To ja jestem zupełnie skołowany. Wydawało mi się, że rowerzysta zawsze ma pierwszeństwo, jeśli ścieżka rowerowa prowadzi wzdłuż drogi z pierwszeństwem, a samochód wyjeżdża z podporządkowanej. Ten nowy zapis oznacza coś zupełnie innego, czy stosuje się tylko do pozostałych sytuacji?
A to jest dość istotny przepis - bo samochody na prawoskręcie bardzo często wymuszają pierwszeństwo na takich przejazdach. A jak to przejdzie - to będzie można rowerzystę wjeżdżającego prawidłowo na przejazd oskarżyć o wymuszenie na kierowcy który ma jedynie warunkowe prawo skrętu.
W kontekście tych dwóch wypowiedzi dzisiaj znalazłem taki wywód na FB Federacja Rowerowa. Myślę, że dosyć dobrze odnosi się do naszych dywagacji. Co ciekawe kontestuje, informacje o zmianach.Federacja Rowerowa - Dawid Łukomski
Zwolennikiem tego jest m.in. pełnomocnik ministra ds. BRD i ruchu rowerowego. W maju w rozmowie z BRD24 Marek Dworak przyznawał to oficjalnie: "Chciałbym przywrócić jednocześnie usunięty kiedyś zapis, czyli art. 33 ust. 4 Prawa o ruchu drogowym – zabronienie rowerzyście wjazdu bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd. Tak samo, jak pieszemu – mimo ostatnich przywilejów – wciąż zabrania się wejścia bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd. No nie może być tak, że rowerzysta, nie do końca dobrze widoczny, wjeżdża bez opamiętania przed pojazd, który jest np. metr przed przejazdem rowerowym. Dlatego ten przepis o zakazie wjeżdżania bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd chcę przywrócić" — mówił.
Szczególnie powinno to dotyczyć PoRD gdzie zmienność sytuacji wymaga twórczej inwencji
Art. 27, pkt 1a "Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jadącym na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić."
Tytuł prostacki ale artykuł ciekawyhttps://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/kierowca-dal-szkole-rowerzyscie-na-przejezdzie-ten-nie-znal-przepisow-jak-wiekszosc/5elb2pq
Oczekując w okolicach przejścia dla pieszych jest się pieszym.
Skoro jesteś pieszym nie możesz stać na jezdni. Więc nie wolno Ci stać na jezdni przed skrzyżowaniem. (...) Przecież to proste.
Przecież to proste.
Chyba, że jest to "Droga dla rowerów i pieszych" (CPR), która jest jednocześnie jezdnią i chodnikiem...