Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138627 razy)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Odp: Przepisy i dylematy drogowe
« 30 Cze 2017, 22:33 »
http://www.rp.pl/Prawo-drogowe/306299984-Rowerzysta-nie-moze-dla-wygody-zbaczac-ze-sciezki--wyrok-Sadu-Rejonowego.html#ap-2

Sędzia twierdzi:  ...,, Drogi dla rowerzystów budowane są po to, by zwiększyć ich bezpieczeństwo, jak też innych uczestników ruchu, albowiem w świetle zasad doświadczenie życiowego oczywistym jest, że o wiele bezpieczniejsza jest jazda rowerem po ścieżce rowerowej, po której poruszają się tylko tego typu pojazdy, niż jazda rowerem po jezdni, na której poruszają się samochody i inne pojazdy mechaniczne, zwiększające ze swojej natury potencjalne niebezpieczeństwo dla rowerzysty. Innymi słowy, zwiększony stan zagrożenia istnieje dla rowerzysty na jezdni, a nie na drodze dla rowerów – podkreślił Sąd.''
[/size][/color]
[/size]Zapraszam sędziego/sędzinę do Elbląga[/color] :icon_mrgreen: . Przekona się na własne oczy, że może powstać droga rowerowa, która pogarsza bezpieczeństwo rowerzystów do tej pory spokojnie i bezpiecznie poruszających się drogą wraz z samochodami  :icon_eek:

Offline Mężczyzna Caelian

• Miasto: Świętochłowice
  • Na forum od: 05.04.2017
« 24 Wrz 2017, 11:56 »
Witam
ja mam inne pytanie.
jaka jest przepisowe prawo do wjazdu na drogę rowerową z zwykłej ulicy i odwrotnie?

Ja zachowuje te same zasady co w przypadku wjazdu z ulicy A na ulicę B. Lecz pomimo tego itak jestem ignorowany przez samochody.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 24 Wrz 2017, 12:24 »
Moim zdaniem w obu przypadkach (o ile dobrze zrozumiałem), włączasz się do ruchu, więc ustępujesz wszystkim, którzy się już na danej drodze znajdują.

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 10 Lis 2017, 12:06 »
Kto po mieście rowerem jeździ? Teraz jest moda na stanie autem w korku.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 8 Mar 2018, 10:35 »
Oczywiście wyrok sądu prawa nie tworzy, ale jest to już drugi taki wyrok: http://www.rp.pl/Prawo-drogowe/303079961-Na-rondzie-skrecamy-w-lewo-bez-kierunkowskazu---wyrok-WSA-w-Lublinie.html
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 8 Mar 2018, 10:55 »
Dziwi mnie, że można myśleć inaczej. Nigdy nie używałem lewego kier. na rondzie (z wyjątkiem zmiany pasa).
To, co teraz jest argumentacją sądów powiedział mi mój instruktor na kursie, a prawo jazdy mam od 1992 r.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Mar 2018, 10:58 »
Hm. To wydaje się oczywiste. Wjeżdżając na rondo nie używamy kierunkowskazu. Zjeżdżając z ronda używamy. Zmieniając pasy na rondzie używamy. Tak uczyli już 100 lat temu. Ciekawe skąd teraz aż takie kontrowersje wokół tego?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 8 Mar 2018, 11:01 »
Hm. To wydaje się oczywiste. Wjeżdżając na rondo nie używamy kierunkowskazu. Zjeżdżając z ronda używamy. Zmieniając pasy na rondzie używamy. Tak uczyli już 100 lat temu. Ciekawe skąd teraz aż takie kontrowersje wokół tego?
Nie "skąd teraz". W Polsce równolegle i od dawna obowiązują dwie szkoły (i nauki, i jazdy): z włączaniem lewego kierunkowskazu i bez lewego. Zależnie od miejsca egzaminu, można było go oblać za włączenie lub niewłączenie. I tak było od dawna, swego czasu widziałem wywiady ze starymi instruktorami i autorami książek z lat '70, którzy bronili jednej bądź drugiej tezy.

Gdy jeszcze śledziłem fora nauki jazdy, normalnym było ustalanie - gdy zdawało się egzamin w innym mieście, niż robiło się kursy - jak tam podchodzi się do tematu kierunkowskazów na rondach.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Mar 2018, 11:02 »
Też jestem zaskoczony problemem, ale najbardziej zaskakujące jest to że taką sygnalizację za obowiązkową uznawał egzaminator  :o

Nawet nie zdawałem sobie sprawy z tego o czym napisał Hipek.

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
« 8 Mar 2018, 11:12 »
Ja też uważałem dawanie kierunkowskazu w lewo przy wjeździe na rondo za samowolkę uprawianą przez niektórych kierowców, którzy uważali że to jakoś poprawi czytelność ich jazdy.

Trochę z innej beczki, nie wszyscy zjeżdżając z ronda włączają prawy migacz, co jak rozumiem jest obowiązkiem. Natomiast np. w Szwecji prawie nikt tego nie robi, co mnie zdziwiło bo wydaje mi się to sensowne. A tam skoro tego nie robią, to nie jest to obowiązek :)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 8 Mar 2018, 11:35 »
Ja też uważałem dawanie kierunkowskazu w lewo przy wjeździe na rondo za samowolkę uprawianą przez niektórych kierowców, którzy uważali że to jakoś poprawi czytelność ich jazdy.

Trochę z innej beczki, nie wszyscy zjeżdżając z ronda włączają prawy migacz, co jak rozumiem jest obowiązkiem. Natomiast np. w Szwecji prawie nikt tego nie robi, co mnie zdziwiło bo wydaje mi się to sensowne. A tam skoro tego nie robią, to nie jest to obowiązek :)
Mnie uczyli, że zamiarując jechać na rondzie w lewo, lub objechać je - należy kierunkowskaz włączyć. Praktykuję rozmaicie. Natomiast w Szwecji być może mają więcej czasu/mniejszy ruch ;). U nas też obowiązuje wykładnia, że kierunkowskaz sygnalizuje zamiar, nie zaś zobowiązuje migającego do wykonania danego manewru. Zawsze można się rozmyślić i wina spada na niecierpliwego lub łatwowiernego... chyba.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 8 Mar 2018, 11:47 »

U nas też obowiązuje wykładnia, że kierunkowskaz sygnalizuje zamiar, nie zaś zobowiązuje migającego do wykonania danego manewru. Zawsze można się rozmyślić i wina spada na niecierpliwego lub łatwowiernego... chyba.

No to ja się kiedyś rozmyśliłem i Policja mnie pouczyła że chaos wprowadzam, że jestem nieodpowiedzialny. :)
Z tym sygnalizowaniem zamiaru, to raczej nie jest stosowane przez kierowców, często włączają kierunkowskaz w ostatniej chwili w momencie skrętu, jak już jest za późno (piszę jako rowerzysta)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 8 Mar 2018, 13:05 »
Nie czuję się bardzo doświadczonym kierowcą (choć prawo jazdy mam od prawie 20 lat), ale dla mnie sprawa była i jest zawsze oczywista. Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie ma możliwości skręcenia w lewo. Można jechać tylko prosto (czyli dookoła wyspy) albo w prawo (czyli zjechać z ronda).
Na szczęście tak mnie uczyli na kursie, więc nie miałem zamieszane w głowie, ani problemów na egzaminie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum