Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138621 razy)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Odp: Przepisy i dylematy drogowe
« 6 Lut 2017, 19:18 »
Alois - jak pieszy miał promile, to nie ma drogówki, prokuratora i sędziego w tym kraju, który by w tej sytuacji obwinił kierowcę. Nie pamiętam już, czy to wynika wprost z przepisów, czy z obyczaju, ale cały absurd sytuacji niech obrazuje niedawna popisuwa konwoju Macierewicza, która wjechała w ludzi na skrzyżowaniu, więc.... sprawdzono ich alkomatem. Przysłuchajcie się relacjom medialnym. Spada samolot, wywraca się koparka, ktoś potrąca pieszego, zderzają się pociągi - rażące i umyślne łamanie przepisów czy zdrowy rozsądek na bok, najważniejsze, że sprawców i ofiary!! przebadano.
W Gdańsku na jednym konkretnym przejściu co kilka miesięcy dochodziło do bardzo poważnych wypadków, kilku pieszych zginęło na miejscu. Policja ani nie objęła przejścia kontrolami, ani z własnej inicjatywy nie występowała o odebranie prawka, dopiero afery w mediach i filmiki z pobliskich kamer na nich to wymusiły, za to pierwszy komunikat drogówki mówił o zbadaniu potrąconej osoby na obecnośćc alkoholu.... I to niby my jesteśmy tym cywilizowanym skrawkiem kraju, gdzie akcja "bezpieczny pieszy" nie polega na waleniu mandatami za przejścia na czerwonym.

p.s.
Kolego neokleto, za miłe słowa dziękuję. Z wrodzoną skromnością powiem, że pewnie nie miałem nic ciekawego do powiedzenia :wink:

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Lut 2017, 19:47 »

(Spojler:

Szto eta 'neokleta'? - internety milczą wszystkimi językami.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 6 Lut 2017, 19:51 »
Jesteś pewien, że chcesz wiedzieć? ;)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 6 Lut 2017, 19:59 »

Tak.
'Chłopaki nie płaczą.'  8)

Offline Mężczyzna marszy

« 6 Lut 2017, 22:10 »
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 7 Lut 2017, 08:10 »
(Spojler:

Tak myślał.)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Lut 2017, 20:19 »
kilka kwestii...
1. Czy pieszy, ofiara wypadku, wtargnął na jezdnię, czy jak jest opisane w casusie szedł poboczem i na tym poboczu został potrącony? (w casusie jest o wtargnięciu na drogę, co jednak nie jest tożsame z jezdnią, a jest o tym, że szedł poboczem...)
2. Czy kierujący pojazdem zderzył się z pieszym, bo nie zauważył go w wyniku oślepienia, czy też z jakichś innych przyczyn...
3 Jeżeli kierujący samochodem uległ oślepieniu i zderzył się z pieszym, to czy gdyby nie był oślepiony to uniknąłby zderzenia czy też i tak by do niego doszło.

Zanim wtargnął, to szedł poboczem. Auto uderzyło go samym środkiem maski/zderzaka, jadąc normalnie swoim pasem.
Długich nie palił zapewne jakoś przesadnie długo.

Na drugie i trzecie odpowiedzi będą dopiero jak kierowca który potrącił złoży zeznania. Na kamerce będzie można za to wyliczyć, że kierowca zwolnił, więc jest pozytywny efekt mrugnięcia.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 8 Lut 2017, 17:17 »
Na drugie i trzecie odpowiedzi będą dopiero jak kierowca który potrącił złoży zeznania.

Okoliczność, że pieszy był na pasie ruchu wskazuje pośrednio na niego jako sprawcę zdarzenia...
Odpowiedzi na te pytania są niezbędne dla powzięcia ostatecznych ustaleń...

Drogi Marszy ja próbuję jedynie wskazać na istotne dla oczekiwanego przez Waxmunda rozstrzygnięcia relewantne okoliczności... W ocenie stanu prawnego nie mają znaczenia obserwacje co do typowych zachowań przedstawicieli organów ochrony prawnej, co jednak oczywiście ma kapitalne znaczenie dla szacowania ryzyka poniesienia konsekwencji przez tego kierującego. Nie czuję się jednak predestynowanym do tego...
ps. Marszy jedyny neologizm w tym wątku to utworzony właśnie przez Ciebie termin: neokleta Tak więc uważam, że bez powodu mnie obdarzasz tym pochlebstwem wszak to Tobie miano Leśmiana 21 wieku prędzej się należy. :)
« Ostatnia zmiana: 8 Lut 2017, 17:23 Alois Lerche »

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014

Offline Mężczyzna marszy

« 8 Mar 2017, 20:01 »
8 minut filmiku i ani razu nie usłyszałem, iż rozwiązanie jest niezgodne z prawem, tak samo oznakowanie pionowe. Widać, że łatwiej film na YT wrzucić niż pismo do GDDKiA i WRD Policji wysłać

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Mar 2017, 20:24 »
W Szwecji, przy takim pasie dla rowerów, byłby odwrócony kierunek jazdy dla rowerów (lewostronny). U nas chyba jeszcze nie dorośli do takiego pomysłu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 8 Mar 2017, 20:40 »
8 minut filmiku i ani razu nie usłyszałem, iż rozwiązanie jest niezgodne z prawem, tak samo oznakowanie pionowe. Widać, że łatwiej film na YT wrzucić niż pismo do GDDKiA i WRD Policji wysłać

Policja i Pracownicy WRD są nieobecni na tej drodze?  Nie mają tego w "procedurze" i nie reagują?
Moim zdaniem to ich za....y obowiązek, ale policję i administrację mamy wlaśnie taką,
jeden umie pisać drugi czytać trzeci salutaowć.

Offline Mężczyzna marszy

« 8 Mar 2017, 22:49 »
W Szwecji, przy takim pasie dla rowerów, byłby odwrócony kierunek jazdy dla rowerów (lewostronny). U nas chyba jeszcze nie dorośli do takiego pomysłu.
I może dobrze, bo to nadal rozwiązanie niezgodne z prawem, nawet bardziej niż obecne. Teoretycznie można by coś takiego zrobić, tylko po co? Ta jezdnia spokojnie by 2 pasy rowerowe zmieściła, wystarczą chęci.

Policja i Pracownicy WRD są nieobecni na tej drodze?  Nie mają tego w "procedurze" i nie reagują?
Moim zdaniem to ich za....y obowiązek, ale policję i administrację mamy wlaśnie taką,
jeden umie pisać drugi czytać trzeci salutaowć.

Są obecni na słynnych radach Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, które opiniują inwestycje drogowe. Łódzkie pasy też musieli opiniować. Ile jest sensu w ich opiniach, pokazują statystyki wypadków, od lat plasujące nas w europejskim ogonie.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 28 Maj 2017, 08:20 »

Trafiłem dzisiaj na tą wiadomość. I zwątpiłem. Nigdy w życiu nie sądziłem, że jazda na rowerze może być uważana ze przestępstwo, a rowerzysta potraktowany jak groźny bandzior  :o

https://www.facebook.com/darek.jeschke/videos/1465849586815940/
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 28 Maj 2017, 15:47 »
Widocznie ton rowerzysta nie "nadawał" na odpowiedniej częstotliwości:
https://m.youtube.com/watch?v=hdERuWHRHaw
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum