Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138618 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Przepisy drogowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 1 Cze 2016, 20:45 »
Cymbał z tego busa popełnił koszmarny błąd. Niestety to codzienność we Wrocławiu.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 1 Cze 2016, 20:48 »
Pierwszeństwo ma w tej sytuacji rowerzysta, ustępuje pierwszeństwa ten co pas zmienia.

Mam dokładnie takie samo zdanie jak wilk. Włączenie kierunkowskazu nie skutkuje nabyciem pierwszeństwa.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna JazzBand

• Miasto: Dolny Śląsk
  • Na forum od: 31.08.2014
« 1 Cze 2016, 21:30 »
1. Tępa i ślepa idiotka na rowerze.
2. Tępy idiota w samochodzie, który zapomniał po co ma lusterka.

...
 W tym przypadku rowerzystka powinna stosować zasadę ograniczonego zaufania i trzymać się z daleka od samochodu - unikać jego prawej strony. Czyli w tym przypadku jechać po pasie dla rowerów, ale z tyłu i obserwować zachowanie kierowcy.

Ten człowiek busem kilka sekund wcześniej ją wyprzedził. Powinien ją widzieć. Jak ona ma unikać jego prawej strony?

Włączony kierunkowskaz w tym miejscu, kilkanaście metrów przed skrzyżowaniem,  raczej sugeruje że bus będzie skręcał w najbliższą ulicę a nie bramę.
my name is Band
Jazz Band

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Cze 2016, 21:41 »
Kierowcy takie akcje często odwalają. Kiedyś kobieta wyprzedziła mnie tylko po to żeby kilkunastu sekundach skręcić. Oczywiście nie uwzględniła, że skoro jedzie 5 km/h szybciej, to znajdujemy w niewielkiej odległości - w końcu rower nigdy się nie porusza i raz wyprzedzony, wyprzedzony jest na zawsze :>
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 1 Cze 2016, 21:50 »
Ten człowiek busem kilka sekund wcześniej ją wyprzedził. Powinien ją widzieć. Jak ona ma unikać jego prawej strony?

Kierowcy mają to do siebie, że zawsze ignorują pionowatych rowerzystów. Znam to z autopsji. Dopiero jak jedziesz jakimś UFO (poziomka czy cokolwiek dziwnego) i stajesz się centrum zainteresowania innych - jesteś widoczny.
Tak niestety działają polskie szkoły jazdy kierowców.

Włączony kierunkowskaz w tym miejscu, kilkanaście metrów przed skrzyżowaniem,  raczej sugeruje że bus będzie skręcał w najbliższą ulicę a nie bramę.

Niekoniecznie. Codziennie widzę kilka-naście pojazdów, których kierowcy przypominają sobie o kierunkowskazie podczas skręcania. Co za tym idzie - czas włączenia tegoż, nie jest jednoznaczny z określeniem dystansu do miejsca skrętu.

Offline Mężczyzna JazzBand

• Miasto: Dolny Śląsk
  • Na forum od: 31.08.2014
« 1 Cze 2016, 22:03 »

Kierowcy mają to do siebie, że zawsze ignorują pionowatych rowerzystów. Znam to z autopsji. Dopiero jak jedziesz jakimś UFO (poziomka czy cokolwiek dziwnego) i stajesz się centrum zainteresowania innych - jesteś widoczny.
Tak niestety działają polskie szkoły jazdy kierowców.

Niekoniecznie. Codziennie widzę kilka-naście pojazdów, których kierowcy przypominają sobie o kierunkowskazie podczas skręcania. Co za tym idzie - czas włączenia tegoż, nie jest jednoznaczny z określeniem dystansu do miejsca skrętu.

Jak wspomniałem wcześniej codziennie jeżdżę tą ulicą. Zdecydowana większość samochodów, która skręca na tym skrzyżowaniu w prawo, włącza kierunkowskaz przed bramą, koło której miał miejsce wypadek. Stąd rowerzystka mogła domniemywać, że bus skręci na skrzyżowaniu a nie w bramę.
my name is Band
Jazz Band

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 1 Cze 2016, 22:40 »

Nie każdy człowiek ma wyobraźnię przestrzenną na tyle sprawną by stworzyć sobie w głowie model tego co właśnie minął/wyprzedził, zapamiętać i przewidzieć konsekwencje. Tacy ludzie nie powinni zawodowo jeździć autem ale co począć? Jak znam Wrocław i zwyczaje dostawców, to pewnie gadał przez telefon.

Kierowcy takie akcje często odwalają. Kiedyś kobieta wyprzedziła mnie tylko po to żeby kilkunastu sekundach skręcić.

To i tak dobrze. Mi skręcały w prawo, jeszcze nie skończywszy w zasadzie manewru wyprzedzania. Trzy razy, trzy kobiety. Gdybym nie widział facetów robiących to samo innemu rowerzyście, zacząłbym coś podejrzewać ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 1 Cze 2016, 22:40 »
Czy wyjaśni mi ktoś jakie znaczenie w pierwszeństwie miała prawa ręka rowerzystki?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 1 Cze 2016, 22:43 »
W pierwszeństwie nie miała żadnego. Ale we wpadaniu pod busa już chyba tak ;)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 2 Cze 2016, 00:11 »
A rowerzysta/tka ma obowiązek nie rozpoczynać manewru omijania/wyprzedzania jeśli samochód z jego lewej ma włączony kierunkowskaz w prawo. Wtedy cała reszta zdarzenia obojętnie kto i jak zawinił by nie doszła do skutku.

Wilk ma rację, Twoja interpretacja jest kuriozalna. Nie da się mówić o wyprzedzaniu czy omijaniu tego busa bo do wypadku doszło w momencie jak rowerzystka zaczynała doganiać busa, nawet się z nim nie zrównała. Jechała swoim pasem (oddzielnym) z normalną prędkością (gdyby wbiła się w niego przy prędkości 45 km/h jadąc na ostrym kole interpretacja byłaby pewnie troszkę inna), sygnalizowała manewr zaczęła zwalniać przed skrzyżowaniem. Gdyby tam był buspas i wbiłby się autobus to byłaby inna sytuacja? Teraz się uspokoiło ale swego czasu w Krakowie różni kaskaderzy seryjnie wjeżdżali pod tramwaj (rowerzyści też) i sprawdzali kto jest twardszy.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 2 Cze 2016, 00:24 »
przy jeździe solo manewru skrętu w prawo się nie sygnalizuje. Na czas sygnalizowania traci się w 100% kontrolę nad hamowaniem (spróbujcie gwałtownie zahamować z jedną ręką na kierownicy), a zysk dla kierowców z tego mierny

I to są święte słowa. Też rzadko wyciągam prawą łapkę. Lewą — zawsze.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 2 Cze 2016, 08:35 »
przy jeździe solo manewru skrętu w prawo się nie sygnalizuje. Na czas sygnalizowania traci się w 100% kontrolę nad hamowaniem (spróbujcie gwałtownie zahamować z jedną ręką na kierownicy), a zysk dla kierowców z tego mierny
Nie wpadłem na to. Trzeba zmienić nawyk.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Odp: Przepisy i dylematy drogowe
« 2 Cze 2016, 08:56 »
Ponad dwadzieścia lat temu zdawałem prawko.
Wtedy tłumaczono mi jak mantrę, że skręcając zawsze ale to zawsze muszę przepuścić wszystko co przecina mi pas ruchu.
Coś się zmieniło i jestem nie na bieżąco?

Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum