Autor Wątek: Rower a ideologia  (Przeczytany 2201 razy)

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
Rower a ideologia
« 8 Gru 2013, 00:30 »

;D ;D ;D 
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2013, 23:39 Waldemar »
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Rower a ideologia
« 8 Gru 2013, 01:15 »
Jedynym warunkiem jaki musi spełnić wyprawa rowerowa aby być tak nazwaną jest to, aby podróżnik jechał na rowerze. Cała reszta - kilometry, rodzaj sprzetu, emocje, ideologia, zabytki, trasa itp itp, są tylko indywidualnym pomysłem na to, co i gdzie z tym rowerem można zrobić, gdzie i w jaki sposób nim pojechać i co mieć w głowie podczas krecenia kolejnych kilometrów.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Gru 2013, 11:22 »
Ale to wcale się nie różni wiele od normalnych wyjazdów rowerowych, szczególnie liczniejszych, na których jedni myślą o trasie, kilometrach i miejscach odwiedzenia, a inni jadą tam gdzie im kierownictwo wyprawy powie.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 8 Gru 2013, 11:38 »
"Nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba"
Jak chcą w taki sposób spędzać swój czas to proszę bardzo ich czas ich zadowolenie zmartwienia itd. Co innego dorabianie do tego ideologi "pielgrzymka w intencji pokoju" Mi się pomysł nie podoba ale jak komuś się podoba to chwała mu za to. Może i faktycznie dzięki temu wysiłkowi coś tam się zmieni. Oby i fajnie by było jakby tak było :) ale mi się osobiście nie podoba. Może dlatego że już jestem  zmęczony walką z rzeczywistością i wyprawa ma być dla mnie przyjemnością a nie walką. Także nie rozstrzygniemy tu niczego jedynie co można napisać to czy się nam to podoba czy nie. Mi się nie podoba ale jak się komuś podoba to ja z tym mogę żyć :P
Wielkie brawa za upór wytrzymałość walkę, dla mnie nie wiem czy to by miało sens przypuszczam że dla Barana miało i ma i będzie miało więc jeżeli jej to pomoże to bardzo pozytywnie. Pozdrawiam

Offline Kobieta hindiana

« 8 Gru 2013, 13:15 »
No ale wracając do wątku o wyprawie Niniwy, chciałbym przypomnieć, że "cała reszta", cytat: "kilometry itd... do...  trasa" nie były indywidualnym pomysłem na to, co i gdzie z tym rowerem można zrobić i gdzie, w jaki sposób, nim pojechać, ani również, co mieć w głowie podczas kręcenia kolejnych kilometrów.
Nadal zachowany jest podstawowy warunek nazwania wyprawy rowrową czyli bezsprzecznie wszyscy jechali na rowerach.
To tylko kwestia organizacji. Przecież w mniejszych grupach, nawet w parach, zawsze jest ktoś kto pełni mniej lub bardziej funkcję frontmena wyjazdu. Ksiadz Maniura wydaje się byc niezwykle silną, charyzmatyczną postacią. TO jest jego wizja wyprawy, a wielu osobom się właśnie ten sposób podoba. Nie wiem ilu uczestników Niniwy zrobiłoby trasę na Syberię samodzielnie lub z przyjacielem. Taka inicjatywa daje szansę na bardzo odważne wyjazdy, wysiłkowe, bezkompromisowe. Dla mnie to jest poddanie się wielkiej próbie. Są osoby potrzebujace takiego egzaminu własnych możłiwości, próby charakteru i wiary. Nadal, powtórzę z uporem maniaka, nie ma tu pytania czy to jest wyprawa rowerowa, bo jest i to naprawdę imponująca.
www.plscout.com

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 8 Gru 2013, 14:08 »
a ja tak z głupia frant:

jakie to ma znaczenie czy to była wyprawa rowerowa czy też pielgrzymka rowerowa?

zwłaszcza tego nie rozumiem:

ale wtedy mamy dylemat zachowania charakteru forum....
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Gru 2013, 15:05 »
Nie uwiera, ale uważam,że forum powinno zachować swą  świeckość. Wszak  mogą być wśród nas innowiercy.
Ja tam tematy religijne lub religijno-pochodne po prostu olewam. "Nawracanie" z każdej strony (tej religijnej i tej nie) źle się kończy. Sensu to nie ma, bo według mnie kto katolikiem się "urodził", ten katolikiem prawie zawsze zostanie, a mnie nic do tego, jego sprawa.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 8 Gru 2013, 15:33 »
Nie uwiera, ale uważam,że forum powinno zachować swą  świeckość. Wszak  mogą być wśród nas innowiercy.

a w czym przeszkadza Ci cel wycieczki jakim jest pielgrzymowanie? w czym to jest gorsze od zdobywania gmin, przełęczy czy pochłaniania krajobrazów? każdy w jeździe rowerem szuka i odnajduje coś innego.

tak długo jak nikt na forum nie obraża innych, nie prowadzi agitacji czy nagonki religijnej, tak długo jest tutaj neutralnie i tak jak powinno być. nie ma w tym nic złego jeżeli ktoś wrzuci relację ze swojej pielgrzymki rowerowej na Jasną Górę, do Mekki, czy innego miejsca kultu.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 8 Gru 2013, 15:44 »

Nie przesadzaj, Waldemarze. Nikt tu nikogo na siłę nie nawraca.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta hindiana

« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2013, 17:27 hindiana »
www.plscout.com

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 8 Gru 2013, 17:39 »
Nie tylko tu - na wyprawie Niniwy też. Kto czytał relacje z wyprawy uważnie - ten wie, że jednym z uczestników była osoba niewierząca - i nie stanowiło to przeszkody by z Niniwą  pojechać.
Na ostatniej jak i na poprzednich wyprawach Niniwa Team było więcej osób niewierzących i niestanowi to nigdy problemu. Takie osoby jeśli nie chcą nie muszą uczestniczyć w obrządkach religijnych.

Podczas spotkań organizacyjnych zawsze jest jasno powiedziane że wyprawa jest dla wszystkich chętnych bez względu na wiarę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum