Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138596 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Przepisy drogowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 3 Cze 2015, 14:03 »
Jak już złapią za przekroczenie prędkości to Policja musi wystawić mandat zgodnie z taryfikacją, pouczać może za niektóre wykroczenia zazwyczaj nie związane z bezpieczeństwem ruchu np. nieprawidłowe zatrzymanie, parkowanie (wiem bo mnie i to Straż Miejska pouczyła ;)). Generalnie rowerzyście jest ciężko prędkość udowodnić ( nie wszystkie fotoradary "łapią" rower, zazwyczaj musi wjechać z górki albo z wiatrem wprost na suszarkę w czasie nudnego dnia dla patrolu).

Z tego co wiem (jeśli nie, niech ktoś oświeci ;))  prędkościomierz nie jest obowiązkowy w żadnym pojeździe i nie ma to związku z samym wykroczeniem. W sumie według przepisów przecież nie chodzi o to żeby się gapić w "deskę" i trzymać te 50/70/90 itd. , tylko oscylować wokół tej maksymalnej dopuszczalnej, dlatego według przepisów jest margines tolerancji w każdą stronę.

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
« 3 Cze 2015, 14:06 »
Karanie za przekroczenie prędkości odbywa się na podstawie art. Art. 92. § 1 KW "Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego,podlega karze grzywny albo karze nagany. "
lub Art. 97 KW "Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (z późniejszymi zmianami) lub przepisom wydanym na jej podstawie podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

Art. 2 pkt. 47 ustawy Prawo o ruchu ... definiuje rower jako:
pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h

Także kierujący rowerem, poruszając się po drodze publicznej jest obowiązany stosować się do przepisów podobnie jak kierujący samochodem, motorem itp.

Takie moje skromne zdanie

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 3 Cze 2015, 14:16 »
Pisząc o prawnikach nie miałem na myśli anonimowych użyszkodników internetu. Będziesz chciał to sam sobie znajdziesz. Nie napisałem też, że rowerzystów „nie obowiązuje” ale że „nie widzę podstaw do mandatu”, bo zagrożenie spowodowane przez rowerzystę przekraczającego prędkość jest zdecydowanie mniejsze niż np. przez kierowcę ciężarówki i w tym przypadku powinno m wystarczyć upomnienie.
Złośliwych uwag nie było z mojej strony – wkurza mnie, że strażacy miejscy kierują do sądu sprawy za które w ostateczności płacimy z naszych podatków.
Nie udzielenie kary z taką a nie inną argumentacją jest wyłącznie próbą wyjścia z twarzą przez sąd. Wyobrażasz sobie pianę toczoną przez „środowiska rowerowe” i ciągnięcie sprawy do wyższych instancji.

« 3 Cze 2015, 14:18 »
Z tego co wiem (jeśli nie, niech ktoś oświeci :wink: )  prędkościomierz nie jest obowiązkowy w żadnym pojeździe i nie ma to związku z samym wykroczeniem. W sumie według przepisów przecież nie chodzi o to żeby się gapić w "deskę" i trzymać te 50/70/90 itd. , tylko oscylować wokół tej maksymalnej dopuszczalnej, dlatego według przepisów jest margines tolerancji w każdą stronę.

Zgodnie z Rozdziałem II (wyposażenie ) pkt.4 "Rozporządzenia Ministra Infrastruktury
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
"

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
4) w prędkościomierz umieszczony w polu widzenia kierowcy oraz w drogomierz;

Nie jestem pewny co do motorowerów, motocykli ale pojazd samochodowy musi mieć prędkościomierz  :wink:

Offline Mężczyzna Żubr

« 3 Cze 2015, 14:26 »
Nie jestem pewny co do motorowerów, motocykli ale pojazd samochodowy musi mieć prędkościomierz  :wink:

Ok zostałem oświecony, a jest napisane że musi być działający? (mówimy o polskim prawie jednak, choć drogowe jest najlepiej skonstruowane). Ale to i tak nie ma nic wspólnego z samym wykroczeniem.

« 3 Cze 2015, 14:49 »

Ok zostałem oświecony, a jest napisane że musi być działający? (mówimy o polskim prawie jednak, choć drogowe jest najlepiej skonstruowane). Ale to i tak nie ma nic wspólnego z samym wykroczeniem.

Art 66.pkt 2 ustawy Prawo o ruchu ...."Urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie."

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Żubr

« 3 Cze 2015, 14:56 »
Art 66.pkt 2 ustawy Prawo o ruchu ...."Urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie."

Dzięki za wyłożenie sprawy :)

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
« 3 Cze 2015, 15:18 »
O rany !!! Czyżbym to ja wywołał niezwykle poważną dyskusję na temat przekroczenia prędkości na rowerze ???  A ja tylko chciałem podzielić się moją nadzieją na mandat, który powiesiłbym sobie na honorowym miejscu  :) .

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 3 Cze 2015, 18:46 »
No właśnie - taki mandat, na którym pisze jak byk, że przekroczył dopuszczalną prędkość jadąc na rowerze. Może sobie jakoś po znajomości na policji załatwię.  :D

A ten wyrok sądu dotyczący mandatu dla rowerzysty to raczej nie wpadka sądu, tylko indolencja "prawników" twierdzących, że rowerzystów ograniczenie nie obowiązuje.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 8 Lip 2015, 18:04 »
Test, raczej prosty, chociaż jest i coś podchwytliwego.

Niemniej jednak udało się zrobić 100%.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 8 Lip 2015, 21:12 »
Test, raczej prosty, chociaż jest i coś podchwytliwego.

Niemniej jednak udało się zrobić 100%.

Podchwytliwy może być dla tych, którzy nigdy nie byli we Francji albo chociaż w Częstochowie ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 13 Lip 2015, 09:32 »
Coś dla super poprawnych, stojących na czerwonym o 3 w nocy na pustej drodze ;)

http://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/paryz-legalizuje-przejazd-rowerem-na-czerwonym-swietle-49966.html
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 13 Lip 2015, 09:45 »
Niech wszyscy bogowie chronią Polskę przed tym rozwiązaniem!

Uzasadnienie: Polska kultura jazdy jest, jak to celnie napisał Wilk, "na szarym końcu w Europie, przegrywamy jedynie z ruskimi i Pribałtyką". Nie jesteśmy jeszcze gotowi na - wprowadzone przecież - pierwszeństwo roweru na przejeździe rowerowym (ba, nie jesteśmy jeszcze gotowi na tak standardowe, wydawałoby się, rozwiązanie, jak "obecność roweru na jezdni").
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum