Z tego co wiem (jeśli nie, niech ktoś oświeci ) prędkościomierz nie jest obowiązkowy w żadnym pojeździe i nie ma to związku z samym wykroczeniem. W sumie według przepisów przecież nie chodzi o to żeby się gapić w "deskę" i trzymać te 50/70/90 itd. , tylko oscylować wokół tej maksymalnej dopuszczalnej, dlatego według przepisów jest margines tolerancji w każdą stronę.
Nie jestem pewny co do motorowerów, motocykli ale pojazd samochodowy musi mieć prędkościomierz
Cytat: maciek.klenczon w 3 Cze 2015, 14:18Nie jestem pewny co do motorowerów, motocykli ale pojazd samochodowy musi mieć prędkościomierz Ok zostałem oświecony, a jest napisane że musi być działający? (mówimy o polskim prawie jednak, choć drogowe jest najlepiej skonstruowane). Ale to i tak nie ma nic wspólnego z samym wykroczeniem.
Art 66.pkt 2 ustawy Prawo o ruchu ...."Urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie."
Test, raczej prosty, chociaż jest i coś podchwytliwego.Niemniej jednak udało się zrobić 100%.