Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138575 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Przepisy drogowe
« 12 Mar 2013, 10:05 »
W jakim sensie wstyd? Bo Lidl?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Mar 2013, 10:11 »
W takim: "Nawet jeśli masz pierwszeństwo, zatrzymaj się..."

Jasne, że trzeba uważać, bo co mi po tym że zginąłem niesłusznie, ale tego typu akcja to jednak żenada.

Policja apeluje do rowerzystów, żeby nie korzystali z przysługujących im praw, jednocześnie NIE APELUJĄC (*) do kierowców by te prawa respektowali.

(*) Znasz jakąś akcję naszych władz w tej kwestii, skierowaną do kierowców?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 12 Mar 2013, 10:14 »
kierowco, nawet jak masz zielone światło na skrzyżowaniu, to zatrzymaj się i upewnij czy czasem jakiś pieszy nie biegnie na czerwonym bo inaczej mu autobus ucieknie :P

mi się zawsze wydawało, że generalnie w takich różnych miejscach gdzie są pierwszeństwa po prostu trzeba "zachować należytą ostrożność". tylko tyle i aż tyle.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Mar 2013, 10:18 »
No właśnie!
Taki tekst do kierowcy wszyscy uznaliby za żart, a do rowerzysty piszą to jak najbardziej poważnie.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 12 Mar 2013, 10:24 »
Wg. mnie to nic innego jak wylozona lopatologicznie zasada ograniczonego zaufania. I bardzo dobrze, lepiej urazic czyjas inteligencje niz zbierac go spod ciezarowki, ktora skrecala z pasa na wprost "bo inaczej by sie nie wyrobila".

( Przyklad z zycia wziety, skonczylo sie na rowerze zwinietym w kulke (doslownie) i zlamanej goleni. Raport policyjny stwierdzil niezachowanie ostroznosci po obu stronach. )

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Mar 2013, 10:36 »
No dobrze ale takie zachowanie stwarza niebezpieczeństwo na drodze.

Jadąc rowerem z drogą z pierwszeństwem przejazdu dojeżdżając do skrzyżowania zatrzymuję się przed skrzyżowaniem. Z bocznej podjeżdża samochód i co mam wtedy zrobić ruszyć czy go niezgodnie z przepisami przepościć?! Kierowca te4ż patrząc na takiego rowerzystę pomyśli, że jakiś idiota i nie zna się na przepisach.

Twórcy tej "akcji" zapewne myśleli tylko o sytuacjach gdy droga rowerowa przebiega przez skrzyżowanie.

Te hasła powinny być skierowanie do kierowców bo to oni są tutaj szczególnym zagrożeniem, bo nie zwracają szczególnej uwagi tam gdzie powinni to zrobić.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 12 Mar 2013, 10:50 »
Niestety z mojego doswiadczenia (jako rowerzysty, prawa jazdy nie mam) to wiecej cyklistow niz kierowcow wymaga takiej edukacji. Z drugiej strony nie zaszkodzilo by przypominac i tym, i tym, nie?

Nie widze w praktyce problemu z obejrzeniem sie przed przejazdem czy nie jestem na prostej kolizyjnej z jakims milym taksowkarzem. To tylko rzut oka.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 12 Mar 2013, 10:53 »
Ok, wlasnie zalapalem, ze ulotka kaze sie zatrzymac. Mea culpa, rzeczywiscie bez sensu. Wystarczyloby powiedziec "rozejrzec" albo "ocenic sytuacje na drogach podporzadkowanych".

Offline Mężczyzna Cycloman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 09.02.2013
« 12 Mar 2013, 11:51 »
Nie wiem co szybciej by nastąpiło, gdybym zastosował zalecenie tego idioty. Czy zsiadłbym z roweru i wrócił autobusem do domu czy ktoś zniecierpliwiony z tyłu by mnie zatłukł, gdybym co kilkadziesiąt metrów bo czasem w mieście tak często mam przecznice, zatrzymywał rower by przepuścić ewentualnego zabójcę za kierownicą.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
« 12 Mar 2013, 17:10 »
Prawidłowo tekst powinien brzmieć:
"rowerzysto - zwolnij, rozglądaj się i bądź gotów zatrzymać się, jeśli ktoś chce wymusić pierwszeństwo". Tak właśnie się powinno jeździć, sam tak jeżdżę. A Policji wyszła zachęta do zachowania niebezpiecznego i karanego mandatem 300 złotych. // Marcin Hyła
http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,13545110,Niebezpieczne__niezgodne_z_przepisami___rowerzysci.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Rowery

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 12 Mar 2013, 18:27 »
Kolejny raz policja pokazuje swoje kompetencje. Raczej ich brak.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 14 Mar 2013, 20:41 »
Policja stoi murem za sobą:

Rzecznik coraz bardziej pogrąża policję. Nakazuje łamać przepisy a do kierowców nic nie ma, bo "pędzący rowerzysta" jest tym, który jedzie by zginąc na drodze...:|

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 14 Mar 2013, 21:15 »
Bo jak brnąc w gó..o to do końca ....A broń Boże się do błędu przyznać .
A akurat do tego niebieskiego miałem resztki szacunku...

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 14 Mar 2013, 22:13 »
z policyjną wizją świata już się spotkałem kiedyś, w liceum jak jeszcze paliłem, siedzieliśmy z kolegą gdzieś na ławce parku no i papierosek wiadomo, okoliczny patrol zainteresował się tym, że śmiecimy, tzn papierosy lądowały pod nogami, pan policjant wytłumaczył mi, że od takich występków właśnie się zaczyna i podnosi głowę zło.

dlatego właśnie nie służmy złu, nośmy kamizelki, ładne breloczki, często hamujmy a jak wiadomo najefektywniej i najbezpieczniej to silnikiem.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 14 Mar 2013, 22:52 »
Nie rozumiem waszego niesmaku. Facet mowi dość sensownie i jesli zachowawczo interpretuje przepisy czy hipotetyczne sytuacje na drodze, to tylko i wylacznie z troski o cyklistow. Nie wdaje sie w dywagacje ze sciezki sa zle zaprojektowane, bo sa, ani ze niektorzy kierowcy nie przestrzegaja przepisow, bo tak jest i zawsze bedzie - ale uswiadamia ze nawet lekka stluczka moze skonczyc sie smiercia rowerzysty, nie kierowcy.

Jest oczywiste ze wszyscy, lacznie z policja, chcielibysmy zeby wszyscy jezdzili poprawnie i z glowa. Ale poki co dbajmy przede wszystkim o siebie i lepiej nie kopmy sie z koniem w postaci Mietka z silowni za kierownica białego audi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum