Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138591 razy)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: Przepisy drogowe
« 27 Sie 2014, 06:22 »
To jest taki dziwny przepis, który w zasadzie nic nie wnosi w poprawę bezpieczeństwa. Tylko nikt ustawodawcy nie zarzuci, że nic nie robi w temacie zmniejszenia wypadków na naszych drogach.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 27 Sie 2014, 09:37 »

Kiedyś czytałem artykuł o wykładowcy jakiegoś uniwersytetu z obszaru północnej Anglii. Mierzył odległości zachowywane podczas mijania rowerzystów. Przybierał różne postacie. Najszerszym łukiem kierowcy go mijali wówczas, kiedy w peruce z długimi włosami przebrany był za młodą (atrakcyjną) kobietę.
zauważyłam, że jak jeździłam składakiem w cywilnych ciuchach omijano mnie lekkim łukiem,  odkąd jeżdżę po mieście w kasku i ciuchach rowerowych - kierowcy aut mijają mnie na gazetę, jak zmienię górala na rower szosowy to będą mnie mijać na grubość kartki papieru ?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 27 Sie 2014, 09:42 »
Zakładają, że jak wyglądasz pro, to jeździsz jak po sznurku..

Krótki kurs bezpiecznego rowerzysty:
1) Jeśli szosa wąska, jedzie ktoś pasem przeciwnym - wjeżdżamy na środeczek pasa.
2)Kiedy pas sąsiedni zwalnia się, a za nami ktoś jedzie - śmigamy do krawędzi.
3) Posiadamy lusterko, lub patrzymy, czy zjeżdżając na środek nie wpakujemy się już pod auto. Trzeba monitorować sytuację z przodu i z tyłu.

Jako iż "gazetka" i "zapałka" biorą się (z moich obserwacji) najczęściej przy wyprzedzaniu na trzeciego na zbyt wąskich do tego ulicach.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 27 Sie 2014, 10:08 »
Przestałem zapinać pasek (ok 30cm) przy lewej sakwie i teraz w czasie jazdy majta się na wszystkie strony. Statystyczna odległość wyprzedzania na pustej drodze zamiejskiej zdecydowanie wzrosła.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 27 Sie 2014, 20:59 »

Kiedyś czytałem artykuł o wykładowcy jakiegoś uniwersytetu z obszaru północnej Anglii. Mierzył odległości zachowywane podczas mijania rowerzystów. Przybierał różne postacie. Najszerszym łukiem kierowcy go mijali wówczas, kiedy w peruce z długimi włosami przebrany był za młodą (atrakcyjną) kobietę.

http://ibikekrakow.com/2011/06/24/rowerzysta-wyprzedzany-przez-kierowcow-%E2%80%93-fakty-i-mity/
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna menel

« 27 Sie 2014, 21:36 »
Kierowcy wyprzedzali rowerzystę tym bliżej im bliżej środka pasa jechał rowerzysta. Stoi to w opozycji do tego, w co wierzy wielu doświadczonych rowerzystów (czyli że im bliżej środka pasa jedziemy tym kierowcy wyprzedzają nas w większej odległości).

Bez sensu jest porównywanie polskich doświadczeń z angielskimi badaniami chociaż te wydają się być logiczne.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 28 Sie 2014, 12:38 »
istnieje również wiele powodów dla których rowerzyści nie powinni jeździć zbyt blisko prawej krawędzi drogi, np. zły stan nawierzchni przy prawej krawędzi jezdni (co może wywołać slalomowanie i niepewny tor jazdy rowerzysty)
potwierdzam, miałam niezłe zdziwko i pełne OTB pewnego razu, jak wjechałam w kałużę, a tam nie było kratki ściekowej w otworze burzówki, od tej pory w deszczu jadę środkiem pasa

• Wyprawy młodej pary
« 28 Sie 2014, 13:10 »
Ja jestem zwolennikiem dynamicznej jazdy:

Jeżeli jadą samochody na przeciwległym pasie, to "zatykamy" nasz pas jadąc jego środkiem - nikt nas nie myknie na trzeciego, a to najczęstsza sytuacja, kiedy wyprzedza się zbyt blisko.

Jeśli zaś lewy pas jest wolny, to zjeżdżamy do krawędzi (o ile nie ma tam śmieci, studzienek itp.)

Taka jazda daje moim zdaniem najlepsze rezultaty. Jednocześnie wymaga zwracania uwagi na to co dzieje się wokół nas. To dodatkowa zaleta.

Offline Mężczyzna MatKaraś

• Miasto: Kraków - okolice
  • Na forum od: 06.12.2013
« 1 Wrz 2014, 18:19 »
A taka ciekawostka. Ponieważ rolkarz nie jest uregulowany w przepisach o ruchu drogowym sądy traktują go jak pieszego. I to warto wiedzieć. Zwłaszcza, że od wczoraj pieszych obowiązują odblaski.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 1 Wrz 2014, 19:07 »
To jest taki dziwny przepis, który w zasadzie nic nie wnosi w poprawę bezpieczeństwa. Tylko nikt ustawodawcy nie zarzuci, że nic nie robi w temacie zmniejszenia wypadków na naszych drogach.
Bez przesady, piesi poza terenem zabudowanym stanowią spory procent ofiar. Jeśli tylko będzie mądra edukacja, powinien być wyraźny efekt.

• Wyprawy młodej pary
« 1 Wrz 2014, 22:54 »
A i myślę, że sam szum wokół wprowadzenia przepisu odniesie większy skutek, niż same ewentualne mandaty. Bo nie sądzę, żeby policja masowo "polowała" na ludzi bez odblasków. Z resztą jeśli nie będą ich mieli, to policja prawdopodobnie ich nie zauważy na tle ciemnego lasu. Nie widać osoby = nie będzie mandatu ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Wrz 2014, 14:09 »
Tak dla pewności...

Jest dwupasmówka, obok niej pobocze przedzielone ciągłą linią. Muszę, powinienem, czy nie mogę nim jechać? Jadę rowerem oczywiście.
Sytuacja się zmienia gdy na drodze jest korek, lub dopuszczalna prędkość to 50/70/90 ? Ew gdy pobocze jest tylko na ~200m tej drogi ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 5 Wrz 2014, 14:45 »
Art. 16 ust. 5 PORD:

"5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, wózkiem rowerowym, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych. ".
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Wrz 2014, 14:53 »
A 'nie nadaje się do jazdy' jest gdzieś wyszczególnione? Asfaltowe pobocze pełne kamyków nijak na szosę się nie nadaje...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna menel

« 5 Wrz 2014, 14:59 »
Zawsze ceniłem naszych ustawodawców za precyzyjne określenia typu "pobocze nienadające się do jazdy" albo "DDR prowadząca w kierunku jazdy".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum