Autor Wątek: Jak nie wydać ani grosza w podróży?  (Przeczytany 4631 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Do dzisiaj nie dostalem od niego prostej odpowiedzi na pytanie: czy jeździłeś na rusku, skoro wmawiasz innym, że jest to niekomfortowe
A czy trzeba dostać w ryj, by wiedzieć, że to boli? ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Witam szykuję się do kolejnej wyprawy do Holandii i w związku z tym mam pytanie gdyż mam mało kasy w jaki sposób ograniczać wydatki oraz jak jednocześnie korzystać z zasobów darmowych jeśli takie są.
Oto wszystko co w tym wątku napisał student.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Do dzisiaj nie dostalem od niego prostej odpowiedzi na pytanie: czy jeździłeś na rusku, skoro wmawiasz innym, że jest to niekomfortowe
A czy trzeba dostać w ryj, by wiedzieć, że to boli? ;)

Amen

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Tak tylko wtrącę w temacie...
W wakacje dosyć uderzyło mnie, co powiedział do mnie niemiecki rowerzysta. Stwierdził że muszę być bogaty skoro dziurawą detke wymieniam na nową zamiast ją załatać. (Inna sprawa ze ją schowalem i zakleilem później)
W każdym razie, jest mnóstwo drobnostek na których można zaoszczędzić.
Przykładowo, zamiast skuwacza do łańcucha wystarczy (podobno - nie próbowałem) nakrętka, gwóźdź i kamień  ;)
Gdzie takie narzędzie kosztuje 20-30zł a potrafi się przydać.
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

spróbuj sobie skuć łańcuch gwoździem to szybko te 20-30zł wydasz
Gwóźdź i nakrętka służą do rozkuwania łańcucha, do skuwania kawałek żelastwa na podkładkę i młotek.
Robiłem tak wielokrotnie w czasach kiedy jeszcze nie słyszałem o skuwaczu do łańcucha  ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Napisałem mały elaborat o biedzie, na koniec o tej cygańskiej.
Ale akurat skończyło się logowanie...  :D

To, że człek chodzi brudny, nie znaczy, że jest biedny.
Byłem w Albanii i nie widziałem tam większej biedy niż w Polsce.
To, ze człek żyje prosto, nie znaczy, że jest biedny.To my, bogaci (nie wiem w czym) wmawiamy im, że są biedni.
A Cyganie i bieda... Zabrano im tabory i wozy kolorowe. W ten sposób zabrano im wolność. I to jest ich biedą.

A Tobie Wilk nie muszę niczego imputuwać, wmawiać, wycierać gęby...
Wystarczająco ją sobie sam wytarłeś w tym wątku... ;)

Gadaj Elwood zdrów o bogactwie duchowym, ale my tu nie o tym. My o biedzie materialnej. Jeśli nie widziałeś takiej w Albanii to... hmm, albo za komuny to był kraj mlekiem i miodem płynący i taki obraz Ci w pamięci utkwił, albo hmm, albo nie wiem co ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

Fragment z książki Zinna na ten temat "Odłącz skuwaczem uszkodzone ogniwa (tylko nie mów, że ani ty, ani żaden z twoich kumpli nie zabrał skuwacza!)"
W latach 70-tych i 80-tych? :D

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
W Albanii byłem w 2011-tym. Bieda materialna też ma różne oblicza, zależy z jakiego punktu siedzienia i statusu się to ocenia. Powtarzam, taką biedę jak w Albanii mamy za rogiem. Od "biednych" Albanczyków nasi biedni róznią ilością/wysokością pobranych kredytów.

I trzykrotnie wyższym PKB na głowę. Może dlatego mam jakieś nieodparte wrażenie, że trochę Albańczyków chętnie by u nas popracowało. Kilku takich, którzy już to robią nawet znam. O Polakach wyjeżdżających do Albanii w celach zarobkowych nie słyszałem.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Dla mnie to jeszcze gorsze jest, że w śmietnikach w ogóle ląduje jedzenie.
Taki jest system. Swego czasu pewna piekarnia rozdawała stary chleb bezdomnym, aż nie przypieprzył się do niej urząd skarbowy.

Szkoda, że nie znając sprawy powielasz plotkę. Facet od piekarni latami uchylał się od płacenia VAT-u i specjalnie zrobił taki happening z chlebem żeby spróbować coś ugrać. To był zwykły oszust grający na emocjach, jak widać skutecznie. To oczywiście nie znaczy, że skarbówka jest idealna, ale prosiłbym o bardziej krytyczne analizowanie przypadków, a nie powielanie plotek.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Dzięki za doinformowanie, odzyskałem ułamek wiary w system :)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Elwood:
'' Doczytałem teraz dopiero do końca post Hindiany.
Tak moja droga. W istocie masz rację, co do mojej osoby. Tak dokładnie uważam, jak piszesz. Masz kasę, nie musisz sięgać do kibla, poziom Twoich podróży jest totalnie poza moim. Że tak powiem, mojej uwagi nie godnym. "

Co tylko potwierdza moje przypuszczenie, że gardzisz tymi, którzy jeżdżą inaczej niż ty. Kłóci się to z mal9wanymi tu przez ciebie obrazkami słomianych kapeluszy, świata w którym nie musisz mieć pieniędzy, wozów kolorowych i dziesiątków innych mrzonek jakimi kreujesz samego siebie. Powodzenie moich podróży na szczęście nie zależy od twojej uwagi lub jej braku, mimo to przykro było czytać to co napisałeś.

P.S. To co? Jednak 'kibel' a nie czyste kontenery zawierające jedynie oryginalnie pakowane jedzenie z datą do wczoraj?

Tak na marginesie, 26 stycznia w Bielsku Białej będzie można spróbować kuchni wegańskiej. Jeśli ktoś z Bielska miałby ochote sprawdzić czy takie imprezy rzeczywiście mogłyby przygarnąć sakwiarza w drodze to trzeba googlować Bielska Kuchnia Społeczna lub znaleźć ich na fejsie.

Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum