Autor Wątek: Przepisy i dylematy drogowe  (Przeczytany 138643 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Przepisy i dylematy drogowe
« 5 Wrz 2022, 21:21 »
Jest w tym głęboka konsekwencją w drodze do zdobyczy PRL.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 5 Wrz 2022, 21:28 »
I tutaj jest obszar, gdzie powinniśmy brać od Niemców co tam dobrego wymyślili, łącznie z systemem karania kierowców.  ;D

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Wrz 2022, 21:43 »
I tutaj jest obszar, gdzie powinniśmy brać od Niemców co tam dobrego wymyślili, łącznie z systemem karania kierowców.  ;D

Karanie to jedynie agresję wzbudza... więc pomysł średni.
Raczej inwestować w infrastrukturę należy.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Wrz 2022, 03:42 »
Ale w każdej infrastrukturze jest w końcu przejazd rowerowy. I tutaj powinny być jasne pryncypia: pieszy, rowerzysta a nie samochód. I powinno się karać. Surowo

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
  • Na forum od: 05.01.2017
« 6 Wrz 2022, 06:08 »
Usiądż na miejscu kierowcy tira i zatrzymuj 40 tonowe auto co sto metrów przed przejściami i przejazdami dla rowerzystów . Gwarantuję Ci że po dniu pracy znienawidzisz jednych i drugich.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
« 6 Wrz 2022, 06:58 »
Usiądż na miejscu kierowcy tira i zatrzymuj 40 tonowe auto co sto metrów przed przejściami i przejazdami dla rowerzystów . Gwarantuję Ci że po dniu pracy znienawidzisz jednych i drugich.

Przecież taki odcinki to powinien być końcowy i początkowy fragment jego trasy, trochę już  autostrad, ekspresówek i obwodnic pobudowano. No sorki, nauczycielka ma uważać na hałaśliwe dzieciaki, kierowca TiRa ma uważać na drogę, taka praca.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Wrz 2022, 08:10 »
Ale co w związku z tym proponujesz?
Pierwszeństwo dla Tirów?
Czy jak w Indiach - pierwszeństwo ma większy?

« 6 Wrz 2022, 09:25 »

Przejście widać z pół kilometra. Wystarczy zwalniać, a nie zaiwaniać 90km/h 40 tonowymi autami po terenie zabudowanym i narzekać, że się nie zatrzyma. Nie widać? Trzeba jechać 20km/h albo i wolniej.

Bzdury gadasz. W takiej Austrii masz poukrywane fotoradary i jak jest 50, to wszyscy jadą 49, mimo, że jest szeroko i autostrada. W PL jak jest 50, to wszyscy na to leją i jadą 95, a nawet i 150. Kwestia kar i ich nieuchronności.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2022, 13:51 »

A dlaczego komfort pracy kierowcy ma mieć priorytet nad bezpieczeństwem rowerzysty?
Poza tym to dość wydumany argument, takie sytuacje występują tylko w ścisłym centrum, a to nie miejsce na jeżdżenie tirami, zresztą w części miast tiry mają zakaz wjazdu do  centrum (jak w Warszawie).

To jest argument komiczny. Niestety realia są takie, że jedynie karanie i to ostre skutkuje na polskich kierowców. Już zaczyna być widać pozytywne efekty nowego taryfikatora mandatów. I to w całej Europie tak działa, nic tak kierowców nie skłania do przestrzegania przepisów jak sankcje finansowe.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Wrz 2022, 14:19 »
To ja jestem zupełnie skołowany. Wydawało mi się, że rowerzysta zawsze ma pierwszeństwo, jeśli ścieżka rowerowa prowadzi wzdłuż drogi z pierwszeństwem, a samochód wyjeżdża z podporządkowanej. Ten nowy zapis oznacza coś zupełnie innego, czy stosuje się tylko do pozostałych sytuacji?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2022, 14:45 »
To ja jestem zupełnie skołowany. Wydawało mi się, że rowerzysta zawsze ma pierwszeństwo, jeśli ścieżka rowerowa prowadzi wzdłuż drogi z pierwszeństwem, a samochód wyjeżdża z podporządkowanej. Ten nowy zapis oznacza coś zupełnie innego, czy stosuje się tylko do pozostałych sytuacji?

Bo tak kiedyś było. A najpierw zmienili sprawę bezwzględnego pierwszeństwa rowerzysty na przejeździe rowerowym (czyli kierowca musi ustąpić pierwszeństwo tylko rowerzyście już będącemu na przejeździe, nie nań wjeżdżającemu), a teraz próbują jeszcze wprowadzić zakaz "wtargnięcia" na przejazd dla rowerzysty, choć to jeszcze przez Sejm musi przejść.

Niestety - beton samochodowy w Polsce trzyma się bardzo mocno i takie są tego efekty. A to jest dość istotny przepis - bo samochody na prawoskręcie bardzo często wymuszają pierwszeństwo na takich przejazdach. A jak to przejdzie - to będzie można rowerzystę wjeżdżającego prawidłowo na przejazd oskarżyć o wymuszenie na kierowcy który ma jedynie warunkowe prawo skrętu.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 6 Wrz 2022, 14:48 »
Wątek jest o konieczności przewidzenia przez kierowcę wjazdu na przejazd rowerowy wzdłuż pasów dla pieszych. O ile kierowca wciąż musi przewidywać wejście pieszego, o tyle rowerzystę którego nie widzi na jezdni może olać. Cofka cywilizacyjna o kilka miesięcy i zapowiedź kolejnych.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Wrz 2022, 15:00 »
A to jest dość istotny przepis - bo samochody na prawoskręcie bardzo często wymuszają pierwszeństwo na takich przejazdach. A jak to przejdzie - to będzie można rowerzystę wjeżdżającego prawidłowo na przejazd oskarżyć o wymuszenie na kierowcy który ma jedynie warunkowe prawo skrętu.
Nie wiem czy nie jest gorzej.
Dla mnie standardem na DDR jest to że jadę prosto DDR wzdłuż drogi z pierwszeństwem.
Z prawej chce wjechać na tę drogę samochód, ale nie ma możliwości, więc wjeżdża na pasy i przejazd rowerowy i mam go przed nosem.
Czy wg nowego przepisu to on ma pierwszeństwo, skoro ja jeszcze nie byłem na przejeździe?
Tutaj jest fragment drogi, którą często jeżdżę i na której co trzeci raz jakiś palant w aucie staje mi na drodze. Sam z daleka widzi że nigdzie nie pojedzie, bo oba pasy pełne samochodów, ale wjeżdża mi przed nos.
Kto z nas teraz będzie miał pierwszeństwo w takiej sytuacji?

« 6 Wrz 2022, 15:10 »
A to jest dość istotny przepis - bo samochody na prawoskręcie bardzo często wymuszają pierwszeństwo na takich przejazdach. A jak to przejdzie - to będzie można rowerzystę wjeżdżającego prawidłowo na przejazd oskarżyć o wymuszenie na kierowcy który ma jedynie warunkowe prawo skrętu.
Nie wiem czy nie jest gorzej.
Dla mnie standardem na DDR jest to że jadę prosto DDR wzdłuż drogi z pierwszeństwem.
Z prawej chce wjechać na tę drogę samochód, ale nie ma możliwości, więc wjeżdża na pasy i przejazd rowerowy i mam go przed nosem.
Czy wg nowego przepisu to on ma pierwszeństwo, skoro ja jeszcze nie byłem na przejeździe?
Tutaj jest fragment drogi, którą często jeżdżę i na której co trzeci raz jakiś palant w aucie staje mi na drodze. Sam z daleka widzi że nigdzie nie pojedzie, bo oba pasy pełne samochodów, ale wjeżdża mi przed nos.

Nie wolno wjeżdżać na przejazd, jeżeli nie ma miejsca do kontynuowania jazdy, to nie jest problem pierwszeństwa.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2022, 15:14 »

To już obowiązuje przepis, że masz pierwszeństwo tylko gdy jesteś na przejeździe. Ale to przecież nie oznacza, że on może się zatrzymać na przejeździe. To tak samo jak z pasami - jeśli droga przed nim jest zablokowana, to nie może na przejście wjechać, musi stanąć przed nim lub za nim, więc w tym wypadku nie ma znaczenia pierwszeństwo.

Generalnie te nowe przepisy - de facto eliminują cały sens istnienia przejazdów rowerowych. Bo istotą tego rozwiązania była ochrona rowerzysty na skrzyżowaniu z drogą dla samochodów, stąd powinien mieć na nim bezwzględne pierwszeństwo, podobnie jak pieszy na pasach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum