** Dmax: 301 km *** Hmax: 3450m

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum