Urządzenie transportu osobistego – taka definicja ma zostać dodana do ustawy kodeks drogowy. Oznaczać ma sprzęt, który może być napędzany siłą mięśni lub za pomocą silnika elektrycznego którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, o szerokości nieprzekraczającej w ruchu 0,9 m. Jeśli nowe przepisy weszłyby w życie, osoby poruszające się na rolkach, hulajnogach, deskorolkach czy longboardach będą musiały korzystać ze ścieżki rowerowej. Co ciekawe, zgodnie z proponowanymi przepisami korzystający z urządzeń transportu osobistego, będą mogli poruszać się po chodniku (musi mieć co najmniej 2,5 m. szerokości), lecz jedynie z prędkością pieszego.Sami rowerzyści nie są zadowoleni z proponowanej zmiany. Będą oni bowiem zmuszeni do dzielenia i tak wąskich ścieżek z nowymi uczestnikami ruchu. Resort infrastruktury i budownictwa przewiduje, że niniejsze przepisy wejdą w życie w maju 2018 r.
Urządzenie transportu osobistego – taka definicja ma zostać dodana do ustawy kodeks drogowy. Oznaczać ma sprzęt, który może być napędzany siłą mięśni lub za pomocą silnika elektrycznego którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, o szerokości nieprzekraczającej w ruchu 0,9 m.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Cytat: yoshko w 20 Paź 2016, 13:48Urządzenie transportu osobistego – taka definicja ma zostać dodana do ustawy kodeks drogowy. Oznaczać ma sprzęt, który może być napędzany siłą mięśni lub za pomocą silnika elektrycznego którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, o szerokości nieprzekraczającej w ruchu 0,9 m.Jechałem na hulajnodze powyżej 25 km/h. Czy więc moja hulajnoga nie jest urządzeniem transportu osobistego, czy też w momencie przekraczania tej prędkości w myśl przepisów zobowiązany jestem zjeżdżać z drogi rowerowej na chodnik?
Drugie pytanie. Jadę ścieżką rowerową. Dojeżdżam do przejazdu rowerowego. Wjeżdżam na niego, ale zjechać już nie mogę, bo wjechał na przejazd rowerowy samochód i czeka na włączenie się do ruchu lub na skręt na zielonej strzałce. Jak taka sytuacja powinna zgodnie z przepisami wyglądać.
CytujUrządzenie transportu osobistego – taka definicja ma zostać dodana do ustawy kodeks drogowy. Oznaczać ma sprzęt, który może być napędzany siłą mięśni lub za pomocą silnika elektrycznego którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, o szerokości nieprzekraczającej w ruchu 0,9 m.Jechałem na hulajnodze powyżej 25 km/h. Czy więc moja hulajnoga nie jest urządzeniem transportu osobistego, czy też w momencie przekraczania tej prędkości w myśl przepisów zobowiązany jestem zjeżdżać z drogi rowerowej na chodnik?