Autor Wątek: pedały platformowe  (Przeczytany 58116 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: pedały platformowe
« 8 Cze 2020, 19:00 »
Tyle było smaru, że nie zauważyłem.. wyglądało to na zwykłą tulejkę. Od wewnętrznej strony są aż dwa łożyska.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 8 Cze 2020, 19:33 »
Aha, jeszcze podam wymiary łożysk - może akurat komuś się przyda, a jak nie to będę miał zapisane :P:

Łożyska od strony wewnętrznej po 2 szt. na pedał: 10x15x4 [mm] czyli łożysko 686
Od strony zewnętrznej: 6x13x5 [mm] czyli 6700

Bez problemu do znalezienie na AliExpress. Za około 7 dolarów można kupić zestaw łożysk na dwie pary pedałów. Wyciśnięcie łożysk jest banalnie proste - wystarczy płaski śrubokręt i ręce.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 22 Lip 2020, 15:36 »
Niedawno dotarła kolejny komplet. Tym razem z napisem Wheel Up. Zdecydowany minus to zamiast śrubek imbus jakieś dziwne trójkąty :O Nie misiem takiego bita do wkrętaka, więc musiałem wykręcać ręcznie.

Zrobiłem modyfikację, bo nie potrzebuje długich pinów - szkoda orać podeszwę podczas jazdy po asfalcie.

Śrubki 10 mm zmienione na 8 mm. Na gwint nakręciłem nakrętki samohamowne, żeby nie mieć ostrych końców.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Lip 2020, 22:09 »
Ciekawe, bo ja mam imbusiki w tych pedałach. Widać technologia poszła do przodu  :) Zaintrygowałeś mnie tym patentem z nakrętkami.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 23 Lip 2020, 00:07 »
Pomysł ze skróceniem śrubek o 2 mm nie sprawdził się bo były już tak krótkie, że trzymanie było słabe. Zdaje się byłyby nawet gorzej niż na zwykłych pedałach. A końcówki dalej ostre.

Zrobiłem test po dodaniu nakrętek - buty mało rowerowe, bo akurat jechałem w klapkach. Oczywiście stopa nie trzyma się jak w oryginale. Można w miarę swobodnie ustawiać stopę, ale nie ma tendencji do zjeżdżania, bo wypustki są sporych rozmiarów. Myślę, że to dobry kompromis do turystyki. Tylko rower zrobił się cięższy, bo nakrętki swoje ważą

« 23 Lip 2020, 15:25 »
Ja nie zaobserwowałem niszczenia podeszwy buta przez oryginalne piny. Natomiast kilka razy piszczel dosyć konkretnie mi przerysowały. Tutaj przewaga nakrętek, mimo dramatycznego wzrostu wagi, jest ewidentna.

« 23 Lip 2020, 20:57 »
W MTB zostają oryginalne piny. Do gravela przyczepność byłaby aż zbyt dobra. Lubię jednak móc przedstawiać pozycję stóp w trakcie jazdy.

Sprawdzałem stan butów po przejechaniu kilkudziesięciu km i faktycznie nie było śladów orania.

« 23 Lip 2020, 21:22 »
Aha. Waga nakrętek to 13,32 g. Za to można nieco oszczędzić na 2 mm krótszych śrubkach. W przypadku modyfikacji trzeba się jednak pogodzić ze wzrostem masy rotującej o 10 g ;///

« 23 Lip 2020, 22:15 »
Jednocześnie ta masa jest położona skrajnie odlegle od osi wzdłużnej roweru. Zachodzi zatem ryzyko, że przy ostrym skręcie pojawi się potężna siła odśrodkowa, która może wyrzucić cię z drogi na manowce lub, nie wiadomo co gorsze, zaczniesz wirować wokół własnego suportu

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Lip 2020, 23:10 »
Jednocześnie ta masa jest położona skrajnie odlegle od osi wzdłużnej roweru. Zachodzi zatem ryzyko, że przy ostrym skręcie pojawi się potężna siła odśrodkowa, która może wyrzucić cię z drogi na manowce lub, nie wiadomo co gorsze, zaczniesz wirować wokół własnego suportu
Litości, nie ma już fizyki w podstawówce? Przecież to efekt żyroskopowy, jest dokładnie odwrotnie. Chciałeś, żebyśmy się pośmiali - i udało się :lol: :lol:

« 23 Lip 2020, 23:45 »
Może to postęp? Może Sedymen chciał żebym w nieodpowiedni sposób zareagował na siły spowodowane przez obecność nakrętek i wyleciał na zakręcie w pokrzywy.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 24 Lip 2020, 07:33 »
Fizyka zapewne też sprawi, że się te śrubki zaczną odkręcać i w końcu połowę pogubisz :D

Choć mogę się mylić. Jestem w 100% humanistą.

« 24 Lip 2020, 08:46 »
Przecież to efekt żyroskopowy, jest dokładnie odwrotnie.
Jeszcze gorzej. Zatem będziesz miał sterowność jak Titanic. I tak wjedziesz w pokrzywy.
A rozbierałeś te pedały? Wiesz co jest w środku?

« 24 Lip 2020, 10:52 »
Fizyka zapewne też sprawi, że się te śrubki zaczną odkręcać i w końcu połowę pogubisz :D

Choć mogę się mylić. Jestem w 100% humanistą.
Humanista. Przecież jest napisane, że nakrętki samohamowne

Gorzej jeśli grunt śrubek nie sięga wystarczająco daleko i faktycznie połowę zgubię (połowa jest głębiej nakręcona).

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 24 Lip 2020, 13:29 »
Własnie to też mnie nieco zastanawia - jak szybko łebki nakrętek na tyle się pozaokrąglają, że na mokro będą bardziej śliskie niż jakby był goły plastik bez nich. Jakby gwint wystawał z każdej na te 2-3 mm byłyby może bardziej przyczepne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum