Autor Wątek: Ból karku -> zmiana kierownicy  (Przeczytany 2182 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Ból karku -> zmiana kierownicy
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 7 Gru 2013, 23:48 »
Popieram Wilka. Zdecydowanie krótszy i wyższy mostek. Wtedy zobaczysz co dalej jak nie polepszy się sytuacja.

Mnie tam od 3 lat bolą mięśnie w okolicach przykarkowych, no ale da się żyć...U mnie to występuje tylko po stronie, gdzie miałem złamany obojczyk (mam prawy bark krótszy 2cm, od lewego) i tu się upatruję przyczyny. Nie miałeś nigdy jakiś urazów górnych części ciała?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 8 Gru 2013, 00:32 »
Idź do łapiducha. Ja mam wywalone 4 kręgi. Krótszy mostek pomaga, ale nie da się go całe życie skracać ;)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 8 Gru 2013, 11:02 »
Jeśli jest problem z kręgosłupem lędźwiowym wskazana jest pozycja wyciągnięta a nie wyprostowana.
Jeśli chodzi o bóle karku, ramion, rąk to przez zimę dźwigaj żelazo. Mi pomogło.

Offline Kobieta Alpaka

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 28.05.2013
« 8 Gru 2013, 13:08 »
Ja może napiszę coś z punktu widzenia BARDZO początkującej fizjoterapeutki.

Być może nic Ci nie dolega, ale jeśli naprawdę Ci to przeszkadza udaj się do lekarza, bo w sumie będzie Cię to kosztowało tylko trochę czasu (sporo czekania xD) a być może rozwiąże Twoje problemy ;-)

Jeśli miałeś kiedykolwiek stłuczkę samochodową lub inny wypadek w którym doszło do urazu szyi typu "smagnięcie biczem" (głowa leci w tył a potem w przód) lub innego nadwyrężenia odcinka szyjnego jest możliwe, że coś Ci się tam poprzestawiało w niewielkim zakresie, ale już powodującym dyskomfort-  może następuje ucisk na nerwy i stąd to drętwienie.
(może się załapiesz na darmowy masaż xD albo terapię manualną)

A jeśli nie masz żadnych innych objawów w innych sytuacjach to faktycznie po prostu zła pozycja na rowerze obciążająca za bardzo odcinek szyjny kręgosłupa ;-)

Oprócz jej zmiany (tak jak tu już wcześniej pisali) możesz spróbować ćwiczeń wzmacniających, relaksujących i rozciągających mięśnie szyi. Albo basen :-)

Offline Mężczyzna aqu

• Miasto: Świdnik
  • Na forum od: 30.09.2013
« 10 Gru 2013, 07:42 »
Wzmocnij mięśnie karku, ale nie dźwiganiem żelaza bo zrobisz sobie krzywdę. Jest jedno ćwiczenie gdzie same wyprostowane ramiona dadzą radę. Mi pomogło już po tygodniu :)
Jak znajde to gdzieś w necie to dam linka.
Je­dyna wol­ność, to zwy­cięstwo nad sa­mym sobą.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 10 Gru 2013, 13:48 »
Dzięki za rady i opinie ;)

Na zime przesiadam się na stara damkę (dojazdy do pracy), żeby oszczędzić rowerowi ciągłego kontaktu z solą, więc będę miał możliwość kombinowania z kierownicą przy okazji rozkręcania/konserwacji.

Fakt geometria siodło - kierownica nie wydaja się być agresywne... od jak dawna na rowerze jeździsz? może to kwestia niewyrobionych mięśni grzbietu?

Warto faktycznie może zrobić sobie wizytę u lekarza? Hmm sam nie wiem.

Jeżdżę od 1,5 roku w zasadzie codziennie.
Wzmocnij mięśnie karku, ale nie dźwiganiem żelaza bo zrobisz sobie krzywdę. Jest jedno ćwiczenie gdzie same wyprostowane ramiona dadzą radę. Mi pomogło już po tygodniu :)
Jak znajde to gdzieś w necie to dam linka.

Jak znajdziesz to chętnie zreknę

Offline Mężczyzna aqu

• Miasto: Świdnik
« 10 Gru 2013, 15:56 »

Jak znajdziesz to chętnie zreknę

Proszę bardzo:

Wystarczy ćwiczenie z ramionami. :)
Je­dyna wol­ność, to zwy­cięstwo nad sa­mym sobą.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 11 Gru 2013, 21:50 »
Mnie też bolą plecy po dłuższych wyjazdach i niestety nic z tym się nie da zrobić... Ot, takie życie.

Więc... większość prostych odcinków jeżdżę bez trzymania kierownicy. Bardzo wygodna pozycja. Polecam bardziej niż Ergony.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum