Autor Wątek: pedały platformowe  (Przeczytany 58117 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: pedały platformowe
« 27 Sty 2014, 19:10 »
Jeśli modele typu VP-196 lub ten accent, to zwracaj uwagę, by środkowa część nie była wypukła. W moich pedałach tak jest i są przez to z jednej strony niewygodne. Oczywiście się tak ustawiają, że muszę je przekręcać.
Wolę plastikowe, szerokie, płaskie, choć ciężkie platformy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 27 Sty 2014, 19:34 »
Plastikowe odpadają - zaraz bym je połamał (lubię obijać pedały).

Dzięki za wszystkie rady, decyzja trudna,  jeszcze nie podjęta. :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Sty 2014, 13:45 »
Ja używałem bodajże Octane One Static. Fajnie nogę trzymają, waga nie taka zła (<450g).

Widziałem też jak się sprawują Dartmoor Cookie, które ogólnie nie zbierają zbyt dobrych opinii. Po 9tys km z sakwami po asfalcie, nie złapały luzów, więc całkiem nieźle. A nie drogie to i lekkie (<330g).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
« 6 Sie 2014, 10:06 »
Accent Hellium z łożyskami maszynowymi padły po przejechaniu około 1500 km,dokładnie lewy pedał.
Wczoraj sobie jadę ,słyszę i czuję dziwne stukanie pod butem, z siadam z roweru i mocno łapie za pedał-luz na osi dość dobrze wyczuwalny :( Dzisiaj odkręciłem pedał  i wlałem trochę oliwki, stukanie podczas jazdy ucichło ale podejrzewam że to nic nie da i trzeba rozglądać się za nowymi pedałami, kupię chyba Wellgo C32.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Wrz 2014, 19:57 »
mam 2 komplety przytoczonych accent helium, jeden stary w mieszczuchu, stuka bez przerwy i drugi w wyprawowym, stuka z przerwami (słabiej) od paru tysięcy km. Jak rozrypią się do reszty to dam znać, jak na razie przejechały baaardzo wiele wnerwiając mnie tylko hałasem :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 10 Wrz 2014, 22:57 »
Ja kiedyś kupiłem zarąbiście tanie i beznadziejne pedały w Kauflandzie. Po kilku tygodniach jazdy w zimę zaczęły się blokować. No i raz się niestety porządnie zblokowały, przez co wykręciłem prawy nogą i wyrwałem ze dwa zwoje gwintu w korbie Deore HT2 :icon_redface: Blokowania się nie można bagatelizować. Szkoda korby.

Dobrze działają mi pedały z Juli. Jakieś 20zł, aluminiowy korpusik z wytłoczonymi gwiazdkami po bokach ;D No ale platformy używam tylko w zimne miesiące. Także nie wiem jaki dystans są w stanie pokonać.

przesiadkę na takie "ostre" pedały.
W moich lidlowych kaloszach pedały w stylu tych vp wkurzająco blokują się między klockami w podeszwie. Niekoniecznie w takim położeniu jak bym chciał. Dlatego wolę delikatne ząbki.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrz 2014, 23:14 wikrap1 »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Maj 2020, 20:53 »
Luźno zastanawiam się nad zmianą pedałów w mtb. Aktualnie mam jakieś retro platformy Deore XT. Może warto byłoby zmienić na trochę większe - nie chciałbym żeby zjechała mi kiedyś stopa podczas terenowego zjazdu.

Ktoś poleci lekkie, bezpieczne, trwałe i w miarę tanie (mogą być używane) pedały?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Maj 2020, 22:37 »
Już to czyniłem. Nic z tego nie mam. Ale przejechały Islandię Jordanię i wiele Polski. Co jest w środku nawet ne wiem. Działają Polecam
https://www.1enduro.pl/test-wheel-up-tanie-pedaly-platformowe/

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 11 Maj 2020, 22:55 »
Też mam powyższe WheelUpy. Tyrane w terenie, połamać ciężko ;)
Faaaaajne (zważywszy na cenę/wagę/trwałość).

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Maj 2020, 23:06 »
No. Moje maj a bliznę na bliźnie . Chłopaki na swoich wymuskanych SPD przecierają oczy, ale one po prostu działają.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 13 Maj 2020, 10:21 »
Dokładnie o takie chodziło ;)

Czy wybicie łożysk w używanych pedałach jest łatwe? Czy wypukłość na osi przeszkadza?

Mógłbym jeszcze założyć pedały zatrzaskowe. Mam dwie pary butów Simano i pedały Crank Brothers, których nigdy jeszcze nie używałem. Warto w ogóle zakładać takie do MTB? (głównie chodzi o względy bezpieczeństwa). Planowałem raczej wsadzić je do szosówki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 23 Maj 2020, 11:22 »
Pedały już wyruszyły do mnie w drogę. Nazwa trochę inna, ale pedały [prawie] te same. Możliwe, że będą dwa łożyska zamiast trzech - nieścisłości w opisie.

Robiłem trochę rozeznania i polecam ostrożność. Wydawałoby się, że wszystko jeden pies, ale niektóre modele pedałów mają tylko jedno łożysko i ślizg. Ponoć szybko się rozlatują. Lepiej dopłacić i wybrać sprawdzony model.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 24 Maj 2020, 10:54 »
O, jakiś rozsądny wniosek, niemożliwe ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 8 Cze 2020, 17:57 »
Okazało się, że "te droższe pedały" marki MZYRH mają jedno łożysko zamiast dwóch lub trzech. W sprytny sposób oszczędzili 2 zł na kosztach produkcji i obniżyli pięciokrotnie żywotność.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Cze 2020, 18:50 »
pedały Time, wszystkie, mają po jednej sztuce maszynowego (od zewnętrznej) i jedną sztukę ślizgowego (od wewnętrznej). Taka konstrukcja jest najbardziej typowa dla pedałów bez kulek.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum