Autor Wątek: Pogies, łapawice, rękawice...jak zwał, tak zwał.:)  (Przeczytany 4120 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Heja!

Wykonane są z dość cienkiego, impregnowanego nylonu rip-stop. Filling to syntetyczna ocieplina. Zastanawiałem się czy jakiegoś puchu nie warto było tam zasadzić, ale doszedłem do wniosku, że w takich łapawicach syntetyczne wypełnienie zrobi lepszą robotę. Pogies mają ściągacze na końcach mankietów oraz w otworach w które wchodzi kierownica.

Więcej na www.wciazwdrodze.blogspot.com

Pozdr, Rafał

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Super! Wyglądają ostro zawodowo  ;D

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Ale czaderskie :D w końcu nie zmarznę w ręce :D

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Jeśli w nich zmarzniesz, to rozkładam ręce! :P

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
czad! widziałem już mnóstwo samoróbek na potężne mrozy, ale zdaje się, że twoje rękawy biją na głowę!

powiedz jeno czemu syntetyczne wypełnienie jest, Twoim zdaniem, lepsze od puchu. chodzi o wilgoć? bo nie spotkałem jeszcze (no poza niektórymi wyrobami a'la primaloft) syntetyku o podobnych właściwościach cieplnych co puch.

tak czy siak - genialna robota, jak już ruszysz z produkcją to ustawiam się w kolejce, bo na tapecie jest ambitna zimowa wyprawka ;)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
powiedz jeno czemu syntetyczne wypełnienie jest, Twoim zdaniem, lepsze od puchu.

bo jak zgnieciesz puch na kierownicy to z izolacji lipa. Najlepsza byłaby hybryda - syntetyk na dole, puch na górze. Tyle wymyśliliśmy kiedyś z Arturem Hajzerem.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
W pogies podczas chwytania nic nie zgniatasz, więc na ocieplenie może byc zarówno puch jak i syntetyk.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Czyli chwytasz "gołą" kierownicę?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Gołą nie toż zawsze masz jakiś uchwyt. Na tym polega istota tego patentu, że nie masz grubych rękawiczek a jedynie symboliczne, by móc szybko coś zrobić przy rowerze itp.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
U mnie granica między ręce skostniałe z zimna a ręce spocone jest bardzo cienka, więc puch by się tu akurat nie sprawdził raczej.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Zdecydowałem się na syntetyk ze względu raz na koszty, dwa ze względu na praktycznie bezobsługowość syntetyka (puch...wilgoć...), a trzy na większą "sztywność" syntetyka. Przez to całe pogies są sztywniejsze i łatwiej w nie wsunąć ręce. Dzięki temu też tak wygodnie "stoją" na kierownicy gotowe do jazdy. ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
A i tak mogly byc troche sztywniejsze. No i czesc na dlonie niepotrzebnie tak duza. Poza tym wrazenia bardzo pozytywne.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Uściślę. Część na dłonie ok, tylko z przodu, przed klamkami nie ma potrzeby by było tak dużo miejsca. Może być mniej zaokrąglone. Może też być nieco sztywniejsza całość. Ogólnie cieeepłooo :) więc fajnie, resztę sugestii przekażę osobiście ;)

Offline andrzej.brandt

No i czesc na dlonie niepotrzebnie tak duza
dla mnie to akurat zaleta. hipotetycznie - na zewnątrz -10 więc do łapawic wsadzasz tylko łapy w cieniutkich rękawiczkach. jest - 20 plus wiatr wsadzasz grube narciarskie, albo kilka warstw.

Offline andrzej.brandt

plus dla długodystansowców obszerna część na dłonie może służyć za, na ten przykład, miejsce do rozmrożenia czekolady albo batonika ;) - serio, podpatrzyłem podobny patent kiedyś u czeskiego zespołu podczas rajdu zimowego timex 360 stopni.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum