Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
3 Gru 2024, 18:27
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
pedały platformowe
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
[
4
]
5
6
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: pedały platformowe (Przeczytany 58117 razy)
magda
Miasto: Tröjmiasto
Na forum od: 19.12.2011
Odp: pedały platformowe
«
27 Sty 2014, 19:10 »
Jeśli modele typu VP-196 lub ten accent, to zwracaj uwagę, by środkowa część nie była wypukła. W moich pedałach tak jest i są przez to z jednej strony niewygodne. Oczywiście się tak ustawiają, że muszę je przekręcać.
Wolę plastikowe, szerokie, płaskie, choć ciężkie platformy.
Turysta
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 15.06.2011
«
27 Sty 2014, 19:34 »
Plastikowe odpadają - zaraz bym je połamał (lubię obijać pedały).
Dzięki za wszystkie rady, decyzja trudna, jeszcze nie podjęta.
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
28 Sty 2014, 13:45 »
Ja używałem bodajże Octane One Static. Fajnie nogę trzymają, waga nie taka zła (<450g).
Widziałem też jak się sprawują Dartmoor Cookie, które ogólnie nie zbierają zbyt dobrych opinii. Po 9tys km z sakwami po asfalcie, nie złapały luzów, więc całkiem nieźle. A nie drogie to i lekkie (<330g).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
hongi
Miasto: Tychy
Na forum od: 26.01.2014
«
6 Sie 2014, 10:06 »
Accent Hellium z łożyskami maszynowymi padły po przejechaniu około 1500 km,dokładnie lewy pedał.
Wczoraj sobie jadę ,słyszę i czuję dziwne stukanie pod butem, z siadam z roweru i mocno łapie za pedał-luz na osi dość dobrze wyczuwalny
Dzisiaj odkręciłem pedał i wlałem trochę oliwki, stukanie podczas jazdy ucichło ale podejrzewam że to nic nie da i trzeba rozglądać się za nowymi pedałami, kupię chyba Wellgo C32.
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
10 Wrz 2014, 19:57 »
mam 2 komplety przytoczonych accent helium, jeden stary w mieszczuchu, stuka bez przerwy i drugi w wyprawowym, stuka z przerwami (słabiej) od paru tysięcy km. Jak rozrypią się do reszty to dam znać, jak na razie przejechały baaardzo wiele wnerwiając mnie tylko hałasem
My home is where my bike is.
wikrap1
Miasto: łódź
Na forum od: 03.02.2013
«
10 Wrz 2014, 22:57 »
Ja kiedyś kupiłem zarąbiście tanie i beznadziejne pedały w Kauflandzie. Po kilku tygodniach jazdy w zimę zaczęły się blokować. No i raz się niestety porządnie zblokowały, przez co wykręciłem prawy nogą i wyrwałem ze dwa zwoje gwintu w korbie Deore HT2
Blokowania się nie można bagatelizować. Szkoda korby.
Dobrze działają mi
pedały z Juli
. Jakieś
20zł
, aluminiowy korpusik z wytłoczonymi gwiazdkami po bokach
No ale platformy używam tylko w zimne miesiące. Także nie wiem jaki dystans są w stanie pokonać.
przesiadkę na takie "ostre" pedały.
W moich lidlowych kaloszach pedały w stylu tych vp wkurzająco blokują się między klockami w podeszwie. Niekoniecznie w takim położeniu jak bym chciał. Dlatego wolę delikatne ząbki.
«
Ostatnia zmiana: 10 Wrz 2014, 23:14 wikrap1
»
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
11 Maj 2020, 20:53 »
Luźno zastanawiam się nad zmianą pedałów w mtb. Aktualnie mam jakieś retro platformy Deore XT. Może warto byłoby zmienić na trochę większe - nie chciałbym żeby zjechała mi kiedyś stopa podczas terenowego zjazdu.
Ktoś poleci lekkie, bezpieczne, trwałe i w miarę tanie (mogą być używane) pedały?
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
Król Julian
Miasto: Pabianice
Na forum od: 14.02.2017
«
11 Maj 2020, 22:37 »
Już to czyniłem. Nic z tego nie mam. Ale przejechały Islandię Jordanię i wiele Polski. Co jest w środku nawet ne wiem. Działają Polecam
https://www.1enduro.pl/test-wheel-up-tanie-pedaly-platformowe/
A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!
anarchy
Miasto: Szczecin
Na forum od: 09.09.2015
«
11 Maj 2020, 22:55 »
Też mam powyższe WheelUpy. Tyrane w terenie, połamać ciężko
Faaaaajne (zważywszy na cenę/wagę/trwałość).
Król Julian
Miasto: Pabianice
Na forum od: 14.02.2017
«
11 Maj 2020, 23:06 »
No. Moje maj a bliznę na bliźnie . Chłopaki na swoich wymuskanych SPD przecierają oczy, ale one po prostu działają.
A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!
worek_foliowy
«
13 Maj 2020, 10:21 »
Dokładnie o takie chodziło
Czy wybicie łożysk w używanych pedałach jest łatwe? Czy wypukłość na osi przeszkadza?
Mógłbym jeszcze założyć pedały zatrzaskowe. Mam dwie pary butów Simano i pedały Crank Brothers, których nigdy jeszcze nie używałem. Warto w ogóle zakładać takie do MTB? (głównie chodzi o względy bezpieczeństwa). Planowałem raczej wsadzić je do szosówki.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
worek_foliowy
«
23 Maj 2020, 11:22 »
Pedały już wyruszyły do mnie w drogę. Nazwa trochę inna, ale pedały [prawie] te same. Możliwe, że będą dwa łożyska zamiast trzech - nieścisłości w opisie.
Robiłem trochę rozeznania i polecam ostrożność. Wydawałoby się, że wszystko jeden pies, ale niektóre modele pedałów mają tylko jedno łożysko i ślizg. Ponoć szybko się rozlatują. Lepiej dopłacić i wybrać sprawdzony model.
Janus:
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
24 Maj 2020, 10:54 »
O, jakiś rozsądny wniosek, niemożliwe
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
worek_foliowy
«
8 Cze 2020, 17:57 »
Okazało się, że "te droższe pedały" marki MZYRH mają jedno łożysko zamiast dwóch lub trzech. W sprytny sposób oszczędzili 2 zł na kosztach produkcji i obniżyli pięciokrotnie żywotność.
Janus:
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
8 Cze 2020, 18:50 »
pedały Time, wszystkie, mają po jednej sztuce maszynowego (od zewnętrznej) i jedną sztukę ślizgowego (od wewnętrznej). Taka konstrukcja jest najbardziej typowa dla pedałów bez kulek.
My home is where my bike is.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
[
4
]
5
6