Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138590 razy)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Odp: Przepisy drogowe
« 9 Paź 2013, 12:59 »
metodą opisową :D
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 9 Paź 2013, 13:03 »
Ciekawe czy autor pociągnie temat i zgłosi się z filmem na policję.

Chyba nic się nie stało w sensie 'wykroczenia drogowego'. W sprawach złorzeczeń, groźb sprawy należy zakładać z powództwa cywilnego.
Dwukrotnie niezachowanie wymaganego odstępu od wyprzedzanego rowerzysty. Niezależnie od tego, jak rowerzysta znalazł się przed samochodem. Przynajmniej tak widzę filmik.

Przepisowa odległość -raczej- nie została zachowana. Stwierdzenie niezachowania jej bez cienia wątpliwości chyba jest niemożliwe - w przypadku wątpliwości, na korzyść podejrzanego.

Kiedy jeździłem z kamerą, kusiło mnie, by zamontować dalmierz.
Kiedyś czytałem artykuł o wykładowcy jakiegoś uniwersytetu z obszaru północnej Anglii. Mierzył odległości zachowywane podczas mijania rowerzystów. Przybierał różne postacie. Najszerszym łukiem kierowcy go mijali wówczas, kiedy w peruce z długimi włosami przebrany był za młodą (atrakcyjną) kobietę.

Sam myślałem, żeby po wypadku zacząć jeździć z krzesełkiem dla dziecka na bagażniku. Myślałem tam włożyć dużą lalkę i jej nie zapinać.

Taki efekt: hamuję przed autem, z tyłu wylatuje mi "dziecko" padając przed zderzak/na maskę. Bardziej by działało na wyobraźnię, se myślę.

Jednak nie mam  już sił na kontakty z 'dziennikarzami' (zaraz by byli).
W żadnym z przypadków autor artykułu nawet nie skontaktował się ze mną - dygresja o 'bezstronności i rzetelności' w kontekście różnych reportaży, czy newsów. Jeśli sprawy nie zbadasz dogłębnie, treścią/przesłaniem prawdopodobnie zostałeś wprowadzony w błąd - weryfikacja faktów - bez niej trudno teraz coś pewnego w sposób odpowiedzialny powiedzieć.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 11 Paź 2013, 01:12 »
http://kontakt24.tvn24.pl/temat,rowerem-po-ekspresowce-wykazal-sie-jaskrawym-brakiem-poszanowania-przepisow,101862,html?categoryId=496

Rozwój technologii, coraz więcej kamer i telefonów z takowymi, więcej zakazów na drogach "przelotowych". Pewnie takich obrazków w sieci będzie coraz więcej...

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 11 Paź 2013, 01:29 »
jest nagonka będzie OC....
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Paź 2013, 07:59 »
Cóż, OC nie zamierzam kupować na rower. Mam to po prostu w d*pie. Trzeba będzie uciekać przed policją ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 11 Paź 2013, 08:34 »
Muszę się przyznac w tym roku też jechałem ekspresówką i też S8 z Wyszkowa do Warszawy, gdy się zorientowałem było już grubo ponad 5km, ale muszę powiedziec, że na bezpieczeństwo i komfort jazdy nie mogę narzekac. :P

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Paź 2013, 15:11 »
W tym roku jechałem A4 8) Część ekspresówka, część autostrada. Jest świetnej jakości droga, do tego dostosowana do jazdy na rowerze jak mało która i zabraniają z niej korzystać :icon_confused:
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Paź 2013, 17:32 »
Przepisy dotyczące rowerzystów są tak zagmatwane, że nawet policja ma problemy z ich stosowaniem. ;)

Nie na żarty zdenerwowałem się, gdy przeczytałem w Głosie Pomorza o rowerzyście, który dostał mandat za brak błotników. Jakie było uzasadnienie Policjanta? Zacytujmy tą błyskotliwą myśl w całości:

"Nie wiadomo, kiedy zacznie padać, a nagła ulewa mogłaby doprowadzić do zapryskania oczu wodą z koła i spowodowania zagrożenia w ruchu drogowym."

Kilka innych przykładów "walki" policji z rowerzystami w linku poniżej:

źródło: http://polskanarowery.sport.pl/blogi/tylkodlarowerow/2013/10/w_policji_tydzien_bez_zenujacej_wtopy__tygodniem_straconym/1?bo=1

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 24 Paź 2013, 18:01 »
Faktycznie, rozporządzenie o wyposażeniu pojazdów jest skomplikowane jak diabli.
Coraz bliżej jestem wydrukowania sobie (albo przynajmniej skopiowania na telefon) kluczowych artykułów z ww. rozporządzenia i PORD.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Paź 2013, 09:00 »
a jest gdzieś możliwość wydrukowania, skopiowania z jakiejś strony pełnych przepisów dotyczących spraw rowerowych?
- wyposażenie roweru
- wyposażenie przyczepki
- jazda rowerem z dzieckiem i bez, chodniki i te sprawy?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 25 Paź 2013, 09:39 »
Strony z wyciągiem nie znam. Ale samemu wyciągnąć to, co interesujące, to nie jest wielki problem, przynajmniej masz wtedy pewność, że niczego nie przegapiłeś.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Sie 2014, 19:21 »

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 26 Sie 2014, 19:55 »
Teraz piesi mają nowy obowiązek na drodze: http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/102338,Obowiazkowe-odblaski-dla-pieszych.html

Rowerzystów taż to dotyczy jak się im spacerów z pojazdem zachce. Tylko, że rowerzyści jakieś tam elementy odblaskowe zawsze posiadają.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 26 Sie 2014, 23:08 »
Przy czym ja bym tu liczył (być może naiwnie) na zdrowy rozsądek mundurowych. Liczę, że jak będzie szedł chłop ubrany na czarno po nieoświetlonej ulicy, to mu wlepią mandacik, albo najlepiej zgarną, żeby go nikt nie rozjechał. Ale żeby nie sadzili mandatów np. kierowcy, który wychodzi na siku bez odblasków, albo rowerzyście, który ma odblaskowy i oświetlony rower, ale sam na sobie nic nie ma i ten rower prowadzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum